Kolibri kertészet
  • 0

Biokert

A biológiai egyensúly

A biológiai egyensúly

A díszkert fő célja – az esztétikai szempontoktól eltekintve - hogy virágaival rovarokat, madarakat csalogassunk a kertbe és ott természetes egyensúlyt teremtsünk.

A burgonya tárolásra és egész évi fogyasztásra

A burgonya tárolásra és egész évi fogyasztásra

A korai burgonyákat tavasz elején barázdákba ültessük, napsütötte, jó vízelvezetésű, alaposan megtrágyázott talajba. Június végétől lehet betakarítani, de addig védelmet igényelnek.

A fodroskel, a káposzta  eredményes termesztése

A fodroskel, a káposzta eredményes termesztése

A káposztafejet a rétegesen egymásra boruló levelek alkotják, tehát lényegében egy nagy rügy. Ha a káposzta nem fejesedik, szedjük ki a földből, és használjuk fel a leveleit tavaszi zöldsalátának.

A káros és az ártalmatlan gyomnövények

A káros és az ártalmatlan gyomnövények

A gyomnövényeket két csoportba sorolhatjuk attól függően, hogy az általunk termesztett növényekre nézve károsak-e vagy nem. A káros gyomok közé soroljuk azokat a növényeket, amelyek agresszívek és villámgyorsan elterjednek a kertben. Az ártalmatlanok közé sorolhatjuk azokat a növényeket, amelyek hasznos rovarokat vonzanak,

A madarak és a víz

A madarak és a víz

Természetesen a madaraknak is szükségük van vízre. Azon kívül, hogy szomjukat oltják az itatónál, fürödni is nagyon szeretnek, ez segíti őket tollazatuk tisztán tartásában. A víz tehát fontos eleme a madárbarát kertnek. Az itatónak főként a meleg, száraz, nyári hónapokban van jelentősége, de a madarak egész évben szívesen használják.

A madárbarát kert növényzete

A madárbarát kert növényzete

Ha kertünkbe madarakat szeretnénk csalogatni, a növényzetet úgy kell kialakítanunk, hogy egyaránt biztosítsanak fészkelési, táplálkozási lehetőséget, valamint búvóhelyül is szolgáljanak. Megfelelően telepített bokorcsoportokkal, sövényekkel elérhetjük, hogy szélvédett helyek alakuljanak ki.

A melegkedvelő kukorica

A melegkedvelő kukorica

A kukorica hőigényes, melegkedvelő növény, ami nem meglepő, hiszen Mexikóból származik. Akkor vessük, amikor a talaj már elég meleg (május vége-június eleje). Mivel a szénhidrátdús kukoricaszemeket gombák, rovarok és meztelen csigák károsíthatják, elengedhetetlenül szükséges a meleg a minél előbbi kicsírázáshoz.Tovább...

A nyomelemek

A nyomelemek

A nyomelemekből a növényeknek csak kevésre van szükségük, mégis nélkülözhetetlenek az egészséges fejlődéshez. A legfontosabb nyomelemek: a vas, cink, réz, mangán, bór és a molibdén. Aki kertjét biomódszerekkel műveli, azaz komposztot és egyéb szerves anyagokat forgat bele a talajba rendszeresen, annak nem kell aggódnia a hiánybetegségek miatt.

A padlizsán üvegházi termesztése

A padlizsán üvegházi termesztése

A rendkívül melegkedvelő padlizsánt (más néven tojásgyümölcs) ne vessük túl korán. Legkedvezőbb vetési idő március, 18-21 C hőmérséklet mellett, vetőládákbe, vagy poliészter tálcákba. Amikor a magoncok már elég nagyra növekedtek, ültessük át őket 9-es cserepekbe.

