Konyhakert



 



 

Kezdődik a szezon: itt a vetés ideje!

Kezdődik a szezon: itt a vetés ideje!

Februárban mindazok, akik nem tudnak már tovább várni, hozzáláthatnak a vetéshez. Mostantól kezdődhet az egyes zöldségfélék, például a korai saláták, valamint az első nyári virágok előhajtatása.

A burgonya tárolásra és egész évi fogyasztásra

A burgonya tárolásra és egész évi fogyasztásra

A korai burgonyákat tavasz elején barázdákba ültessük, napsütötte, jó vízelvezetésű, alaposan megtrágyázott talajba. Június végétől lehet betakarítani, de addig védelmet igényelnek.

Zöldségek halványítása - póré, édeskömény, halványítózeller

Zöldségek halványítása - póré, édeskömény, halványítózeller Halványításra alkalmas növények a póréhagyma, az gumóskömény és a halványítózeller. A halványítás célja az, hogy a növény ehető részei zsengébbé és édesebbé váljanak. A tűző napon keserű ízűvé fejlődő növények élvezhetőbbé tehetők, ...

Ízletes és illatos hagymafajták

Ízletes és illatos hagymafajták Hagymát aránylag könnyű termeszteni, és évről évre jó termésben lehet részünk, ha vetésforgót alkalmazunk, de mielőtt az ágyásba másfajta hagymát ültetnénk, mint ami addig ott termett, tartsunk 2-3 éves szünetet. Ezzel megelőzhetjük azok...

Hogyan termessszünk gumós zellert?

Hogyan termessszünk gumós zellert?

A gumós zeller Európában mindig népszerű volt, de például Angliában csak az utóbbi időbenkezdték el termeszteni. A zeller nagyszerűen kiegészíti az önellátásra berendezkedett téli konyhakertek hagyományos terményeit.

Színes és változatos zöldségféle: a karalábé

Színes és változatos zöldségféle: a karalábé

A karalábé gumószerűen megvastagodott, ehető szárat fejlesztő növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. Íze a vajrépáéhoz hasonló, ám termesztése és felhasználása könnyebb annál. Viszonylag jól tűri a szárazságot.

A pasztinák és a petrezselyem

A pasztinák és a petrezselyem Európa őshonos, vadon is termő növénye a pasztinák (vagy paszternák). A sárgarépa és a burgonya 19. századi térhódítása előtt ez volt a legszélesebb körben termesztett, legfontosabb gyökérzöldség. Főleg levesbe főzték. Hosszú, elefántcso...

Kora tavaszi vitaminbomba: a retek

Kora tavaszi vitaminbomba: a retek A színes héjú, fehér húsú retek a konyhakert talán legmarkánsabb ízű gyökérzöldsége. A magját februártól szeptemberig szakaszosan vessük, hogy folyamatosan legyen terményünk. A mag mindössze 20-30 nap alatt beérik. Az okos kertész kevese...

A sárgarépa eredményes termesztése

A sárgarépa eredményes termesztése A legkedveltebb zöldségfélék egyike. Jó talajon egyszerűen termeszthető, egész éven át friss sárgarépát ehetünk. Vitaminokban, ásványi anyagokben és rostokban gazdag zöldségféle. Különösen figyelemreméltó béta karotin tartalma, mely az A...

A télálló cékla

A télálló cékla Ezta az ízletes zöldségfélét nyersen vagy főzve egyaránt szívesen fogyasztjuk. Nyers salátaként és lé formájában különösen értékes, almával és sárgarépával vegyítve mennyei ízű csemege. Értékes beltartalma miatt sugárvédő hatást tulajdon...

Évelő zöldségfajták - spárga, articsóka, rebarbara

Évelő zöldségfajták - spárga, articsóka, rebarbara A spárga, az articsóka és a rebarbara is évelő zöldség, amelyekre az önellátó kertész egész éveben számíthat. Mielőtt a spárgát elültetjük, javítsuk fel a talaját ősszel komposzttal, 10 m2-enként 5kg-ot dolgozzunk bele a talajba. Mi...

A tüzes és az édes - a paprikafajták sztárjai

A tüzes és az édes - a paprikafajták sztárjai A paprika meleg- és vízigényes növény, nálunk szabadföldön is termeszthető. Napos balkonon is szépen terem egy dézsába ültetve, de csak májusban, a fagyok elmúltával tegyük ki a teraszra. A piros és a sárga fajtákat éretten, a zöldeket é...

Mi is az a tojásgyümölcs?

Mi is az a tojásgyümölcs? A tojásgyümölcs közismertebb neve padlizsán. Csodálatos sötétlila héja egy nagyon sokrétűen felhasználható növényt takar. Elég hőigényes növény, hűvösebb vidékeken csak üvegházban vagy fólia alatt termeszthető, de Magyarországon a szabad...

Télen is friss zöldség: a bimbóskel

Télen is friss zöldség: a bimbóskel A bimbóskel ízletes téli zöldségféle, értékes C-vitamin forrás olyan időszakban, amikor friss zöldségfélékből korlátozott a választék. Bár a bimbóskel nagy helyet foglalel, rövid tenyészidejű zöldségféléket, pl. salátát vagy hónapos retk...

Dinnyetermesztés üveg alatt

Dinnyetermesztés üveg alatt A dinnyék - akárcsak a többi tökféle - meleg éghajlatról származnak. Ennek ellenére hazánkban a szabadföldön is biztonságosan termeszthető. Ahhoz, hogy jó formájú, szép és édes dinnyéink legyenek, korlátoznunk kell a növény növekedését: ...

Változatos uborkafajták

Változatos uborkafajták

Hazánkban az uborkát fólia alatt, üvegházban vagy természetesen szabadföldben is termeszthetjük. De különbséget kell tenni az egyes termesztési módok közt aszerint, hogy milyen céllal szeretnénk a termést szüretelni.

Változatos és egészséges: salátafélék

Változatos és egészséges: salátafélék A saláta szó általában a zöld fejes salátát (Lactuca sativa) jelenti, pedig ezenkívül még rengeteg másfajta saláta létezik. Ha kedvünk tartja, a hét minden napján más fajtájú vagy színű salátát ehetünk.Tovább......

A tökfélék nevelése

A tökfélék nevelése A tökfélék változatos családjába tartoznak a sütő- és tojástökök (Pl. a patisszon és a cukkini) , valamint az étkezésre alkalmatlan földi- és dísztökök (Pl. lopótök) Ezek mellé soroljuk a görög- és a sáragdinnyét valamint az uborkafajták...

A melegkedvelő kukorica

A melegkedvelő kukorica A kukorica hőigényes, melegkedvelő növény, ami nem meglepő, hiszen Mexikóból származik. Akkor vessük, amikor a talaj már elég meleg (május vége-június eleje). Mivel a szénhidrátdús kukoricaszemeket gombák, rovarok és meztelen csigák káro...

A szép borsótermés titkai

A szép borsótermés titkai A kifejtő kerti borsó csak akkor hoz minőségi termést, ha hűvös környezetben csírázik ki, ezért korán, február és április között vessük el. A legkedveltebbek a következő fajták: Sonar, Rajnai törpe, Express és a Debreceni fajták....
©2008 Kolibri dísznövény kertészet