Kolibri kertészet
  • 0

Árnyékkedvelő fűszernövények

Karola 2022. december 20.

Minden kertben van egy árnyékos, nyirkosabb terület, ahová napfénykedvelő virágokat nem tudunk ültetni. Ez a hely ideális lehet az árnyékban is nagyszerűen fejlődő fűszernövényeknek, melyeket a háziasszonyok sokrétűen felhasználhatnak a konyhában.

Árnyékkedvelő fűszernövények

 

Spanyol turbolya (Myrrhis odorata)
Viszonylag nagy termetű, 1 m-nél is magasabb, elegáns fűszernövény. Páfrányszerűen finom, tollas levelei ánizs illatúak, édes ízűek, ezért desszertek ízesítésére kiválóan alkalmas. Meggyökeresedve télálló, talajban nem válogat, igénytelen növény.
 

Citromfű (Melissa officinalis)
Citromillatú fűszernövény, melynek levelei rovar vagy csaláncsípésre dörzsölve nyugtató hatásúak.
Csirke és halételekhez való szószok, mártások, savanyúságok ízesítője, de gyógyteát is készítenek belőle, mert nyugtató, altató hatású.
Évelő növény, amely a hűvös, nyirkos talajon erőteljes tövet fejleszt, és burjánzóvá válhat. A tarka levelű változat magról nem szaporítható, a magokból ugyanis közönséges zöld levelű növények fognak előbújni. Cserepes citromfüvet kertészetünkben is vásárolhat.

 

Lestyán (Levisticum officinalis)

Télálló évelő, melynek a zellerhez hasonló, erőteljes íze van. Félárnyékos vagy napos, jó vízáteresztésű talajt kedveli, nagy tőcsoportokat alkotva terjeszkedik. Cserepes lestyánt kertészetünkben is vásárolhat.
 

 

 

 

Angyalgyökér, angelika  (Angelica archangelica)
Óriási termetű, több méter magasra is megnövő, kétéves fűszernövény.
A fehérbort illatozóvá, aromássá teszi, ha néhány darabkával „megbolondítjuk”, de süteményeket, kompótokat is könnyen fűszerezhetünk vele. Önvető, rengeteg magot hoz, melyekből új egyedek hajtanak.  Mihelyt felmagzott, a növény elpusztul; ezeket az elöregedett növényeket távolítsuk el, tavasszal kapáljuk ki a többletet, és csak néhányat hagyjunk meg, hogy azok fejlődjenek tovább.

 

 

Torma (Armoracia lapathifolia)
Évelő növény, nagy, hosszúkás levelekkel. Csípős, fehér gyöktörzséért termesztik, melyekben rengetegC-vitamin, kalciumban és magnézium található.
Gyökérdugványokról sarjad, árnyékos, fák alatti területen is szépen fejlődik, fe a naposabb helyeken gyöktörzse aromásabb ízű lesz. Gyökerei erősen fagyállóak, levelei is könnyedén átvészelik a kisebb fagyokat. Vízigénye nagy, ezért nyáron locsolát igényel.
A gyökér áztatott leve a biokertben is hasznos, magas kéntartalma miatt gyümölcsfák monília elleni permetezéséhez használják.

 

Menta (Mentha sp.)
A mentának sok fajtája van. Az alacsony növésű típusokat talajtakarónak nevelik (pl.: korzikai menta).
A legkedveltebb menták a zöld menta(M. spicata), borsmenta (M piperita), bergamott menta (M.citrata), csombormenta (M. pulegium), kereklevelű menta (M. rotundifolia).
Életerős, invazív növény, amely föld alatt kúszó száraival terjeszkedik. Ha nem akarjuk, hogy belakja a konyhakertet, ültessük nagy cserépbe, olyasfélébe, amin számos vízelvezető rés is van, mert a vízzel átitatódott termesztőközegben a menta kirohad. A cserepet süllyesszük a földbe olyannyira, hogy csak a pereme látszódjon. Időnként ellenőrizzük ezt, és ha kúszó szárakat látunk, szabadítsuk meg tőle a növényt.
Ha távol akarjuk tartani a legyeket, akkor egy pohár vízbe állítsunk egy-két leveles mentaágat. Két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen a menta igen gyorsan meggyökeresedik, és rövid idő alatt újabb növényeink is lesznek.

Mielőtt bármilyen gyógynövényt gyógyászati célra használna, kérdezze meg orvosát vagy képzett természetgyógyászát!