A pasztinák és a petrezselyem

A pasztinák és a petrezselyem

Európa őshonos, vadon is termő növénye a pasztinák (vagy paszternák). A sárgarépa és a burgonya 19. századi térhódítása előtt ez volt a legszélesebb körben termesztett, legfontosabb gyökérzöldség. Főleg levesbe főzték. Hosszú, elefántcsontszínű karógyökere zsenge és ízletes, a zellerhez hasonló ízű.

A sárgarépa eredményes termesztése

A sárgarépa eredményes termesztése

A legkedveltebb zöldségfélék egyike. Jó talajon egyszerűen termeszthető, egész éven át friss sárgarépát ehetünk. Vitaminokban, ásványi anyagokben és rostokban gazdag zöldségféle. Különösen figyelemreméltó béta karotin tartalma, mely az A-vitamin provitaminja.

A szép borsótermés titkai

A szép borsótermés titkai

A kifejtő kerti borsó csak akkor hoz minőségi termést, ha hűvös környezetben csírázik ki, ezért korán, február és április között vessük el. A legkedveltebbek a következő fajták: Sonar, Rajnai törpe, Express és a Debreceni fajták.

A télálló cékla

A télálló cékla

Ezta az ízletes zöldségfélét nyersen vagy főzve egyaránt szívesen fogyasztjuk. Nyers salátaként és lé formájában különösen értékes, almával és sárgarépával vegyítve mennyei ízű csemege. Értékes beltartalma miatt sugárvédő hatást tulajdonítanak neki, ezért röntgenvizsgálat után ajánlják levének fogyasztását.

A tökfélék nevelése

A tökfélék nevelése

A tökfélék változatos családjába tartoznak a sütő- és tojástökök (Pl. a patisszon és a cukkini) , valamint az étkezésre alkalmatlan földi- és dísztökök (Pl. lopótök) Ezek mellé soroljuk a görög- és a sáragdinnyét valamint az uborkafajtákat is.

A tüzes és az édes - a paprikafajták sztárjai

A tüzes és az édes - a paprikafajták sztárjai

A paprika meleg- és vízigényes növény, nálunk szabadföldön is termeszthető. Napos balkonon is szépen terem egy dézsába ültetve, de csak májusban, a fagyok elmúltával tegyük ki a teraszra. A piros és a sárga fajtákat éretten, a zöldeket éretlenül is szedhetjük.

Az egres (köszméte) termesztése

Az egres (köszméte) termesztése

Az egres gyermekkorunk szép emlékeit idézheti. Szerencsére igen könnyű a termesztése, bármilyen jó víztartó képességű talajon szépen fejlődik, a tűző napot és a félárnyékot is szereti. Az egres metszésénél - hacsak nem teljesen tüskétlen fajtát nevelünk - viseljünk bőrkesztyűt. A metszés ideje az ősz és a tél, de ha madarak veszélyeztetik a rügyeket, halasszuk el a metszést rügyfakadásig,

A zöldbab és a futóbab

A zöldbab és a futóbab

A bab és a borsó a zöldségeken belül a hüvelyesek nagy csoportjába tartozik, hasznos talajjavítók: a gyökereiken lévő gümőcskék megkötik a levegőben lévő nitrogént, így amikor a növények a földben elrothadnak, táplálják a talajt.

Az üvegház fűtése

Az üvegház fűtése

Az üvegház hőmérséklete meghatározza a benne termeszthető növények körét. Még fűtetlen üvegházban is korábban szüretelhetünk és termésátlagaink is többnyire jelentősen magasabbak, mint szabadföldi termesztés esetében.

Biológiai permetezőszerek

Biológiai permetezőszerek

Léteznek különböző biológiai permetezőszerek, amelyek - a vegyivel ellentétben - helyes felhasználás mellett sem nekünk, sem kis kerti segítőtársainknak nem fognak ártani. Ezek a szerek nem szívódnak fel,...

