Kolibri kertészet
  • 0

A tűzgyöngyvirágok színes világa

Karola 2023. október 27.

A tűzgyöngyvirágok, vagy más néven tűzesők segítségével csodálatos, egyedi színfoltokat alakíthatunk ki kertünkben. Nem kell mást tennünk, csupán megterveznünk a kert főbb vonalait (ágyás, járda, gyep, tó helye), megvizsgálni a kerti adottságokat (fény, árnyék, talaj tekintetében) és elképzelnünk, hogy milyen színeket, színvariációkat szeretnénk a kertünkben látni.

A tűzgyöngyvirágok színes világa

 

A tűzgyöngyvirágok az évelő virágok egy színpompás, könnyen gondozható csoportja, sokrétűen felhasználhatjuk őket a kertünkben. Jól ismertek változatos és vonzó lombozatukról, szín- és levélformájukról, ráadásul virágaik a lepkék és más rovarok kedvelt találkahelye. Dekoratív elemet jelenenek akár a teraszunkon, balkonon, egy árnyékosabb kertrészben, de tavak partján isjól mutatnak megfelelő növénycsoportokban. Egyet azonban ne felejtsünk, a tűző napon megéghetnek a leveleik, ezért legideálisabb számukra a félárnyékos hely.

Ha ezt a sajátosságát nem tévesztjük szem elől, ideális lakója lesz kertünknek hosszú távon is.

A tűzgyöngyvirágok egyik legszínesebb évelőcsoportunk, virágzási időszakon kívül is sok örömet okoz nekünk változatos lombozatával. Rengeteg árnyalatban pompáznak: a rózsaszíntől a vörösön át az élénk piroson túl az egészen sötét liláig. Ezeken a színeken kívül természetesen találkozhatunk a zöld minden árnyalatával. Egyes fajták levelei fodrosabbak, szöszösebbek, mások egyszerűbbek. Valamint az erezete is színezett a fajták nagy részénél.

Ha védettebb fekvésbe ültetjük, a levelek nagy része átvészeli a telet, de ha megfagynak sincs gond, tavasszal újjáélednek.