Kolibri kertészet
  • 0

Madárbarát kert kialakítása

A madarak a nyugodt, zavartalan, ragadozóktól mentes kertet szeretik. Szükségük van táplálékra, vízre, valamint fészkelési lehetőségre. Természetesen az emberi jelenlét hiánya nem azt jelenti, hogy a tulajdonos és családtagjai sem mozoghatnak a kertben, nyugodtan végezhetik mindennapi teendőiket, azonban nem árt, ha pl. nagyobb kertek esetében kialakul egy-egy védettebb zug, ahol inkább csak a fűnyírásé és az időszakos karbantartási munkák miatt jelenik meg az ember.

Madárbarát kert kialakítása

Néhány tanács a növényzet kialakításához:

 

 

A cserjék metszése során érdemes fészekrakásra alkalmas elágazásokat kialakítani.

 

Egyes helyeken hagyjunk nagyobb, összefüggő felületet.
 

A növényzet legyen változatos összetételű. Az oldalról zárt, sűrű bokorcsoportok biztonságos fészkelőhelyet jelentenek a madaraknak (lehetőleg alul is legyenek sűrűek).
 

Legyenek széltől, emberi zavarástól védett helyek. Ezt sövény telepítésével vagy kőfal építésével, a kert egyes részeinek zavartalanul hagyásával érhetjük el. Alakítsunk ki olyan sövényt vagy cserjecsoportot, aminek nincsen metszve az oldala, hanem zavartalanul nőnek az ágai.
 

Az avar meghagyása (legalább néhány helyen) segíti az avarszinten élő állatok megtelepedését, ami terített asztalt jelent a rigóknak.
 

Érdemes egyes fák elhalt részeit is meghagyni, illetve teljes elhalt fákat megőrizni ,ez kertünkbe vonzza a harkályokat.
 

Kíméljünk meg néhány idős gyümölcsfát is.
 

Legyenek a kertben fenyők, örökzöldcsoportok.
 

Telepítsünk bogyós termésű növényeket.
 

Helyezzünk ki itatót, hogy inni, fürödni tudjanak a madarak.
 

Legyen fészkelési lehetőség azon madarak részére is, akik az odút részesítik előnyben.