Biotippek a gyümölcsösben

Biotippek a gyümölcsösben

- Azokat a tavasszal ültetett facsemetéket, amelyek még május elején sem hajtanak, esetleg meg tudjuk menteni, ha óvatosan kiássuk őket, gyökereiket megtisztítjuk, még egyszer egy kissé visszavágjuk, s ezt követően két napra vízzel telt vödörbe állítjuk, majd elültetjük.
 

Bőséges termés az áfonyán

Bőséges termés az áfonyán

Az amerikai fürtös áfonya (Vaccinium corymbosum) egy újonnan kinemesített fajta, amely bővebben terem, mint az európai fekete áfonya (Vaccinium myrtillus). A fekete áfonya Európa számos országában vadon él, de természetes élőhelyein kívül nagyon nehéz termeszteni, ezért a kiskertekben inkább az amerikai áfonyát neveljük.

Dinnyetermesztés üveg alatt

Dinnyetermesztés üveg alatt

A dinnyék - akárcsak a többi tökféle - meleg éghajlatról származnak. Ennek ellenére hazánkban a szabadföldön is biztonságosan termeszthető. Ahhoz, hogy jó formájú, szép és édes dinnyéink legyenek, korlátoznunk kell a növény növekedését: a második levél fölött csípjük ki a főhajtást,

Egy kis gyomnövényismeret

Egy kis gyomnövényismeret

A kártékony gyomokat azonnal el kell távolítani a kertből, amint felütik a fejüket, ellenben sok keserű percet szerezhetnek nekünk. Az ártalmatlan gyomnövényeket ezzel szemeben néha meghagyhatjuk, mert rengeteg olyan tulajdonságuk is van, ami a biokertnek javára válik. Ilyenek növények például a herefélék, amelyek gyökerei megkötik a levegő nitrogéntartalmát. Hasznos zöldtrágyanövények, forgassuk a talajba!

Évelő zöldségfajták - spárga, articsóka, rebarbara

Évelő zöldségfajták - spárga, articsóka, rebarbara

A spárga, az articsóka és a rebarbara is évelő zöldség, amelyekre az önellátó kertész egész éveben számíthat. Mielőtt a spárgát elültetjük, javítsuk fel a talaját ősszel komposzttal, 10 m2-enként 5kg-ot dolgozzunk bele a talajba. Minden gyomot távolítsunk el, mert a spárgák nem tűrik a versengést. 

Fák és cserjék telepítése

Fák és cserjék telepítése

A megfelelő fafajták kiválasztásakor mindenekelőtt azok végleges magasságát és terebélyességét vegyük figyelembe.Tovább...

Fűszercsiga ágyás

Fűszercsiga ágyás

A gyógy- és fűszernövények egyetlen kertből sem hiányozhatnak. Vonzzák a beporzáshoz elengedhetetlen rovarokat, megízesítik ételeinket és gyógyhatásukkal megkönnyítik életünket.

Gilisztakomposzt készítése

Gilisztakomposzt készítése

Bár mindig hasznosnak tartották, néhány éve különösen sokat foglalkoznak a tudósok a giliszták szerepével a hulladékok lebontásában.

Gyep a biokertben

Gyep a biokertben

A biokertben nem feltétlenül szükséges a gyepfelület, de a virágok mozgalmas képét kellemesen ellensúlyozza egy olyan szabad terület, ahol kikapcsolódhatunk és ahol a gyerekek is eljátszhatnak.

Hogyan termessszünk gumós zellert

Hogyan termessszünk gumós zellert

A gumós zeller Európában mindig népszerű volt, de például Angliában csak az utóbbi időbenkezdték el termeszteni. A zeller nagyszerűen kiegészíti az önellátásra berendezkedett téli konyhakertek hagyományos terményeit.

