Konyhakert
Februárban mindazok, akik nem tudnak már tovább várni, hozzáláthatnak a vetéshez. Mostantól kezdődhet az egyes zöldségfélék, például a korai saláták, valamint az első nyári virágok előhajtatása.
A korai burgonyákat tavasz elején barázdákba ültessük, napsütötte, jó vízelvezetésű, alaposan megtrágyázott talajba. Június végétől lehet betakarítani, de addig védelmet igényelnek.

Halványításra alkalmas növények a póréhagyma, az gumóskömény és a halványítózeller. A halványítás célja az, hogy a növény ehető részei zsengébbé és édesebbé váljanak. A tűző napon keserű ízűvé fejlődő növények élvezhetőbbé tehetők, ...

Hagymát aránylag könnyű termeszteni, és évről évre jó termésben lehet részünk, ha vetésforgót alkalmazunk, de mielőtt az ágyásba másfajta hagymát ültetnénk, mint ami addig ott termett, tartsunk 2-3 éves szünetet. Ezzel megelőzhetjük azok...
A gumós zeller Európában mindig népszerű volt, de például Angliában csak az utóbbi időbenkezdték el termeszteni. A zeller nagyszerűen kiegészíti az önellátásra berendezkedett téli konyhakertek hagyományos terményeit.
A karalábé gumószerűen megvastagodott, ehető szárat fejlesztő növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. Íze a vajrépáéhoz hasonló, ám termesztése és felhasználása könnyebb annál. Viszonylag jól tűri a szárazságot.

Európa őshonos, vadon is termő növénye a pasztinák (vagy paszternák). A sárgarépa és a burgonya 19. századi térhódítása előtt ez volt a legszélesebb körben termesztett, legfontosabb gyökérzöldség. Főleg levesbe főzték. Hosszú, elefántcso...

A színes héjú, fehér húsú retek a konyhakert talán legmarkánsabb ízű gyökérzöldsége. A magját februártól szeptemberig szakaszosan vessük, hogy folyamatosan legyen terményünk. A mag mindössze 20-30 nap alatt beérik. Az okos kertész kevese...

A legkedveltebb zöldségfélék egyike. Jó talajon egyszerűen termeszthető, egész éven át friss sárgarépát ehetünk. Vitaminokban, ásványi anyagokben és rostokban gazdag zöldségféle. Különösen figyelemreméltó béta karotin tartalma, mely az A...

Ezta az ízletes zöldségfélét nyersen vagy főzve egyaránt szívesen fogyasztjuk. Nyers salátaként és lé formájában különösen értékes, almával és sárgarépával vegyítve mennyei ízű csemege. Értékes beltartalma miatt sugárvédő hatást tulajdon...

A spárga, az articsóka és a rebarbara is évelő zöldség, amelyekre az önellátó kertész egész éveben számíthat. Mielőtt a spárgát elültetjük, javítsuk fel a talaját ősszel komposzttal, 10 m2-enként 5kg-ot dolgozzunk bele a talajba. Mi...

A paprika meleg- és vízigényes növény, nálunk szabadföldön is termeszthető. Napos balkonon is szépen terem egy dézsába ültetve, de csak májusban, a fagyok elmúltával tegyük ki a teraszra. A piros és a sárga fajtákat éretten, a zöldeket é...

A tojásgyümölcs közismertebb neve padlizsán. Csodálatos sötétlila héja egy nagyon sokrétűen felhasználható növényt takar. Elég hőigényes növény, hűvösebb vidékeken csak üvegházban vagy fólia alatt termeszthető, de Magyarországon a szabad...

A bimbóskel ízletes téli zöldségféle, értékes C-vitamin forrás olyan időszakban, amikor friss zöldségfélékből korlátozott a választék. Bár a bimbóskel nagy helyet foglalel, rövid tenyészidejű zöldségféléket, pl. salátát vagy hónapos retk...

A dinnyék - akárcsak a többi tökféle - meleg éghajlatról származnak. Ennek ellenére hazánkban a szabadföldön is biztonságosan termeszthető. Ahhoz, hogy jó formájú, szép és édes dinnyéink legyenek, korlátoznunk kell a növény növekedését: ...
Hazánkban az uborkát fólia alatt, üvegházban vagy természetesen szabadföldben is termeszthetjük. De különbséget kell tenni az egyes termesztési módok közt aszerint, hogy milyen céllal szeretnénk a termést szüretelni.

A saláta szó általában a zöld fejes salátát (Lactuca sativa) jelenti, pedig ezenkívül még rengeteg másfajta saláta létezik. Ha kedvünk tartja, a hét minden napján más fajtájú vagy színű salátát ehetünk.Tovább......

A tökfélék változatos családjába tartoznak a sütő- és tojástökök (Pl. a patisszon és a cukkini) , valamint az étkezésre alkalmatlan földi- és dísztökök (Pl. lopótök) Ezek mellé soroljuk a görög- és a sáragdinnyét valamint az uborkafajták...

A kukorica hőigényes, melegkedvelő növény, ami nem meglepő, hiszen Mexikóból származik. Akkor vessük, amikor a talaj már elég meleg (május vége-június eleje). Mivel a szénhidrátdús kukoricaszemeket gombák, rovarok és meztelen csigák káro...

A kifejtő kerti borsó csak akkor hoz minőségi termést, ha hűvös környezetben csírázik ki, ezért korán, február és április között vessük el. A legkedveltebbek a következő fajták: Sonar, Rajnai törpe, Express és a Debreceni fajták....