Kolibri kertészet
  • 0

Díszkert

A biológiai egyensúly

A biológiai egyensúly

A díszkert fő célja – az esztétikai szempontoktól eltekintve - hogy virágaival rovarokat, madarakat csalogassunk a kertbe és ott természetes egyensúlyt teremtsünk.

A madarak és a víz

A madarak és a víz

Természetesen a madaraknak is szükségük van vízre. Azon kívül, hogy szomjukat oltják az itatónál, fürödni is nagyon szeretnek, ez segíti őket tollazatuk tisztán tartásában. A víz tehát fontos eleme a madárbarát kertnek. Az itatónak főként a meleg, száraz, nyári hónapokban van jelentősége, de a madarak egész évben szívesen használják.

A madárbarát kert növényzete

A madárbarát kert növényzete

Ha kertünkbe madarakat szeretnénk csalogatni, a növényzetet úgy kell kialakítanunk, hogy egyaránt biztosítsanak fészkelési, táplálkozási lehetőséget, valamint búvóhelyül is szolgáljanak. Megfelelően telepített bokorcsoportokkal, sövényekkel elérhetjük, hogy szélvédett helyek alakuljanak ki.

Fák és cserjék telepítése

Fák és cserjék telepítése

A megfelelő fafajták kiválasztásakor mindenekelőtt azok végleges magasságát és terebélyességét vegyük figyelembe.Tovább...

Gyep a biokertben

Gyep a biokertben

A biokertben nem feltétlenül szükséges a gyepfelület, de a virágok mozgalmas képét kellemesen ellensúlyozza egy olyan szabad terület, ahol kikapcsolódhatunk és ahol a gyerekek is eljátszhatnak.

Lampionok a kertből

Lampionok a kertből

A lampionvirág vagy zsidócseresznye (Physalis) pergamenszerű, hólyagként felfújt, élénk színű termésburája nemcsak a kert dísze, de az őszi lakások dekorációjának is kedvelt eleme.

Legyen madárbarát a kertünk

Legyen madárbarát a kertünk

Hiába harmonikus a kertünk, ha nem veri fel madárdal. A tollas kis jószágok nemcsak azért szívesen látott vendégeink, mert megeszik a kártékony rovarokat, hanem mert hangjuktól elevennek, természetesnek érezzük környezetünket.

Madarak a kertben, ablakban

Madarak a kertben, ablakban

Sokunknak a zord tél viszontagságait segít elviselni a madáretetőn csivitelő tarka kis madarak látványa mások a reggeli ébredés nehézségeit enyhítik néhány pillanatnyi nézelődéssel.

Madarak táplálékai

Madarak táplálékai

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy vannak rovarevő és vannak magevő madarak. Rovarevők pl. a cinegék és a füzikék, magevők a pintyek és a verebek. Ha egy madárpár megtelepszik a kertünkben, biztosak lehetünk abban, hogy ott adottak a táplálkozási lehetőségek is.

Madárbarát kert kialakítása

Madárbarát kert kialakítása

A madarak a nyugodt, zavartalan, ragadozóktól mentes kertet szeretik. Szükségük van táplálékra, vízre, valamint fészkelési lehetőségre. Természetesen az emberi jelenlét hiánya nem azt jelenti, hogy a tulajdonos és családtagjai sem mozoghatnak a kertben, nyugodtan végezhetik mindennapi teendőiket, azonban nem árt, ha pl. nagyobb kertek esetében kialakul egy-egy védettebb zug, ahol inkább csak a fűnyírásé és az időszakos karbantartási munkák miatt jelenik meg az ember.

Madárkalács készítése

Madárkalács készítése

Magunk is készíthetünk cinkegombócot. Egy adag olvasztott zsiradékhoz két adag magot vagy magkeveréket adjunk. Ez lehet tisztán napraforgómag is. Amikor kezd megdermedni, de még alakítható, formáljunk belőle gombócokat. A gombócokat kötözzük hálóba (Pl. narancshálóba), majd függesszük fel egy faágra.

Madárodú telepítése a kertbe

Madárodú telepítése a kertbe

Erdeinkben megtelepedett madaraink harmada odúlakó. A harkályok szerepe rendkívül fontos az odúk kialakításában, hiszen az odvas fák belsejébe vezető kör alakú nyílást és az odú bejáratát, majd az odú belsejét ők vájják ki.
A harkályok többnyire évente új odút készítenek maguknak, ezért az elhagyott fészkelő helyeket megöröklik a galambok, cinegék, a csuszka és a nagy pele.

Méhecskehotel készítése

Méhecskehotel készítése

A méheknek szükségük van a segítségünkre, mert számuk csökkenőben van a mezőgazdaságban használt vegyszerek miatt. Érdemes a kertünkbe úgy összeválogatni az évelő növényeket, hogy azok különböző időpontokban virágozzanak, hogy folyamatos tápanyagellátást biztosítsunk a méheknek és egyéb beporzást segítő rovaroknak.

Társbérlők a kertben

Társbérlők a kertben

Aki a kertjét szereti és gondozza, attól nem áll messze a madárvédelem gondolata sem. Kertünk a természetből elcsent kis terület, ahol normális körülmények között vadon élő növények és állatok élnének, táplálkoznának, szaporodnának – mint ahogy ezt valószínűleg teszik a városhatáron túl.

Téli madáretetés

Téli madáretetés

A madarak etetését a fagyok beállta után kell elkezdeni, és amíg tart a hideg idő, (február végéig) folyamatosan eleséget kell biztosítani számukra. Enyhe időben kevesebbet adjunk. Az etetéshez a legjobb a napraforgómag, a legtöbb madár szívesen megeszi. Tovább...

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!