Kolibri kertészet
  • 0

Talaj, talajjavítás

A káros és az ártalmatlan gyomnövények

A káros és az ártalmatlan gyomnövények

A gyomnövényeket két csoportba sorolhatjuk attól függően, hogy az általunk termesztett növényekre nézve károsak-e vagy nem. A káros gyomok közé soroljuk azokat a növényeket, amelyek agresszívek és villámgyorsan elterjednek a kertben. Az ártalmatlanok közé sorolhatjuk azokat a növényeket, amelyek hasznos rovarokat vonzanak,

A nyomelemek

A nyomelemek

A nyomelemekből a növényeknek csak kevésre van szükségük, mégis nélkülözhetetlenek az egészséges fejlődéshez. A legfontosabb nyomelemek: a vas, cink, réz, mangán, bór és a molibdén. Aki kertjét biomódszerekkel műveli, azaz komposztot és egyéb szerves anyagokat forgat bele a talajba rendszeresen, annak nem kell aggódnia a hiánybetegségek miatt.

Egy kis gyomnövényismeret

Egy kis gyomnövényismeret

A kártékony gyomokat azonnal el kell távolítani a kertből, amint felütik a fejüket, ellenben sok keserű percet szerezhetnek nekünk. Az ártalmatlan gyomnövényeket ezzel szemeben néha meghagyhatjuk, mert rengeteg olyan tulajdonságuk is van, ami a biokertnek javára válik. Ilyenek növények például a herefélék, amelyek gyökerei megkötik a levegő nitrogéntartalmát. Hasznos zöldtrágyanövények, forgassuk a talajba!

Gilisztakomposzt készítése

Gilisztakomposzt készítése

Bár mindig hasznosnak tartották, néhány éve különösen sokat foglalkoznak a tudósok a giliszták szerepével a hulladékok lebontásában.

Talaj, talajjavítás, komposztálás

Talaj, talajjavítás, komposztálás

Elavulóban van az a vélekedés, hogy a talaj csupán a gyökerek rögzítését szolgálja. A talaj sokkal több, mint azt gondolnánk. Az eredményes kertgazdálkodás alapja a talaj.

Tápanyagok, melyekre a növényeknek szükségük van

Tápanyagok, melyekre a növényeknek szükségük van

A növényeknek szükségük van szén-dioxidra, nitrogénra és hidrogénre, amit a levegőből sé a vízből vesznek fel. Ezek feldolgozásához napfény szükséges. Ezeken kívül rendkívül sok anyagra van szükség az egészséges növekedéshez. Egy részüket tápanyagoknak, másik részüket nyomelemeknek nevezzük.

Zöldtrágyázás

Zöldtrágyázás

A zöldtrágyanövényeket azért vetjük az üresen maradó ágyásokba, hogy a felnövekvő 5-10cm-es növényeket a földbe ássuk, és ezzel a talajt szerves anyagokkal gazdagítsuk.

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!