Kolibri kertészet
  • 0

Örökzöld kertlakók

Karola 2022. november 22.

Amikor ősszel a növények nagy része elhullajtja leveleit, a nyáron oly pompás kert hirtelen csupasszá, színtelenné válik.

Örökzöld kertlakók

Szabadon belátnak az utcáról, és a szomszédok kíváncsi pillantásától sem véd semmi. Ilyenkor veszik át a takarás, térhatárolás szerepét az örökzöldek.
 

Örökzöld sövény

A sövények télen is védenek, ha tujákból, hamisciprusokból, puszpángból vagy babérmeggyből alakítjuk ki.
A formára nyírt tiszafa, puszpáng vagy fagyal egész évben látványos elem lehet kertünkben.
A szép, magányos növények is, mint a lucfenyő, boróka ( Juniperus ), jegenyefenyő ( Abies ) vagy a magyal ( Ilex ) gazdagítják a kertet. A borostyánfajták vagy a különböző kecskerágók télen is eltakarják a csúnya falakat, kerítéseket.
Kis méretű kertekben sem kell lemondani az örökzöldekről, csak arra kell figyelni, hogy kisnövésű, lassan fejlődő fajtákat válasszunk.
A konténerben nevelt fák, cserjék egész évben ültethetők – kivéve ha a föld fagyott – hiszen ültetéskor nem sérülnek a gyökerek, így eredésük is biztonságos.

 

Sövénnyírás

Sövények nyírása:
1. Feszítsünk ki madzagot, amelynek mentén haladva könnyebb egyenesre vágni a sövényt.
2. Vállmagasságnál sose vágjunk följebb, mert bizonytalanná válhat a szerszámfogás, vagy leeshetünk.
3. Kis levelű sövényekhez ( puszpáng, hamisciprus stb.) használjunk sövénnyírót vagy sövényollót. Nagy levelű sövény esetében ( pl. babérmeggy ) az ágakat metszőollóval, egyesével vágjuk.

A Brabant tuja esetében ügyeljünk arra, hogy a sövény keresztmetszete trapéz alakú legyen, ami fölül keskenyebb. Ez azért fontos, mert az alsó ágaknak is szükségük van a fényre, ha ezt nem kapják meg, elkezdenek felkopaszodni.
 

Sövényfal formálása

Ha 2 méter magas sövényt szeretnénk, ne várjunk tétlenül amíg eléri a kívánt magasságot, mert nyírás nélkül az alja ritka lesz és nem nyújt szép látványt. Ehelyett, mikor 1 méteresre nő, nyírjuk meg a tetejét – ettől alul besűrűsödik. Ezután évente 15 – 20 centit hagyjuk nőni, amíg el nem éri a kívánt magasságot. Inkább többször, időben vágjuk vissza a sövényt, mintsem ritkán, de erősen, mert az elfásodott ( több éves ) ágak nem hajtanak ki, és így a sövényünk nem lesz egyenletes.
A sövénnyírás ideje
A sövény évi első nyírására tavasz végén ( május, június eleje) kerítsünk sort, ezt követően pedig az aktív növekedési időszak vége felé ( szeptember, október ) metsszünk. A gyorsan növő fajokat, mint pl. a Leyland-ciprus, kora tavasszal és nyár derekán is nyírni kell.


Vonat