Kolibri kertészet
  • 0

Tápanyagok, melyekre a növényeknek szükségük van

A növényeknek szükségük van szén-dioxidra, nitrogénra és hidrogénre, amit a levegőből sé a vízből vesznek fel. Ezek feldolgozásához napfény szükséges. Ezeken kívül rendkívül sok anyagra van szükség az egészséges növekedéshez. Egy részüket tápanyagoknak, másik részüket nyomelemeknek nevezzük.

Tápanyagok, melyekre a növényeknek szükségük van

 

Fontos dolog, hogy az elemek pontosan meghatározott kapcsolatban állnak egymással, vagyis semmit sem ér például a sok nitrogén, ha nincs a talajban kálium. Bizonyos elemek túlsúlya megakadályozza más elemek felvételét, például a túl sok kálium relatív magnéziumhiányt okoz.

A nitrogént (N), a foszfort (P) és a káliumot (K), minden kombinált trágyafélében megtaláljuk, néha magynéziummal (Mg) kiegészülve. A kalcium (Ca) és a kén (S) a legtöbb talajban megfelelő mennyiségben van jelen, s nem lép fel hiány, ha rendszeresen trágyázzuk, ápoljuk kertünket.

 

 

A legfontosabb növényi tápanyagok:

 

Nitrogén (N):

A legfontosabb növényi tápanyag a nitrogén, ami a klorofill alkotórészekénta növények zöld színét adja. A nitrogén a hajtások és a levelek növekedésének elősegítője. A nitrogénhiány nem ritka, mert ez az anyag könnyen kimosódik a talajból. Ha kevés a nitrogén, először az öregebb levelek sárgulnak meg ,a növény elsatnyul, növekedése idővel leáll. Ha a nitrogént túladagoljuk, a növények túlzott novekedésbe lépnek, aminek a sok puha, laza szövetű levél lesz az eredménye. Ezeken a laza szöveteken könnyen hatolnak be a gombák és a kórokozók, és különösen érzékenné válik a növény a fagyra.

Nitrogénhiány esetén használjunk vérlisztet.

 

Foszfor (P):

 A nitrogén után a második legfontosabb tápanyag a foszfor. A foszfor a gyökérzet növekedéséért felelős, hiánya következtében a gyökerek csökevényesek lesznek. Másodtünetként az idősebb levelek kékes színűvé válnak.

A foszforhiány megszüntetésére használjunk csontlisztet.

 

Kálium (K):

A kálium, vagy más néven hamuzsír, ugyancsak nagy mennyiségben szükséges a növények kielégítő fejlődéséhez. Befolyásolja a virágok és a termések nagyságát és minőségét, a fehérje- és szénhidrátszintézis alapvető feltétele. Ha egy növény szűkölködik káliumban, virágai kicsik, termései csökevényesek lesznek. Az egész növény visszamarad a fejlődésben. Káliumhiány esetén az idősebb levelek széle sárgulni kezd, ezt követően a sárgulás barna, égésszerű foltba megy át. A levelek kékes, majd bronzos árnyalatot ölthetnek.A kálium túladagolása akadályozza a magnéziumfelvételt, és ez a tápanyagfelvételi-egyensúly eltolódásához vezet.

A káliumhiány megszüntetésére használjunk fahamut.

 

Magnézium (Mg):

A magnéziumszükséglet részaránya a foszforéhoz hasonló. A magnézium a klorofill alkotórésze, hiánya az idősebb leveleken az erek sárgulását idézi elő. Káliumtúladagolás miatt magnéziumhiány következik be.A magnéziumhiány megszüntetésére algakészítmények vagy trágyalé használata javasolt.

 

Kalcium(Ca):

A növényeknek nagy mennyiségű kalciumra van szükségük. Szerepe: közömbösít felesleges savakat, részt vesz a fehérjeszintézisben. A jól művelt biokertben elegendő kalcium van jelen a földben. A kalciumhiány tünete: a paradicsomnál a virágok rothadása, a gyümölcskezdemény megfeketedése, majd lehullása. Jellegzetesek a tünetek a salátán, a zelleren és a karfiolon. A kalciumhiány megszüntetésére szórjunk ki égetett mészport.

 

Kén(S):

Bár néha a nyomelemek közé sorolják, a kénre valójában nagy mennyiségben van szüksége a növényeknek. A kén a növényi fehérjék alkotórésze, és a klorofillképzésban is jelentős szerepe van. A kénhiány satnya növekedéshez és sárguláshoz vezet. Komoly károkkal nem kell számolnunk abban az esetben, ha a talajba megfelelő mennyiségű komposztot dolgozunk bele. Az esetleges kénhiány megszüntetésére káliumszulfátot (gipsz) szórjunk a talaj felszínére.