Ízletes és illatos hagymafajták

Ízletes és illatos hagymafajták

Hagymát aránylag könnyű termeszteni, és évről évre jó termésben lehet részünk, ha vetésforgót alkalmazunk, de mielőtt az ágyásba másfajta hagymát ültetnénk, mint ami addig ott termett, tartsunk 2-3 éves szünetet. Ezzel megelőzhetjük azoknak a talajlakó kórokozóknak és kártevőknek az elszaporodását, amelyek a hagymákat károsítják,

Jó szomszédok - rossz szomszédok

Jó szomszédok - rossz szomszédok

A népi megfigyelések alapján kijelenthetjük, hogy egyes zöldségfélék jobban teremnek bizonyos fajokkal társítva.

Karósbab termesztése üvegházban

Karósbab termesztése üvegházban

Ha üvegházban akarunk babot termeszteni, akkor a karósbabot részesítsük előnyben, mert a rendelkezésre álló helyet így használjuk ki legjobban.

Kártevőriasztó növénytársítások

Kártevőriasztó növénytársítások

Régi megfigyelések alapján elmondhatjuk, hogy a növények korántsem közömbösek egymás iránt, létezik közöttük rokon- és ellenszenv. Természetesen ezt biokémiai szinten kell érteni, az egyik pl. előkészíti a másik számára a talajt, a másik elrisztja a harmadik kártevőjét és hasonló láncolatok sora alakul ki egy jól megtervezett biokertben.

Kezdődik a szezon: itt a vetés ideje

Kezdődik a szezon: itt a vetés ideje

Februárban mindazok, akik nem tudnak már tovább várni, hozzáláthatnak a vetéshez. Mostantól kezdődhet az egyes zöldségfélék, például a korai saláták, valamint az első nyári virágok előhajtatása.

Kiskerti gyümölcstermesztés

Kiskerti gyümölcstermesztés

A kiskerti gyümölcstermesztés
A biokert előnyei a zöldségeshez hasonlóan a gyümölcsösben is nyilvánvalóak. Ízletes almánkat növényvédőszer-maradványoktól való rettegés nélkül fogyaszthatjuk,

Kiskertünk kincse: az ízletes paradicsom

Kiskertünk kincse: az ízletes paradicsom

A gondos kertészt örömmel töltheti el, ha a paradicsomtőről szép, egészséges termés mosolyog rá. Ennek érdekében érdemes néhány dologra odafigyelni még az ültetés elkezdése előtt. Sok újonnan nemesített fajta álla kertészek rendelkezésére, amelyek megfelelő gondoskodás mellett bő termést ígérnek. Tovább...

Kora tavaszi vitaminbomba: a retek

Kora tavaszi vitaminbomba: a retek

A színes héjú, fehér húsú retek a konyhakert talán legmarkánsabb ízű gyökérzöldsége. A magját februártól szeptemberig szakaszosan vessük, hogy folyamatosan legyen terményünk. A mag mindössze 20-30 nap alatt beérik. Az okos kertész keveset vet, de gyakran - kéthetente rövid sorokba - így egész nyáron át folyamatosan élvezheti a változatos ízeket.

Lampionok a kertből

Lampionok a kertből

A lampionvirág vagy zsidócseresznye (Physalis) pergamenszerű, hólyagként felfújt, élénk színű termésburája nemcsak a kert dísze, de az őszi lakások dekorációjának is kedvelt eleme.

Legyen madárbarát a kertünk

Legyen madárbarát a kertünk

Hiába harmonikus a kertünk, ha nem veri fel madárdal. A tollas kis jószágok nemcsak azért szívesen látott vendégeink, mert megeszik a kártékony rovarokat, hanem mert hangjuktól elevennek, természetesnek érezzük környezetünket.

Madarak a kertben, ablakban

Madarak a kertben, ablakban

Sokunknak a zord tél viszontagságait segít elviselni a madáretetőn csivitelő tarka kis madarak látványa mások a reggeli ébredés nehézségeit enyhítik néhány pillanatnyi nézelődéssel.

