Kolibri kertészet
  • 0

Magazin

A balkonon nevelt uborka titka

A balkonon nevelt uborka titka

2023. március 23.

Az uborkákat az amerikai indiánok már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. A régészek szerint az első vad uborka - ami egyébként kicsi volt és keserű - a Himalájában termett. Európába, pontosabban Spanyolországba, Kolumbusz hajóján érkezett 1493-ban, onnan Aragóniai Katalin közvetítésével jutott Angliába. Ezután meghódította az egész európai kontinenst.

Árnyékban is pompázó évelők

Árnyékban is pompázó évelők

2023. április 18.

Nyáron mindenki szeret elmenekülni a hőség elől – mégpedig egy olyan helyre, ahol lehűtheti magát és megpihentetheti a szemét a vakító fény után. Szinte minden kertben van egy ilyen árnyékos sarok, amely csak a megfelelő kialakításra vár.  

A tűzgyöngyvirágok színes világa

A tűzgyöngyvirágok színes világa

2023. október 27.

A tűzgyöngyvirágok, vagy más néven tűzesők segítségével csodálatos, egyedi színfoltokat alakíthatunk ki kertünkben. Nem kell mást tennünk, csupán megterveznünk a kert főbb vonalait (ágyás, járda, gyep, tó helye), megvizsgálni a kerti adottságokat (fény, árnyék, talaj tekintetében) és elképzelnünk, hogy milyen színeket, színvariációkat szeretnénk a kertünkben látni.

Dinamikus kertészkedés díszfüvekkel

Dinamikus kertészkedés díszfüvekkel

2024. február 10.

Ha azt kérnék tőlem, beszéljek kedvenc növénycsoportomról, akkor a díszfüveket választanám.

Hagymások és díszfüvek mesés kombinációja

Hagymások és díszfüvek mesés kombinációja

2024. február 04.

A díszfüvek fontos szerepet játszanak napjaink kertépítészetében. Legtöbbször kísérőnövényként alkalmazzuk őket mert megjelenésükkel kiemeljk a színes virágok pompáját, de soliterként napos ágyások főszereplőiként is megállják a helyüket.

Kitartóan virágzó évelők

Kitartóan virágzó évelők

2023. augusztus 22.

Tarkán virágzó évelőágyások tavasztól őszig – ez minden kertbarát vágya. Ez meg is valósítható vagy egy okosan kigondolt beültetési tervvel, amely nem hagyja hogy szünet álljon be a virágzásba, vagy pedig olyan kitartóan virágzó növényeket ültetünk, amelyek egész nyáron gondoskodnak a színekről.

Költöztessük a tavaszt a lakásba

Költöztessük a tavaszt a lakásba

2024. január 17.

Már jóval azelőtt, hogy a krókusz, a nárcisz és a jácint pompázatos díszbe öltözteti kertünket, elűzhetjük a telet a házunkban is. A vágott virágok rövid tarkaságától jóval tovább élvezhetjük lakásunkban a megelőlegezett tavaszt, ha a cserépben előhajtatott hagymás virágok veszik át a színpadot.

Könnyen gondozható kert kialakítása

Könnyen gondozható kert kialakítása

2023. november 24.

Ha szeretnénk egy kertet, de úgy gondoljuk, nincs elég időnk a gondozására, akkor érdemes átgondolni egy olyan kert kialakítását, mely kevés karbantartást igényel. Adunk néhány ötletet, hogyan csökkenthetjük az ültetéssel, gondozással, locsolgatással eltöltött időt és növelhetjük a kert élvezetére szánt időt. És mivel a nehezebb kerti munkák elmaradnak, több időnk marad a pihenésre a madárcsicsergős környezetben.

Különleges hangulatú fák

Különleges hangulatú fák

2023. január 10.

Egy kertben nemcsak a virágok színe és a levelek formája számít, mindenekelőtt a fák visznek egyedi jelleget a kialakításba, ezért a koronaformának összhangban kell lenni a kert stílusával.

Letisztult színek az ágyásban

Letisztult színek az ágyásban

2023. október 28.

A sokoldalúan felhasználható zsályák nemzetsége nagyszerű választás lehet egy kertjét szerető embernek, mert hosszan tartó virágzásával, viszonylag kevés gondozási igényével sokáig örvendeztet meg minket. A zsályák nyár elején borulnak virágba, pompájuk augusztusig tart. Ha ekkor  visszavágjuk az egyes töveket a föld felett 10-15 centiméterre, újabb csodák megjelenésével örvendeztet meg minket. Gyakorlatilag virágzásukat megnyújthatjuk egészen október elejéig.

Örökzöld kertlakók

Örökzöld kertlakók

2022. november 22.

Amikor ősszel a növények nagy része elhullajtja leveleit, a nyáron oly pompás kert hirtelen csupasszá, színtelenné válik.

Palánta nevelés az ablakpárkányon

Palánta nevelés az ablakpárkányon

2023. február 15.

Akinek üvegháza, télikertje, vagy akár csak egy napos, déli fekvésű ablakpárkánya van, nevelhet zöldség- vagy virágpalántákat. A palántanevelés célja, hogy korábban fogyaszthassuk a kertben termő zöldségeket, illetve előbb kezdjenek nyílni a virágaink. 

Sövények karbantartása

Sövények karbantartása

2023. augusztus 14.

A sövény évi első nyírására tavasz végén kerítsünk sort, ezután pedig az aktív növekedési időszak vége felé (szeptember, október) metsszünk. A gyorsan növő fajokat, mint például a  Leyland-ciprus, kora tavasszal és nyár derekán is nyírni kell. Más sövényeket növekedésük gyorsasága vagy egyéni igényeink szerint vágjuk.

 

Szépséges gyógynövény: a borágó

Szépséges gyógynövény: a borágó

2023. április 24.

Talán kevesen ismerik az égszínkék virágú gyógynövényt, amely különleges színe miatt a díszkertben is megállja a helyét. 40-70 cm magas, bokrot képező növény, leveleit apró szőrök borítják, virágai illatosak, ezért pihenőkertünk közelébe helyezzük. A méhek és a lepkék is előszeretettel látogatják.

Tarka kérgek

Tarka kérgek

2022. november 10.

Mihelyt ősszel ledobják lobjukat a kert fái, előtérbe kerül törzsük és ágaik színe.

Változatos somfajták

Változatos somfajták

2023. október 18.

 A somfajták között bárki megtalálhatja a kertjébe illőt. Előnyben részesíthetjük az álomszép virágokat, a látványosan díszítő fakérget vagy a tarka őszi lombkoronát.

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!