Madárkalács készítése
Magunk is készíthetünk cinkegombócot. Egy adag olvasztott zsiradékhoz két adag magot vagy magkeveréket adjunk. Ez lehet tisztán napraforgómag is. Amikor kezd megdermedni, de még alakítható, formáljunk belőle gombócokat. A gombócokat kötözzük hálóba (Pl. narancshálóba), majd függesszük fel egy faágra.
A masszát egy üres, fél kókuszdióba is önthetjük, amelyet szintén fel lehet akasztani egy ágra.
Fontos, hogy a magokra csak annyi zsiradékot öntsünk, amennyi szükséges az összeragasztásukhoz, túl sok zsiradék esetén a magok és a zsír különválhatnak. Tartós hidegben a sertészsír is megfelelő, elég keményre fagy. Nagyon hideg időben a még folyékony madárkalácsot egy fenyőfa ágaira fokozatosan és óvatosan ráönthetjük, ott azonnal megdermed. Ha a madarak rátalálnak, jót lakmározhatnak belőle.
Rovarevők elesége:
A madáretető környékén felbukkanó vörösbegy táplálására lágyeleséget készítsünk: ez apróra vágott vagy reszelt sajt, túró, apróra vágott főtt hús és áttört főtt tojásból áll.