Kolibri kertészet
  • 0

Konyhakerti fűszernövények

Karola 2023. április 18.

A kapor és a sárgarépa
Ez a két növény jó partner, ugyanis a kapor eredményesen elriasztja a sárgarépalegyet. A kapor illatozó nyári levelei csodásan fűszerezik az omletteket és halételeket, kitűnően a lazacot.

 

Konyhakerti fűszernövények

 

A kapor és a sárgarépa
Ez a két növény jó partner, ugyanis a kapor eredményesen elriasztja a sárgarépalegyet. A kapor illatozó nyári levelei csodásan fűszerezik az omletteket és halételeket, kitűnően a lazacot.

 

Bazsalikom

Éghajlatunkon egynyáriként termesztett bazsalikom az olasz konyha kedvelt fűszernövénye. Főzelékek, levesek, pizzák elengedhetetlen aromája. Hazánkban érdemes márciusban üvegházban vagy fólia alatt szaporítótálcába vetni, majd a fagyveszély elmúltával kiültethetjük a szabad földbe. Magja 20C-os hőmérséklet alatt nem csírázik.

 

Ánizs

Az ánizs félig fagytűrő, aromás fűszernövény. Magjait helyben vetjük. A növény szereti a tűző napot, szélvédett helyen, jó vízáteresztő talajban fejlődik szépen. Magjai nyár végére érnek be. Az érett ánizsmaggal süteményeket, szeszes italokat ízesítenek, a friss ánizslevél pedig salátáknak, mártásoknak ad kitűnő ízt.

 

Borágó

A borágó kék csillagvirágai és szürkészöld, vaskos levelei fiatalon kitűnő ízűek. Elsősorban gyógynövényként ismert, de jó méhlegelő, bőven magzik és magról minden évben megújul.

 

 

 

Évelő téli sarjadékhagyma
A téli sarjadékhagyma kis tövei idővel naggyá fejlődnek. Annak érdekében, hogy több növényünk legyen, a nagy töveket tavasszal emeljük ki a földből és szedjük szét, vagy neveljünk újabb növényeket saját termésű magról. Vetőmagját kertészetünkben is megtalálja.

 

Turbolya
A zamatos turbolya levelei ánizsos aromájúak, a francia konyha kedvelt fűszere. A tavasszal megjelenő friss hajtásaiból salátát is készítenek. Fagytűrő kétéves növény, de gyakorta termesztik egynyáriként. Kora tavasszal üvegházban szaporítótálcákra vagy cserepekbe vessük,tavasz végén már a kerünkbe szórjuk a magvakat. Az ágyásban kikelt magoncokat 25 cm-es tőtávolságra ritkítsuk. Az ifjú turbolyapalánták gyengécskék, ezért áttűzdeléskor finoman bánjunk velük. A turbolya szereti a félárnyékot, nedves talajt. Teája vese-, hólyag- és emésztőrendszeri megbetegedések gyógyszere.

 

Snidling vagy metélőhagyma

A snidling fagytűrő évelő, de hideg télen a föld feletti részei visszahúzódnak. Tavasz végén, nyár elején ültessük ki a növényeket, jó vízáteresztésű, napsütötte ágyásba. Csinos kis rózsaszín virágai szegélyágyásokban, sziklakertekben is is igazi méhlegelők, poszméhek, lepkék kedvelt találkahelye. Enyhe teleken hamar megjelennek a friss hajtások; ezeket üvegburával vagy takarófóliával védhetjük, így túlélhetik a telet, bármikor felhasználhatók. Hogy erőtől duzzadó növényeket kapjunk, 2 – 3 évente, kora tavasszal szedjük szét a töveket kisebb darabokra, majd sorokba rakva, egymástól 25- 30 centiméteres tőtávolságra ültessük el őket. Metélőhagymákat cserepesen is vásárolhat kertészetünkben.

 

Koriander
A koriander magot a fagyveszély elmúltával közvetlenül a termőhelyére ültessük.
Ha a magja miatt termesztjük, akkor május-júniusban vessük el, ha a leveleit szeretnénk felhasználni, akkor, pedig júliusban kerítsünk sort a vetésre. Félárnyékban neveljük, hogy dúsabb lombja legyen.

 

Köménymagok
A köménymagok tömegesen hozzák aromás magjaikat. Élelmiszerek ízesítésére szolgál.
A római kömény  fagyérzékeny, egyéves növény. Tavasszal vessük üvegházi, fűtött melegágyba, majd jó vízáteresztésű, szélvédett, napos ágyásba ültessük növényeinket. A konyhakömény télálló, kétéves növény. Tavasszal vessük, tápdús, televényes földbe. Tűző napon fejlődik a legjobban. Áttelelésre kora ősszel is vethetjük.

 

Tárkony
A tárkony a jó vízgazdálkodású talajokat, és a fagymentes, napos helyeket kedveli, de tövét védeni kell  felgyülemlett téli nedvességtől. Tavasszal vagy kora nyáron fás dugványokról szaporíthatjuk. Fűszerként leveleit használjuk zölden is, de sóban eltéve vegy szárítva is tartósíthatjuk. Tárkonyt cserepesen is vásárolhat kertészetünkben.


 

 

Téli és nyári csombor

A nyári csombor egynyári növény, általában lóbabbal együtt termesztik, mivel elriasztja a levéltetveket a babnövénytől, aminek kitűnő ízt ad. Leggyakrabban savanyúságokat is ízesítenek vele.
 

Évelő csombor hasonló a nyári csomborhoz, de ez téli felhasználású, fagytűrő évelő fűszernövény. Cserepesen is megvásárolhatja kertészetünkben.

 

Sóska
Télálló évelő. A citromízű, zsenge leveleit párolva, főzve, nyersen is fogyaszthatjuk, de kitűnő salátákba és besamelmártásba is. A közönséges sóska könnyen átveszi a hatalmat az ágyáson, ezért helyette inkább franciasóskát termesszünk, amely talajtakaró növény, szürkészöld, pajzs alakú levelekkel. A sóskaféléket jó vízáteresztésű talajon, félárnyékban neveljük.

 

Petrezselyem
Vasban gazdag fűszernövény. Fodros és lapos levelű változatai vannak.
A közismert lapos levelű petrezselyem aromája erőteljesebb, mint fodros levelű barátja.
Magját üvegházban, tálcára vessük; szabadföldbe csak akkor, ha a talajt az első napsugarak már felmelegítették. Csírázási ideje 3-4 hét.
Jól eltartható, fagyasztásra is alkalmas. Ebben az esetben mossuk meg, és konyhai törlőpapírra téve várjuk meg, amíg megszárad, majd nejlonzacskóba rakva tegyük a fagyasztóba.
Megtisztítva és jól záródó dobozban a hűtőbe téve fagyasztás nélkül is tárolhatjuk néhány napig.
A petrezselyem kétéves növény, amely a második nyáron hozza virágzó szárait és magjait. Ha azt akarjuk, hogy mindig legyen vágni való petrezselymünk, szakaszosan, havonta vessünk. Miután a növény felmagzott, legjobb, ha kiássuk a töveket, és a helyükre más növényeket telepítünk.