Kolibri kertészet
  • 0

Konyhakert

A balkonon nevelt uborka titka

A balkonon nevelt uborka titka

2023. március 23.

Az uborkákat az amerikai indiánok már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. A régészek szerint az első vad uborka - ami egyébként kicsi volt és keserű - a Himalájában termett. Európába, pontosabban Spanyolországba, Kolumbusz hajóján érkezett 1493-ban, onnan Aragóniai Katalin közvetítésével jutott Angliába. Ezután meghódította az egész európai kontinenst.

A cikóriasaláta vetése

A cikóriasaláta vetése

2022. április 19.

A cikóriasaláták, mint a cukorsüveg-saláta és a radicchio, Európa déli részéről származnak. Kicsírázáskor magasabb hőmérsékletet igényelnek, mit a fejes- vagy a tépősaláták.

Árnyékkedvelő fűszernövények

Árnyékkedvelő fűszernövények

2022. december 20.

Minden kertben van egy árnyékos, nyirkosabb terület, ahová napfénykedvelő virágokat nem tudunk ültetni. Ez a hely ideális lehet az árnyékban is nagyszerűen fejlődő fűszernövényeknek, melyeket a háziasszonyok sokrétűen felhasználhatnak a konyhában.

Az eper ültetése, gondozása

Az eper ültetése, gondozása

2023. május 31.

A kerti eperfajtákat három csoportba sorolhatjuk: egyszertermők, folytontermők és erdei szamócák.

Gazdag paprikatermés

Gazdag paprikatermés

2022. április 20.

A legtöbb paprikafajta magas igényeket támaszt a talajjal szemben, és sok melegre van szüksége.

Gombaszezon

Gombaszezon

2022. október 12.

Az őszi erdőben barangolva is megtalálhatunk néhány gombafajt, de termesztett gombákhoz az év bármely szakában hozzájuthatunk, sőt, sok  fajtát mi magunk is nevelhetünk kertünk egy árnyékos zugában. A gomba egy szempillantás alatt elkészíthető, és ugyanolyan jó egy kis harapnivalónak, akárcsak egy finom, de ugyanakkor kiadós főfogásnak.

Konyhakerti fűszernövények

Konyhakerti fűszernövények

2023. április 18.

A kapor és a sárgarépa
Ez a két növény jó partner, ugyanis a kapor eredményesen elriasztja a sárgarépalegyet. A kapor illatozó nyári levelei csodásan fűszerezik az omletteket és halételeket, kitűnően a lazacot.

 

Napkedvelő gyógy- és fűszernövények

Napkedvelő gyógy- és fűszernövények

2023. május 16.

Székfüvek
Számos fajt magában foglaló fészkes virágzatú évelők tartoznak ide. A római székfű: édesen illatozó gyepnövény, az orvosi székfű (kamilla): sokoldalú gyógynövény.
 

Palánta nevelés az ablakpárkányon

Palánta nevelés az ablakpárkányon

2023. február 15.

Akinek üvegháza, télikertje, vagy akár csak egy napos, déli fekvésű ablakpárkánya van, nevelhet zöldség- vagy virágpalántákat. A palántanevelés célja, hogy korábban fogyaszthassuk a kertben termő zöldségeket, illetve előbb kezdjenek nyílni a virágaink. 

Szépséges gyógynövény: a borágó

Szépséges gyógynövény: a borágó

2023. április 24.

Talán kevesen ismerik az égszínkék virágú gyógynövényt, amely különleges színe miatt a díszkertben is megállja a helyét. 40-70 cm magas, bokrot képező növény, leveleit apró szőrök borítják, virágai illatosak, ezért pihenőkertünk közelébe helyezzük. A méhek és a lepkék is előszeretettel látogatják.

Több gyümölcs a sárgadinnyén

Több gyümölcs a sárgadinnyén

2023. április 20.

Mostanáig nálunk a sárgadinnyét csak melegházban vagy fóliaalagútban termesztették. Viszont az új fajták szabadföldi termesztésben is megérnek.

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!