Kolibri kertészet
  • 0

A cikóriasaláta vetése

Karola 2022. április 19.

A cikóriasaláták, mint a cukorsüveg-saláta és a radicchio, Európa déli részéről származnak. Kicsírázáskor magasabb hőmérsékletet igényelnek, mit a fejes- vagy a tépősaláták.

A cikóriasaláta vetése

 

Ha a növényt nem közvetlenül az ágyásba vetjük el, hanem cserepekben előneveljük, és csak később ültetjük ki, a palántázó edényeket tegyük meleg helyre (20-24 C). a fiatal növénykéknek szintén sok fényre van szükségük. Ideális egy napsütötte, széltől védett hely, egyenletesen nedves talajjal. Az ágyásban a növények közti távolság 30 X 30 cm legyen.

Tipp: minden cikóriasalátát nagyon visszafogottan kell trágyázni (max.50 g szaruliszt/m2 ágyásfelület). A magasabb nitrogénadag laza, nyitott fejeket eredményez. A salátát októbertől lehet szedni.
A cikóriát a tapasztalt kertészek halványítani  szokták, ennek következtében a fejek zsengébbek, ízletesebbek lesznek. Halványítani a következőképpen kell:

A cikóriagyökereket ősszel ássuk ki a talajból. Hagyjuk egy hétig az ágyás felszínén heverni, majd vágjuk el a levélrózsát 1 cm-rel a gyökérnyak felett. Ügyeljünk arra, hogy a tenyészcsúcsot ne sértsük meg.  A gyökereket függőleges helyzetben tőzeggel egyharmad részig töltött ládába rakjuk és lenyomkodjuk. A ládát helyezzük melegre. Négy-öt hét múltán a cikóriagyökerek 15-20 cm hosszúak. Ekkor kiszedjük őket a ládából, és a rügyeket levágjuk.