Kolibri kertészet
  • 0

Könnyen gondozható kert kialakítása

Karola 2023. november 24.

Ha szeretnénk egy kertet, de úgy gondoljuk, nincs elég időnk a gondozására, akkor érdemes átgondolni egy olyan kert kialakítását, mely kevés karbantartást igényel. Adunk néhány ötletet, hogyan csökkenthetjük az ültetéssel, gondozással, locsolgatással eltöltött időt és növelhetjük a kert élvezetére szánt időt. És mivel a nehezebb kerti munkák elmaradnak, több időnk marad a pihenésre a madárcsicsergős környezetben.

Könnyen gondozható kert kialakítása

 

Érdemes az elején átgondolni, mennyi időt tudunk hetente a kertre fordítani? Ezt az időt aktívan vagy passzívan szeretnénk eltölteni? Szeretnénk-e kertészkedni vagy inkább csak néhány zöldségnövényt termesztenénk néhány négyzetméteren? Amennyiben szeretünk kertészkedni, nagyobb teret szánjunk a kerti vegyes zöldségágyásnak.

De ha a pihenést részesítenénk előnyben, inkább pihenőkertet célszerű kialakítani kevés gondozást igénylő növényekkel. Akármelyik utat vagy kertformát választjuk, mindenképpen az a fontos, hogy a kert gondozása és a kertészkedés is élvezettel töltsön el. Sose érezzük nyűgnek a kerti munkát, mert könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy álomkertünk horrorkertté válik.

 

Az alábbi tippek segítségével könnyebbé válik a kertészkedés:

 

Ültessünk őshonos növényeket, olyanokat, melyek szeretik éghajlatunkat, és alkalmazkodtak a szélsőségeinkhez is. Kevés gondozást igénylő növények a rózsaloncok, borbolyák, madárbirsek, orgonák, sásliliomok, íriszek.

Részesítsük előnyben a konténerben való kertészkedést, mert így a talaj ápolására kevés energiát kell fordítani, és minimális a gyomok felbukkanásának esélye is. Viszont a konténer hamarabb kiszárad mint a veteményeskert, de ma már hatékony locsolóvíz adagolókkal sokat segíthetünk magunkon és a növényeinken is. A konténerbe nem csak muskátlit vagy petúniákat esetleg mini örökzöldeket ültethetünk, hanem akár paprikát, paradicsomot vagy törpe növésű gyümölcsfákat is.

Akár konténerbe, akár a kiskertünkbe ültetünk, érdemes a talajt mulccsal takarni, mert egyrészt megőrzi a talaj nedvességét, másrészt elnyomja azokat a gyomokat, melyeknek magja mégis bekerül az ültetőközegbe. A mulcsot helyettesíthetjük fenyőkéreggel is, bár a saját magunk által összegyűjtött mulcs sokkal környezettudatosabb és természetesebb hatást kelt, mint a színezett fenyőkéreg zúzalék.

Érdemes csöpögtető öntözőrendszert telepíteni kertünkbe vagy a konténerbe, mert a kertgondozás egyik legidőigényesebb feladata az öntözés. Minél sekélyebb gyökérzettel rendelkezik egy növény, annál gyakrabban kell locsolni. A veteményes kert, a virágágyás és a gyep a nyári időszakban akár napi kétszeri öntözést is igényelhet. Az automata öntözőrendszerek megoldják helyettünk a növények vízellátását, a csöpögtető öntözés másik előnye, hogy a víz közvetlenül a növény gyökeréhez jut, nem a levélzetre, így kevesebb esélyük marad a gombabetegségeknek.

A kertészkedés másik időrabló feladata a gyepápolás. Ha nincs időnk a fűnyírásra, akkor helyettesíthetjük a pázsitot kavicsokkal vagy térkő burkolattal. Ma már nagyon sok kavicsfajta található a kereskedésekben, kedvünkre válogathatunk. De nem érdemes a kert egészét kaviccsal fedni, mert tájidegen hatást kelt. A kavicson nehéz a járás, ezért a kerti ösvényt alakítsuk ki tipegőkkel. Érdemes időjárásnak ellenálló anyagokat választani, melyeket nem kell évente festeni esetleg cserélni.

 

Képek forrása: Pinterest