Kolibri kertészet
  • 0

Kitartóan virágzó évelők

Karola 2023. augusztus 22.

Tarkán virágzó évelőágyások tavasztól őszig – ez minden kertbarát vágya. Ez meg is valósítható vagy egy okosan kigondolt beültetési tervvel, amely nem hagyja hogy szünet álljon be a virágzásba, vagy pedig olyan kitartóan virágzó növényeket ültetünk, amelyek egész nyáron gondoskodnak a színekről.

Kitartóan virágzó évelők

gólyaorr

Ilyen növény például a gólyaorr (Geranium), rendkívül sokáig virágzik. Ha fő virágzási időszak után erősen visszavágjuk, akár novemberbe nyúlóan is tarkíthatja ágyásunkat. A szélsőségesen árnyékos helyekkel könnyen megbirkózik az oxfordi gólyaorr (Geranium x oxonianum), rózsaszínbe burkolva a földet júniustól szeptemberig. A ’Claridge Druce’ fajta még a sövények alatti száraz helyeket is széppé varázsolja.
 

keltike

Bájos virág a keltike is (Corydalis lutea). Ha friss, nedves talajt és széltől védett helyet biztosítunk számára, a fák és a bokrok alatt vagy a kőfalak előtt májustól októberig csodálhatjuk csinos, tarka csöves virágait. Társíthatjuk foltos árvacsalánnal (Lamium maculatum), így erőteljesebb színhatást kapunk. De kibővíthetjük a társaságot törpe szívvirággal (Dicentra eximia) is. Ennél a fő virágzási időszak májustól júniusig tart, de szeptemberig tovább nyílnak a rózsaszín harangocskák, ha nem is olyan mértékben.
 

Terracotta cickafark

Az aromás illatú cickafark (Achillea) előnyben részesíti a napos fekvésű területeket. Rendkívül kitartóak a jószagú cickafark (Achillea filipendula) fajtái, melyek ráadásul jó állóképességgel is rendelkeznek. A szokásos sárga virágú fajták helyett választhatjuk a pasztell-narancssárga Walther Funckie-t, vagy a lila Dark Lilac Beauty-t. Ültessünk mellé ibolyaszín ligeti zsályát (Salvia nemorosa) és sárga keskenylevelű szépecskét (Coreopsis), és olyan kombinációt kapunk, amely egész nyárom keresztül megszínesíti az ágyást. A zsályánál be kell segíteni egy kicsit, ha elvirágzott, vágjuk vissza egyharmad magasságig, mert csak így lesz hajlandó augusztustól másodjára is virágozni.
 

macskamenta

Elpusztíthatatlan réskitöltő a virágágyásban a macskamenta (Nepeta). Hosszúkás kalászai májustól szeptemberig tele vannak levendulakék virágokkal, amelyek ráadásul aromás illatot árasztanak.