Kolibri kertészet
  • 0

Dinamikus kertészkedés díszfüvekkel

Bélay Karola 2024. február 10.

Ha azt kérnék tőlem, beszéljek kedvenc növénycsoportomról, akkor a díszfüveket választanám.

Dinamikus kertészkedés díszfüvekkel

Úgy tapasztaltam, hogy ez az a növénycsoport, mely a mai rohanó világunkban a legkevesebb munkát követeli meg tőlünk, viszont a legtöbb örömet okozhatnak nekünk megjelenésükkel, könnyedségükkel, könnyen kezelhetőségükkel. Szárazságtűrők, tehát locsolást legfeljebb aszályos időben igényelnek, kártevőjük nincs, metszeni pedig csak egyszer, tél végén szükséges, a száraz részek eltávolításával.

Minden fűféle elegáns virágzattal rendelkezik, és csodálatos társnövényeik azon évelőknek, amelyek a nyár közepén illetve végén virágoznak. A füvek modern megjelenésükkel minden kertbe mozgalmasságot, dinamikusságot visznek, feldobják színes virágaink megjelenését egy kompozícióban.

Dekoratívak és nagyon kevés gondozást igényelnek, ez a munka kimerül az évente egy alkalommal való tavaszi visszavágásban.
A legnagyobb tévhit a fűfélékkel kapcsolatban, hogy azt gondoljuk róluk, hogy invazívak, azaz átveszik a kertben az uralmat, elszaporodnak. Az igazság az, hogy a legtöbb kertészeti célból értékesített fű, csomósodó fajta, nem szaporodik magról.

A füvek varázslatos megjelenésűek, nyár elején buja, zöld színűvé válnak, a nyár folyamán megtelnek, és elkezdenek virágozni. A legkisebb szellővel is mozognak, megtörvén kertünk statikusságát, és susogásukkal lágy zenét játszanak. Ősz elejére színűk búzasárgára, vörösre vagy lángoló narancsra változik.
A díszfüvek egész ősszel dekoratív elemei kertünknek, ez a díszítő értékük télre is megmarad. Nincs más tennivalónk velük, mint kora tavasszal vagy tél végén eltávolítjuk a száraz növényrészeket egy földfelszín feletti visszavágással.