Kolibri kertészet
  • 0

Napkedvelő gyógy- és fűszernövények

Karola 2023. május 16.

Székfüvek
Számos fajt magában foglaló fészkes virágzatú évelők tartoznak ide. A római székfű: édesen illatozó gyepnövény, az orvosi székfű (kamilla): sokoldalú gyógynövény.
 

Napkedvelő gyógy- és fűszernövények

Székfüvek
Számos fajt magában foglaló fészkes virágzatú évelők tartoznak ide. A római székfű: édesen illatozó gyepnövény, az orvosi székfű (kamilla): sokoldalú gyógynövény.
A székfüvek családtagja az őszi margitvirág: halványzöld, olykor sárgás árnyalatú illatos levelei vannak, és temérdek sárga közepű, apró fehér virága, ami távol tartja a rovarkártevőket a kert többi növényeitől.
Mint gyógyfüvet, fejfájás csillapítására használják.

 

Édeskömény
Azon növények közé sorolhatjuk, amelytől úgymond kizárt dolog megszabadulni, ha egyszer megtelepszik. Tömeges magtermelése miatt bárhol képes életben maradni. Főképp a tűző napot és a vizes talajt részesíti előnyben, ahol több mint 1,5 méter magasra is megnőhet. Bronzlevelű fajtája dísznövény, amelyet a virágoskertben nevelhetünk.
- az édesköményt főzve és nyersen is fogyaszthatjuk; ánizsos aromája különösen passzol halételekhez
- levele, levélhüvelye, termése és megvastagodott töve egyaránt ízletes.

Majoránna

Majoránna és szurokfű
- Majoránna: melegigényes növény, melegebb éghajlaton évelő, nálunk egyévesként termesztik, illatos levelét hasznosítják. A majoránna tűző napon, jó vízáteresztő talajon burjánzik. A levelesedés serkentése miatt virágzás után vágjuk vissza a szárakat.
- Szurokfű: félig télálló, évelő törpecserje. A szurokfüvet mérsékelt éghajlaton általában egynyáriként termesztik. Tavasszal fűtött melegágyba vessük, a palántákat kora nyáron ültessük ki a kertbe.

 

 

 

Babér
Kivételes aromájú, bőrszerű, örökzöld levelekkel rendelkező fűszernövény. Szabad földben és edényben is jól nevelhető. Gyakran nyírják alakra. Lassan növekedik akár 1,5 m magasra is, amikor aztán fává is fejlődhet. Ha nincs helyünk számára, akkor a fagyveszély elmúltával vágjuk vissza. Az edényben nevelt babérfát évente telepítsük át egy nagyobb edénybe.

Zsálya

Zsálya
Az egyik legismertebb veteményeskerti fűszernövény a dús bokrocskává serdülő zsálya. Nagyobbrészt leveleiért termesztik, de hasznosak, és csodásak virágai is, amelyekkel lakás helyiségeit illatosíthatjuk, díszíthetjük. Számos fajtája van, ezeket leveleik, színeik, aromájuk teszi különbözővé.
- a kerti zsálya bordó változata csodásan mutat a virágszegélyekben.
- a dárdalevelű zsályának keskeny levelei és tündöklő kék virágai vannak
Konyhai felhasználásra a leveleket közvetlenül virágzás előtt szedjük, mert ekkor illatoznak. Ne felejtsük el virágzás után visszavágni, hogy a növény bokros, tömött formát öltsön.

Kakukkfű

Kakukkfű
A mediterrán bozótosokban és sziklagyepeken őshonos kakukkfű egyike a legsokoldalúbb fűszernövényeknek. Kerti és konyhai célokra egyformán alkalmazhatjuk. Többségük fagytűrő évelő; lételemük: tűző nap, és a jó vízáteresztésű, laza talaj. Azonfelül, hogy illatosítja a kertet, a kakukkfű egész évben hasznosítható kulináris célokra is – mindenekelőtt pikáns húsételek, levesek, sajtok, és saláták kiváló ízesítője lehet.

Izsóp

Izsóp
Őseink nagyra becsült fűszernövénye az izsóp. A 17. században sebkötözésre használt növény napjainkra elfeledetté vált, pedig virágai kertünkbe csábítja a méheket , kesernyés mentaízű hajtásai pedig nem mindennapi zamatot adnak az ételeknek amellett, hogy gyógyhatású főzetek készítésére is alkalmazhatók.
Télálló, évelő törpecserje, a mediterrán hegyekben őshonos, száraz, köves talajon tenyésztik.
Nálunk napos, jó vízáteresztésű, laza talajon termesztve fagytűrő.
Tavasszal vetett magról, vagy nyáron vágott félfás dugványról neveljük. Évente vágjuk vissza, jóllehet elfásodik.

 

 

 

 

Rozmaring
A mediterrán bokorerdők tipikus örökzöld törpecserjéje tűző napon, jó vízelvezetésű talajon érzi jól magát. Virágai: kicsik, és tavasszal vagy nyáron nyílnak. Az erős szelektől védeni kell. Télen kifagyhat, főleg, ha pangó vízben áll gyökere.

 

Citromverbéna
Hűvösebb éghajlaton téli védelmet igénylő növény. Nyáron: bőségesen öntözzük, a szárakat rögtön virágzás előtt és ősszel vágjuk vissza. Télen egyszer-egyszer öntözzük. Ha szabadföldben neveljük, déli vagy nyugati tájolású fal elé helyezzük, vagy nyaranta újítsuk meg félfás dugványokról. Szárított, illatos virágelegy alkotórészeként és herbateák ízesítésére is használjuk.

Mielőtt bármilyen gyógynövényt gyógyászati célra használ, kérdezze meg orvosát vagy képzett természetgyógyászát!