Kolibri kertészet
  • 0

Zöldtrágyázás

A zöldtrágyanövényeket azért vetjük az üresen maradó ágyásokba, hogy a felnövekvő 5-10cm-es növényeket a földbe ássuk, és ezzel a talajt szerves anyagokkal gazdagítsuk.

Zöldtrágyázás

Vessünk késő nyáron, vagy kora ősszel olyan zöldtrágynövényt, ami áttelel, és tavasszal ássuk be a földbe, mielőtt veteményezünk. Így javíthatjuk a talaj biológiai aktivitását, vízháztartását, a szerves anyag mennyiségét.
Könnyű talajok esetében megakadályozza a téli csapadék tápanyag-kimosó, lúgozó hatását. Jelentős a zöldtrágya gyomfojtó tulajdonsága is, mert árnyékolja a talajt, így nem tudnak kikelni a gyommagvak, valamint konkurenciát jelent a víz és tápanyag felhasználása során is.
Fontos dolog, hogy a zöldtrágyanövénynek nem szabad rokonságban állni az elő- vagy utóveteménnyel, mert nagy a kórokozók továbbfertőzésének veszélye. Pl. ha mustárt ásunk be a földbe, utána ne ültessünk ugyanoda káposztát, mert mindketten a Brassica nemzetséghez tartoznak.
 

 

Nitrogént megkötő zöldtrágyanövények:
Lucerna (Medicago sativa): áttelel, nyárutón vetjük, tavasszal bedolgozzuk.
Lóbab (Vicia faba): ősszel vessük, áttelel.
Vöröshere (Trifolium pratense) : nyár végén vetjük.
Keskenylevelű csillagfürt (Lupinus angustifolius) : tavasszal vetjük, nyáron ássuk be.

Szöszös bükköny

Szöszös bükköny (Vicia villosa): télálló, nyár végén vetjük, tavasszal ássuk be, de tavasszal is vethetjük és nyáron dolgozzuk be.

Nem nitrogénkötő zöldtrágyanövények:
 

Hajdina

Hajdina (Fagopyrum esculentum) : nem télálló
Rozs (Secale cereale) : késő nyáron, ősszel vetjük, tavasszal forgatjuk be.
Közönséges mézontófű (Phacelia tanacetifolia) : az egyik legjobb zöldtrágyanövény. Csak fagyveszély múltán ültetjük, 8 hét múlva forgatjuk be.
Fehér mustár (Sinapis alba) : tavasszal vetjük, nyáron forgatjuk be. Hátránya, hogy szintén a káposztafélék családjába tartozik, így terjesztheti a gyökérgolyvát. De zöldség, sárgarépa lehet az utóvetemény.
Olaszperje (Lolium multiflorum) : kora tavaszi, még hideg földbe is vethetjük, s a zöldségek beültetése előtt már be is forgathatjuk. Vigyázzunk! Csak az egynyári faj magját használjuk, nehogy évekig találkozzunk vele imitt-amott.