Kolibri kertészet
  • 0

A balkonon nevelt uborka titka

Karola 2023. március 23.

Az uborkákat az amerikai indiánok már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. A régészek szerint az első vad uborka - ami egyébként kicsi volt és keserű - a Himalájában termett. Európába, pontosabban Spanyolországba, Kolumbusz hajóján érkezett 1493-ban, onnan Aragóniai Katalin közvetítésével jutott Angliába. Ezután meghódította az egész európai kontinenst.

A balkonon nevelt uborka titka

 

A kis történelmi kitérő után feltehetjük a kérdést, miért szeretnénk mi is uborkát termeszteni? Azért mert a magunk által termesztett uborka biztosan friss (ellentétben a szupermarketben kaphatóval), és tudjuk hogy mikor mivel permeteztük - ha egyáltalán permeteztük, mert biomódszerekkel is lehet egészséges növényeket nevelni!

Ha a kertünk kicsi és nem áll elég hely rendelkezésünkre az uborkatermesztéshez, ültessük, támaszték mellé. Ennek megfelel egy használaton kívüli létra, kerítés, pergola, vagy a hagyományos uborkaháló.

Természetesen a balkonon is nevelhetünk uborkát, nagyobb cserépben. Támasztéknak megfelel egy bambuszrúd vagy a balkon oldalára rögzített uborkaháló.

Töltsük meg a cserepet jó minőségű virágföld és komposzt keverékével. A termőtalaj legyen elég nedves, mert az uborkamag kemény héjú, ha száraz a földje, nehezen csírázik.

Fedjük le a cserepeket fóliával - ezzel biztosítjuk a megfelelő páratartalmat - és helyezzük legalább 15 C-os helyiségbe. (Ideális esetben 18-22 C). Miután kicsíráztak a magok, távolítsuk el a fóliát és helyezzük az ablakpárkányra vagy olyan helyre ahol elég fényt kap. Ha szükséges, állítsunk mellé egy kisebb botot. Figyeljünk arra, hogy a hőmérséklet még éjszaka se csökkenjen 15 C alá. Ha a cserép alján megjelennek a gyökerek ültessük egy nagyobba. Ha elmúlt a fagyveszély, végleges helyére állíthatjuk, ami lehet akár a balkon, terasz vagy a kiskertünk is.

 

Ha problémák adódnak:

A levelek besárgulnak, és a levélfonákon selymes szövedék látható, növényünket takácsatkák támadták meg.

Ha a levelek sárgásak és apró zöld rovarokat fedezünk fel, levéltetvekkel van dolgunk. Az üvegházi molytetű is gyakori vendég az uborkákon, ezek 1-2 mm-esek, és fehér szárnyúak.

Ha a levelek lyukacsosak, és nyálkás nyomokat találunk a száron, csigákat kell keresnünk a közelben.

Ha a levelek foltosan sárgásak, mozaikvírus támadta meg a növényt, kén vagy réztartalmú szerrel permetezzünk.

 

Az uborkák termesztéséről többet megtudhat ITT.

 

További cikkek:

 

Uborkahajtatás az üvegházban