Hogyan termessszünk gumós zellert
A gumós zeller Európában mindig népszerű volt, de például Angliában csak az utóbbi időbenkezdték el termeszteni. A zeller nagyszerűen kiegészíti az önellátásra berendezkedett téli konyhakertek hagyományos terményeit.
A zellert a talajszinten fejlődő, kerek répatesthez hasonló, megvastagodott, gumós gyökeréért termesztik, őszi vagy téli zöldségként fogyasztják, de a levelei eis felhasználhatók ételek ízesítésére, és salátának egyaránt. Fagyérzékeny növény, ezért csak a fagyos szentek elmúltável ültessük ki, és a növekedési időszakban bőségesen öntözzük. Ültetésnél különösen ügyeljünk arra, hogy csak a gyökerek kerüljenek e földbe. Hagyjunk a növényeknek sok helyet a fajlődéshez: egymástól 45 cm-re lévő sorokbaés 30 cm-es tőtávolságra ültessük őket. A halványabb alsó leveleket távolítsuk el, hogy a nap a gumókat jobban érje. Vágjunk le a gumóról késsel minden olyan mellékgyökeret, ami a talajfelszín fölött nő.Jól termeszthető fajták a Neon, Kompakt, Hegykői, Prágai óriás és a Maxim.
A gumókat október-novemberben szedjük ki, ládákban nedves tőzeg és homok között fagymentes helyen tároljuk, így hosszú ideig egészségesek maradnak.
Kapcsolódó cikk: