Kolibri kertészet
  • 0

Aktuális kerti teendők

Február

Február

2021. február 12.

Az időjárás enyhébbre fordulása kicsalogat minket a kertbe, a buzgó kertész ilyenkor metszőollót ragad. Na de mit érdemes ilyenkor metszeni, amivel nem teszünk kárt a kertben? 

Március

Március

2021. március 25.

A márciusi kerti munkák már ragyogó napsütésben telnek. Tervezzük meg kertünket, hogy egész évben virágzó növényekben és cserjékben gyönyörködhessünk.

Április

Április

2021. április 01.

Az április az év legszeszélyesebb hónapja, napközben verőfényes napsütés, éjszaka nem ritkák a fagyok. Évelőinknek és a frissen kikelt veteményesnek éjjelenként szüksége lehet extra fagyvédelemre, melyet nappalra el kell távolítanunk.

Május

Május

2021. május 02.

Ha elmúlnak a májusi fagyok, kiültethetjük a kényes egynyáriakat, évelőket (agávé, kaktuszok, rozmaring). Kiszedhetjük a hibrid tavaszi hagymásokat, a vadakat hagyjuk a helyükön. Megmetszhetjük a gyorsan növő cserjéket, sövényeket.

Január

Január

2021. január 05.

Az alvó természet télen is gyönyörű, naposabb időben tevékenykedjünk kertünkben januárban is, akad munka bőven ilyenkor is!

Június

Június

2021. június 02.

Eljött a kerti partik ideje, a kora nyári estéken már grillezhetünk a barátokkal, családdal. Készítsük fel a teraszunkat, a pihenőkertünket a népes társaság érkezésére.
 

Július

Július

2021. július 05.

Nyár közepén érdemes fokozottabban figyelnünk az öntözésre, a tűző napon lévő virágaink, fiatalabb örökzöldjeink könnyen megperzselődhetnek.

Augusztus

Augusztus

2021. augusztus 02.

Vágjuk vissza az elvirágzott cserjéket!
Gyűjtsük az évelőmagvakat!
Végezzük el a nyári metszést minden alma- és körtefán!
Telepítsünk új szamócaágyat!

Szeptember

Szeptember

2021. szeptember 03.

Kora ősszel ültessük el az örökzöld és lombhullató fákat, bokrokat, sövényeket. Előtte a talajt dúsítsuk érett trágyával vagy komposzttal.
Elvégezhetjük az évelők tőosztását.

Október

Október

2023. október 18.

Készüljünk fel a fagyvédelemre ( gyűjtsünk kukoricacsutkát, fenyőgallyat, lombot ). A fagyérzékeny fajokat be kell takarni, vagy melegebb helyre vinni! A szabadgyökerű növények elültetésekor használjunk komposztot vagy csontlisztet.

November

November

2021. november 02.

Ültessünk fákat, cserjéket, sövényt, tűlevelűeket! Ha a talaj sáros vagy fagyott, vermeljük el a növényt ideiglenesen, vagy tegyük tőzeggel töltött zsákvászonba.
A kényesebb fajokat takarjuk fenyőgallyal, lombbal vagy kukoricaszárral.

December

December

2021. december 14.

Ellenőrizzük a fagyvédelmet! Elkezdhetjük a fák és cserjék téli metszését! Fagymentes időben folytatahatjuk a talaj felásását. Munka közben dúsítsuk a termőtalajt komposzttal, szerves trágyával. Ha sáros a föld, érdemes deszkáról dolgoznunk.

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!