Változatos uborkafajtákVáltozatos uborkafajták

Hazánkban az uborkát fólia alatt, üvegházban vagy természetesen szabadföldben is termeszthetjük. De különbséget kell tenni az egyes termesztési módok közt aszerint, hogy milyen céllal szeretnénk a termést szüretelni.A hajtatási (üvegházi) fajták hamarabb beérnek, hosszúkás, ízletes terméseket hoznak, de támasztékra kell futtatni őket. Vannak kimondottan üvegházi fajták, mint a magyar Kecskeméti hajtató fajta.
 

A szabadföldi változatok, mint pl. a Kínai kígyóuborka vagy a Joker F1 jobban tűrik a hideget, de vannak köztük olyanok is, amelyek kisebb termést hoznak. Ezek a konzerváláshoz, berakáshoz célszerű ültetni: Charlotte F1, Kecskeméti keseredésmentes, Ornello F1, Mohikán F1 fajtákat.
 


Uborka támaszték mellettA hajtatási uborkákat március-áprilisban cserepekbe vessük, és fagymentes üvegházban neveljük. Tavasz végén, nyár elején ültessük át őket. Bőségesen öntözzük, különösen virágzáskor.
A szabadföldi uborkákat - ha elég hely áll rendelkezésünkre - hagyhatjuk, hogy szétterjedjenek a földön, de ha helyszűkében vagyunk, akkor futtassuk támasztékra. Így a csigák is kevesebb kárt tesznek benne.

 A szárak csúcsait rendszeresen távolítsuk el. Az üvegházi fajtáknál ültetés után csípjük ki az első 3-4 levél fölötti hajtáscsúcsot – ettől a levelek tövében két termő szár jelenik meg. Ezeket célszerű támasztékhoz kötözni.
Az uborkák újabb hajtató hibrid fajtái szinte kizárólag nőivarúak, ezeknél a virágoknak nem szabad beporzódniuk, különben a termések keserűek lesznek. Ha a növényeket túl meleg körülmények között neveljük vagy nem öntözzük eleget, megjelennek a hímivarú (porzós) virágok is. Ezeket úgy különböztethetjük meg a nőivarú virágoktól, hogy hiányoznak róluk a szirmok mögött látható apró terméskezdemények. Az ilyen porzós virágokat mindenképpen távolítsuk el.
A szabadföldbe vetett magokat vagy palántákat ültessük fekete fólia alá. A fóliába kereszt alakú nyílásokat vágunk, ide vetjük a magot vagy ültetjük a palántát. Alatta a talaj gyorsabban felmelegszik, a nedvességet jobban tartja, a gyomosodást is megakadályozza. Korábban szedhetjük és több termést is hoz.

 

Az uborkák termesztéséről többet megtudhat ITT.

 

További cikkek:

 

Uborkahajtatás az üvegházbanVissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet