Kolibri kertészet
  • 0

A nyomelemek

A nyomelemekből a növényeknek csak kevésre van szükségük, mégis nélkülözhetetlenek az egészséges fejlődéshez. A legfontosabb nyomelemek: a vas, cink, réz, mangán, bór és a molibdén. Aki kertjét biomódszerekkel műveli, azaz komposztot és egyéb szerves anyagokat forgat bele a talajba rendszeresen, annak nem kell aggódnia a hiánybetegségek miatt.

A nyomelemek

 

De mégis előfordulhat, hogy a nagyon lúgos kémhatású, meszes talaj korlátozza a vas, a bór vagy a molibdén felvételét. A savanyú talajt kedvelő növények esetében (pl. rododendron) a nyomelemhiány tünete a sárgulás. A málna is nagyon érzékeny a vashiányra. A legokosabb a nyomelemhiányt megelőzni. A biokertben a nyomelemhiányt rostos szerves anyagok adagolásával orvosolhatjuk.

Vas:

A vas a klorofilképzéshez szükséges, de csak kis mennyiségben. Ennek a nyomelemnek a hiányakor az erek közelében sárgulás jelentkezik, ugyanúgy, mint a magnéziumhiány esetében. A sárgulás különösen a fiatalabb leveleket érinti. Ez a hiányjelenség leginkább lúgos talajokon fordul elő. A vashiány csökkentésére algakészítményeket alkalmazzunk, majd algameszet szórjunk szét a kertben.

 

Cink és réz:

Mindkét elem aktiválja az enzimeket. Hiányuk szintén a fiatal levelek sárgulását okozza. A citrusfélék kisebb leveleket fejlesztenek, ha nem kapnak elegendő mennyiséget ebből a két elemből. A cink- és a rézhiány megszüntetésére adagoljunk algameszet, érett istállótrágyát vagy komposztot.

 

Mangán:

A mangán is a klorofilképzést segíti elő, valamint egyes fehérjék felépítésében van fontos szerepe. Hiánytünetek általában a meszes (lúgos) talajon jelentkeznek. Jellegzetes tünetek: a csökött növekedés és az érközök sárgulása. A mangánhiány jelentkezésénél permetezzünk folyékony algakészítményekkel, majd adagoljunk a talajba istállótrágyát vagy komposztot.

 

Bór:

A szaporodó, növekvő szövetek fontos alkotórésze a bór. Hiánya esetén az alma belső szövetei elparásodnak, míg a zeller, karfiol, karalábé és a brokkoli esetében barnulást okoz. A bórhiánynál a megelőzés a legfontosabb, mert a tünetek csak későn, a termésen mutatkoznak. Használjunk algalisztet vagy komposztot, hogy a következő termésben már ne okozzon kárt.

 

Molibdén:

A molibdénhiány általában savanyú talajokon lép fel, tünete a csökött növekedés. A káposztafélék különösen érzékenyen reagálnak a molibdénhiányra, levelük vékony, szálas és csíkos lesz. A molibdénhiány csökkentésére szórjunk mésztartalmú készítményt a talaj felszínére, hogy annak pH-értékét megemeljük. Permetezzük a növényeket algakészítménnyel, hosszú távon adagoljunk algalisztet, istállótrágyát vagy komposztot.