Kolibri kertészet
  • 0

Fák és cserjék telepítése

A megfelelő fafajták kiválasztásakor mindenekelőtt azok végleges magasságát és terebélyességét vegyük figyelembe.Tovább...

Fák és cserjék telepítése

A fák vetélkednek a környező növényekkel a vízért és a tápanyagért, és egy nagy fa az egész kertet be tudja árnyékolni. A magas törzsű fákat a háztól legalább 12 m távolságra ültessük.
 

Nyírfa

A fűzfák és a nyírfák gyökerei könnyen benőnek a hibás csővezetékekbe és könnyen eltömítik azt. Még rosszabb, ha a gyökerek a talajból elvonják a vizet, mire az összezsugorodik. Ez nagyon veszélyes, mert a ház alapja alatt nyílások, repedések képződnek, és az épület akár meg is süllyedhet.

Favásárlás
A konténeres növények kisebbek és drágábbak, mint a többiek, de megvan az az előnyük, hogy a fagyos időszak kivételével bármikor elültethetjük őket, míg a földlabda nélkülieket csak nyugalmi időszakban telepíthetünk.
 

 

 

 

Ültetés
Fontos az alapos talaj-előkészítés! Legalább 90 cm-es gödröt ássunk! Lazítsuk meg az altalajt, hogy a víz leszivárgását elősegítsük. Dolgozzunk a talajba trágyát, komposztot, vagy egyéb alternatív talajjavító anyagot. Végül szórjunk a talajra két maréknyi vér-, szaru- vagy csontlisztet.
A legtöbb fiatal csemetének kiültetéskor szüksége van támasztékra. Megállapították, hogy a fácska gyökérzetét erősíti, ha a törzset mozgatja a szél, ezért a csemeték mellé ütött karó, csak a törzs egyharmadáig érjen, hogy a törzs bizonyos mozgását lehetővé tegye. A fácskát rögzítsük, de ne dróttal, mert az belevág a kérgébe.
Metszés
A díszfák a telepítést követő első években szinte alig igénylik a metszést. Az elpusztult, beteg vagy fölösleges ágakat nyugalmi időben távolítsuk el. Vágjuk le a visszafelé vagy középre növő hajtásokat és az egymást keresztező gallyakat is.