Kolibri kertészet
  • 0

Letisztult színek az ágyásban

Karola 2023. október 28.

A sokoldalúan felhasználható zsályák nemzetsége nagyszerű választás lehet egy kertjét szerető embernek, mert hosszan tartó virágzásával, viszonylag kevés gondozási igényével sokáig örvendeztet meg minket. A zsályák nyár elején borulnak virágba, pompájuk augusztusig tart. Ha ekkor  visszavágjuk az egyes töveket a föld felett 10-15 centiméterre, újabb csodák megjelenésével örvendeztet meg minket. Gyakorlatilag virágzásukat megnyújthatjuk egészen október elejéig.

Letisztult színek az ágyásban

Ha évelő zsályát szeretnénk ültetni a kertünkbe, akkor rózsaszín, kék, lila és fehér színű növények közül válogathatunk. Érdemes egy színből nagyobb foltot kialakítani, és legfeljebb 3 színt váltogatni, így letisztultságot, nyugalmat fog kertünk megjeleníteni a színvariációkkal. Ha ugyanis túl sok színt keverünk, azzal mozgalmasságot, harsányságot érünk el.

A zsályák levele aromás illatú, az orvosi zsályák (Salvia officinalis) gyógyteakészítés céljából is felhasználhatók, de díszítőértékük legalább olyan fontos, mint mezei (Salvia pratensis)  vagy ligeti (Salvia nemorosa) nevezetű társaié.

A zsályák nemcsak a mi kedvenceink lehetnek, a lepkéket és a rovarokat is kertünkbe csalogatják. Mivel nyár elejétől virítanak, érdemes őket olyan helyre telepíteni, akár biokertünkben is, ahol szükség van nyár elejétől a beporzórovarok segítségére. A konyhakerti növények közül a paprika és a paradicsom is ezen növények közé tartozik.

Kedvelt társnövényei a zsályáknak a palástfüvek (Alchemilla), rózsák (pl. a The Fairy fajta) , méhbalzsamok (Monarda), margaréták (Leucanthemum), sudárzsályák (Perovskia), cickafarkok (Achillea) és a harangvirágok (Campanula). Ültessük őket bátran egymás mellé, de ügyeljünk a színvariációk ízlésességére, így sokáig gyönyörködhetünk kertünk pompájában.