Madarak táplálékai

Madarak táplálékai

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy vannak rovarevő és vannak magevő madarak. Rovarevők pl. a cinegék és a füzikék, magevők a pintyek és a verebek. Ha egy madárpár megtelepszik a kertünkben, biztosak lehetünk abban, hogy ott adottak a táplálkozási lehetőségek is.

Madárbarát kert kialakítása

Madárbarát kert kialakítása

A madarak a nyugodt, zavartalan, ragadozóktól mentes kertet szeretik. Szükségük van táplálékra, vízre, valamint fészkelési lehetőségre. Természetesen az emberi jelenlét hiánya nem azt jelenti, hogy a tulajdonos és családtagjai sem mozoghatnak a kertben, nyugodtan végezhetik mindennapi teendőiket, azonban nem árt, ha pl. nagyobb kertek esetében kialakul egy-egy védettebb zug, ahol inkább csak a fűnyírásé és az időszakos karbantartási munkák miatt jelenik meg az ember.

Madárkalács készítése

Madárkalács készítése

Magunk is készíthetünk cinkegombócot. Egy adag olvasztott zsiradékhoz két adag magot vagy magkeveréket adjunk. Ez lehet tisztán napraforgómag is. Amikor kezd megdermedni, de még alakítható, formáljunk belőle gombócokat. A gombócokat kötözzük hálóba (Pl. narancshálóba), majd függesszük fel egy faágra.

Madárodú telepítése a kertbe

Madárodú telepítése a kertbe

Erdeinkben megtelepedett madaraink harmada odúlakó. A harkályok szerepe rendkívül fontos az odúk kialakításában, hiszen az odvas fák belsejébe vezető kör alakú nyílást és az odú bejáratát, majd az odú belsejét ők vájják ki.
A harkályok többnyire évente új odút készítenek maguknak, ezért az elhagyott fészkelő helyeket megöröklik a galambok, cinegék, a csuszka és a nagy pele.

Méhecskehotel készítése

Méhecskehotel készítése

A méheknek szükségük van a segítségünkre, mert számuk csökkenőben van a mezőgazdaságban használt vegyszerek miatt. Érdemes a kertünkbe úgy összeválogatni az évelő növényeket, hogy azok különböző időpontokban virágozzanak, hogy folyamatos tápanyagellátást biztosítsunk a méheknek és egyéb beporzást segítő rovaroknak.

Mi is az a tojásgyümölcs

Mi is az a tojásgyümölcs

A tojásgyümölcs közismertebb neve padlizsán. Csodálatos sötétlila héja egy nagyon sokrétűen felhasználható növényt takar. Elég hőigényes növény, hűvösebb vidékeken csak üvegházban vagy fólia alatt termeszthető, de Magyarországon a szabadföldben is szépen terem.

Milyen földkeveréket használjunk cserepezéshez

Milyen földkeveréket használjunk cserepezéshez

A kertészetekben többféle, cserepezéshez használható földkeverék kapható. Ezek a bennük lévő tőzeg minőségétől függően nagyon különbözőek lehetnek. A különösen jó minőségű földkeverékekben bentonit-, vályog- vagy agyagrészecskék is találhatók.

Nincsen nyár bazsalikom nélkül

Nincsen nyár bazsalikom nélkül

A bazsalikom az egyik legkedveltebb konyhai fűszernövény. Az édes-borsos ízű genovai bazsalikom mellett ismert még az apró levelű görög bazsalikom is, amelyet leggyakrabban grillezett zöldségekhez és halakhoz használnak. Különlegességnek számít az Ázsiából származó citrom, ánizs vagy fahéj aromájú változat. A bordó levelű fajta salátákban a legmutatósabb.

Növényi permetlevek

Növényi permetlevek

A biozöldségek termesztése során sokféle módszerrel védekezhetünk a kártevők, kórokozók károsítása ellen. Használjukn növényi leveket, melyek ugyanazt a funkciót látják el a kertben, mint nálunk a gyógyteák.

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!