Kolibri kertészet
  • 0

A madarak és a víz

Természetesen a madaraknak is szükségük van vízre. Azon kívül, hogy szomjukat oltják az itatónál, fürödni is nagyon szeretnek, ez segíti őket tollazatuk tisztán tartásában. A víz tehát fontos eleme a madárbarát kertnek. Az itatónak főként a meleg, száraz, nyári hónapokban van jelentősége, de a madarak egész évben szívesen használják.

A madarak és a víz

 

Itató és fürdő készítésére a legváltozatosabb anyagokat használhatjuk fel.
A vizet tehetjük egy kis tálkába, cserépalátétbe, régi konyhai edénybe, de kerti tavacskát is készíthetünk. Régi edényt vagy egy színes műanyag tartályt körberakhatunk kavicsokkal, hogy belesimuljon a kerti környezetbe, aljára mosott kavicsot szórhatunk. Az itatót egy kb. 1 m magas lábazatra is elhelyezhetjük. Lehet ez egy földbe ásott farönk vagy egy támfal teteje. Így a macskák nehezebben tudják megközelíteni a madarakat és azok is nagyobb biztonsággal használhatják itatójukat.
 

 

Itató készítésekor a következő szempontokat is figyelembe kell venni:

 

Az itatóban mindennap legyen friss víz, célszerű este váltani vizet, hogy a kora hajnalban kertünkbe látogató madarak már a tiszta vizet ihassák. Ne legyen túl mély a víz, mert azt a madarak nem szeretik. Legjobb, ha az itató fokozatosan mélyül, és a legmélyebb része is csak a rigó hasáig ér. Mélyebb víz közepére egy lapos követ helyezhetünk, ahová leszállhatnak barátaink. A kerti tó sekély szélét ökölnyi kövekkel rakjuk ki.
A vizes edény ne legyen a napon, a legjobb egy félárnyékos hely, ahol naponta csupán 4-5 órát süt a nap.
Az itatónál a macskák könnyen elkaphatják a madarakat, ezért ne helyezzük olyan helyre, ahol a macskák észrevétlenül megközelíthetik.
Ivásra, fürdésre az esővíz is megfelel.

 

A kerti tó és a madáritató jelentősen növeli a kertünket felkereső madarak számát ma már egyre elterjedtebbek a kerti tavak, és a saját munkánkkal való előállításkor nem is drága. Figyeljünk azonban arra, hogy a megfelelő minőségű alapanyagokat használjuk, különben a tavunkból hamar elszökik a víz és csak bosszúságot okoz.
Első lépésben ki kell választania tó helyét a kertben. Fontos, hogy a tó nyugodt, zavartalan helyen legyen. A kialakítandó vízfelületre lehetőleg ne hulljon majd sok lomb, és a tavat ne süsse állandóan a nap. Legjobb egy olyan félárnyékos hely, ahol körülbelül 5 órán át éri a nap a vízfelületet. Minél nagyobb egy tó, annál jobb feltételeket teremt az állatoknak.
Ha a tóban halakat is szeretnénk tartani, akkor az legalább 1 méter legyen.
A tó helyének és méretének meghatározása után el kell döntenünk, hogy milyen anyagból kívánjuk megépíteni a tómedret. Többféle megoldás is létezik: előre gyártott vízzáró agyagtéglák, betonozás, és szinte ma már egyeduralkodók a fóliával bélelt medrek. Praktikusak is az előre gyártott műanyag medrek is. A beton hátránya, hogy a tó formája lés helye később már nem változtatható, ráadásul ha szivárog, nehéz javítani. A fóliás tó bármikor könnyen kialakítható. Ki kell ásni a medret úgy, hogy meghatározzuk a később vízmélységeket:
 

 

Mocsaras zóna:10 cm-ig. (Kialakításánál figyelembe kell venni, hogy fokozatosabban mélyülő részei is legyenek, hogy a madarak le tudjanak szállni ide inni vagy fürödni.).
 

Sekély zóna:10-40 cm
Mélyvíz zóna: 40-150 cm

 

Ássunk gödröt néhány (15-20) centiméterrel mélyebbre, mint a tervezett mélység, és minden követ, gyökeret távolítsunk el. A gödröt 10-15 cm vastagságban homokkal töltsük fel és jól döngöljük le.
A meredekebb szakaszokon a homokot helyettesíthetjük speciális bélelő anyagokkal pl. geotextília). Az így elkészített alapra helyezzük a fóliát.
 

A tófólia méretének kiszámítása:
Tó hossza+2x a tó mélysége+ 2x 50 cm

 

A fólia szélessége:
Tó szélessége+ 2x a tó mélysége+2 x50 cm

 

A tómedret be lehet borítani kaviccsal, kővel. A tó szélére ragaszthatunk kőfóliát, amely természetes hatást kelt.
A kész tavat töltsük fel vízzel, majd ültessünk bele növényeket.