Kolibri kertészet
  • 0

Konyhakert

A burgonya tárolásra és egész évi fogyasztásra

A burgonya tárolásra és egész évi fogyasztásra

A korai burgonyákat tavasz elején barázdákba ültessük, napsütötte, jó vízelvezetésű, alaposan megtrágyázott talajba. Június végétől lehet betakarítani, de addig védelmet igényelnek.

A fodroskel, a káposzta  eredményes termesztése

A fodroskel, a káposzta eredményes termesztése

A káposztafejet a rétegesen egymásra boruló levelek alkotják, tehát lényegében egy nagy rügy. Ha a káposzta nem fejesedik, szedjük ki a földből, és használjuk fel a leveleit tavaszi zöldsalátának.

A melegkedvelő kukorica

A melegkedvelő kukorica

A kukorica hőigényes, melegkedvelő növény, ami nem meglepő, hiszen Mexikóból származik. Akkor vessük, amikor a talaj már elég meleg (május vége-június eleje). Mivel a szénhidrátdús kukoricaszemeket gombák, rovarok és meztelen csigák károsíthatják, elengedhetetlenül szükséges a meleg a minél előbbi kicsírázáshoz.Tovább...

A pasztinák és a petrezselyem

A pasztinák és a petrezselyem

Európa őshonos, vadon is termő növénye a pasztinák (vagy paszternák). A sárgarépa és a burgonya 19. századi térhódítása előtt ez volt a legszélesebb körben termesztett, legfontosabb gyökérzöldség. Főleg levesbe főzték. Hosszú, elefántcsontszínű karógyökere zsenge és ízletes, a zellerhez hasonló ízű.

A sárgarépa eredményes termesztése

A sárgarépa eredményes termesztése

A legkedveltebb zöldségfélék egyike. Jó talajon egyszerűen termeszthető, egész éven át friss sárgarépát ehetünk. Vitaminokban, ásványi anyagokben és rostokban gazdag zöldségféle. Különösen figyelemreméltó béta karotin tartalma, mely az A-vitamin provitaminja.

A szép borsótermés titkai

A szép borsótermés titkai

A kifejtő kerti borsó csak akkor hoz minőségi termést, ha hűvös környezetben csírázik ki, ezért korán, február és április között vessük el. A legkedveltebbek a következő fajták: Sonar, Rajnai törpe, Express és a Debreceni fajták.

A télálló cékla

A télálló cékla

Ezta az ízletes zöldségfélét nyersen vagy főzve egyaránt szívesen fogyasztjuk. Nyers salátaként és lé formájában különösen értékes, almával és sárgarépával vegyítve mennyei ízű csemege. Értékes beltartalma miatt sugárvédő hatást tulajdonítanak neki, ezért röntgenvizsgálat után ajánlják levének fogyasztását.

A tökfélék nevelése

A tökfélék nevelése

A tökfélék változatos családjába tartoznak a sütő- és tojástökök (Pl. a patisszon és a cukkini) , valamint az étkezésre alkalmatlan földi- és dísztökök (Pl. lopótök) Ezek mellé soroljuk a görög- és a sáragdinnyét valamint az uborkafajtákat is.

A tüzes és az édes - a paprikafajták sztárjai

A tüzes és az édes - a paprikafajták sztárjai

A paprika meleg- és vízigényes növény, nálunk szabadföldön is termeszthető. Napos balkonon is szépen terem egy dézsába ültetve, de csak májusban, a fagyok elmúltával tegyük ki a teraszra. A piros és a sárga fajtákat éretten, a zöldeket éretlenül is szedhetjük.

A zöldbab és a futóbab

A zöldbab és a futóbab

A bab és a borsó a zöldségeken belül a hüvelyesek nagy csoportjába tartozik, hasznos talajjavítók: a gyökereiken lévő gümőcskék megkötik a levegőben lévő nitrogént, így amikor a növények a földben elrothadnak, táplálják a talajt.

Dinnyetermesztés üveg alatt

Dinnyetermesztés üveg alatt

A dinnyék - akárcsak a többi tökféle - meleg éghajlatról származnak. Ennek ellenére hazánkban a szabadföldön is biztonságosan termeszthető. Ahhoz, hogy jó formájú, szép és édes dinnyéink legyenek, korlátoznunk kell a növény növekedését: a második levél fölött csípjük ki a főhajtást,

Évelő zöldségfajták - spárga, articsóka, rebarbara

Évelő zöldségfajták - spárga, articsóka, rebarbara

A spárga, az articsóka és a rebarbara is évelő zöldség, amelyekre az önellátó kertész egész éveben számíthat. Mielőtt a spárgát elültetjük, javítsuk fel a talaját ősszel komposzttal, 10 m2-enként 5kg-ot dolgozzunk bele a talajba. Minden gyomot távolítsunk el, mert a spárgák nem tűrik a versengést. 

Hogyan termessszünk gumós zellert

Hogyan termessszünk gumós zellert

A gumós zeller Európában mindig népszerű volt, de például Angliában csak az utóbbi időbenkezdték el termeszteni. A zeller nagyszerűen kiegészíti az önellátásra berendezkedett téli konyhakertek hagyományos terményeit.

