Kolibri kertészet
  • 0

Méhecskehotel készítése

A méheknek szükségük van a segítségünkre, mert számuk csökkenőben van a mezőgazdaságban használt vegyszerek miatt. Érdemes a kertünkbe úgy összeválogatni az évelő növényeket, hogy azok különböző időpontokban virágozzanak, hogy folyamatos tápanyagellátást biztosítsunk a méheknek és egyéb beporzást segítő rovaroknak.

Méhecskehotel készítése

 

A méheknek és a bogaraknak szükségük van búvóhelyre is, ahol felnevelhetik csemetéiket és menedéket találnak a számukra kellemetlen időjárás elől.

Méhecskehotelt házilag is könnyedén barkácsolhatunk, a célnak a legeszerűbb változat is megfelel, válasszuk azt a típust, amihez a hozzávalók rendelkezésünkre állnak, és könnyen el tudjuk készíteni.

Egyes talajlakó méhfajok illetve bogarak földbe ásott lyukakban élnek, nekik nincsen szükségük bogárhotelre, kialakítják maguknak a megfelelő üreget a földben. Nekik azzal segíthetünk, ha egy kisebb területet beültetés nélkül hagyunk.

Méhecskehotelre az üreglakó méheknek van szükségük. Ezek a méhek sarat, törmeléket és leveleket használnak fel a méhház falának és a sejteknek a létrehozásához. A sejtekben található a méhtojás és a virágpor.A méhmenedék elkészítésének legegyszerűbb módja, ha összekötünk néhány száraz gallyat. Üreges volta miatt erre a feladatra a bambusz az egyik legalkalmasabb, de megfelelőek a málnagallyak és a méhbalzsam szárak is.Ha még összekomfortosabbá szeretnénk tenni méheink, bogaraink lakhelyét, olyan helyet keressünk neki, ahol nem tűz a nap és az eső sem áztatja. Ha ilyen típusú bogárlakot késztünk, gyakran nehéz megmondani, hogy van-e lakója. Árulkodó jelek lehetnek a sárdarabok, levélkék, rágásnyomok. Az ilyen típusú házakat érdemes évente cserélni, mert hamar elhasználódnak.

Természetesen a bogárhotelek elkészítésének, anyaghagsználatának csak a képzeletünk szab határt. Egy kicsit komolyabb munkát igényel a tuskóban kialakított bogárlak, melyet úgy készíítünk, hogy különböző nagyságú lyukakat fúrunk különféle fúrószárakkal. Azért használjunk különféle méretű fúrófejeket, mert a vendégül látni kívánt bogarak is különféle méretűek, így maguk tudják kiválasztani a számukra megfelelő méretű kuckót. Az ilyen házakba különféle fajták beköltözésére is esélyünk van, és elkészítésük is egyszerű.