Ízletes és illatos hagymafajták

Ízletes és illatos hagymafajták

Hagymát aránylag könnyű termeszteni, és évről évre jó termésben lehet részünk, ha vetésforgót alkalmazunk, de mielőtt az ágyásba másfajta hagymát ültetnénk, mint ami addig ott termett, tartsunk 2-3 éves szünetet. Ezzel megelőzhetjük azoknak a talajlakó kórokozóknak és kártevőknek az elszaporodását, amelyek a hagymákat károsítják,

Kártevőriasztó növénytársítások

Kártevőriasztó növénytársítások

Régi megfigyelések alapján elmondhatjuk, hogy a növények korántsem közömbösek egymás iránt, létezik közöttük rokon- és ellenszenv. Természetesen ezt biokémiai szinten kell érteni, az egyik pl. előkészíti a másik számára a talajt, a másik elrisztja a harmadik kártevőjét és hasonló láncolatok sora alakul ki egy jól megtervezett biokertben.

Kezdődik a szezon: itt a vetés ideje

Kezdődik a szezon: itt a vetés ideje

Februárban mindazok, akik nem tudnak már tovább várni, hozzáláthatnak a vetéshez. Mostantól kezdődhet az egyes zöldségfélék, például a korai saláták, valamint az első nyári virágok előhajtatása.

Kiskertünk kincse: az ízletes paradicsom

Kiskertünk kincse: az ízletes paradicsom

A gondos kertészt örömmel töltheti el, ha a paradicsomtőről szép, egészséges termés mosolyog rá. Ennek érdekében érdemes néhány dologra odafigyelni még az ültetés elkezdése előtt. Sok újonnan nemesített fajta álla kertészek rendelkezésére, amelyek megfelelő gondoskodás mellett bő termést ígérnek. Tovább...

Kora tavaszi vitaminbomba: a retek

Kora tavaszi vitaminbomba: a retek

A színes héjú, fehér húsú retek a konyhakert talán legmarkánsabb ízű gyökérzöldsége. A magját februártól szeptemberig szakaszosan vessük, hogy folyamatosan legyen terményünk. A mag mindössze 20-30 nap alatt beérik. Az okos kertész keveset vet, de gyakran - kéthetente rövid sorokba - így egész nyáron át folyamatosan élvezheti a változatos ízeket.

Mi is az a tojásgyümölcs

Mi is az a tojásgyümölcs

A tojásgyümölcs közismertebb neve padlizsán. Csodálatos sötétlila héja egy nagyon sokrétűen felhasználható növényt takar. Elég hőigényes növény, hűvösebb vidékeken csak üvegházban vagy fólia alatt termeszthető, de Magyarországon a szabadföldben is szépen terem.

Színes és változatos zöldségféle: a karalábé

Színes és változatos zöldségféle: a karalábé

A karalábé gumószerűen megvastagodott, ehető szárat fejlesztő növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. Íze a vajrépáéhoz hasonló, ám termesztése és felhasználása könnyebb annál. Viszonylag jól tűri a szárazságot.

Télen is friss zöldség: a bimbóskel

Télen is friss zöldség: a bimbóskel

A bimbóskel ízletes téli zöldségféle, értékes C-vitamin forrás olyan időszakban, amikor friss zöldségfélékből korlátozott a választék. Bár a bimbóskel nagy helyet foglalel, rövid tenyészidejű zöldségféléket, pl. salátát vagy hónapos retket ültethetünk közé.

Változatos és egészséges: salátafélék

Változatos és egészséges: salátafélék

A saláta szó általában a zöld fejes salátát (Lactuca sativa) jelenti, pedig ezenkívül még rengeteg másfajta saláta létezik. Ha kedvünk tartja, a hét minden napján más fajtájú vagy színű salátát ehetünk.Tovább...

Változatos uborkafajták

Változatos uborkafajták

Hazánkban az uborkát fólia alatt, üvegházban vagy természetesen szabadföldben is termeszthetjük. De különbséget kell tenni az egyes termesztési módok közt aszerint, hogy milyen céllal szeretnénk a termést szüretelni.

Vetésforgó

Vetésforgó

A gyümölcsös és a zöldséges ehető termést kínál, komposzt nyersanyaggá válik, míg a dísznövények és a gyógynövények rovarokat csalogatnak a kertbe, hozzájárulva a méregmentes, természetes növényvédelemhez.

Zöldségek halványítása - póré, édeskömény, halványítózeller

Zöldségek halványítása - póré, édeskömény, halványítózeller

Halványításra alkalmas növények a póréhagyma, az gumóskömény és a halványítózeller. A halványítás célja az, hogy a növény ehető részei zsengébbé és édesebbé váljanak. A tűző napon keserű ízűvé fejlődő növények élvezhetőbbé tehetők, ha a fényt megvonjuk tőlük.

Zöldségeskerti tippek

Zöldségeskerti tippek

Összegyűjtöttünk néhány bio-tippet azok számára, akik szeretnek minél egészségesebben élni és étkezni. Reméljük ezekkel a tanácsokkal mi is hozzájárulhatunk az eredményes biokertészkedéshez.

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!