Kolibri kertészet
  • 0

Téli madáretetés

A madarak etetését a fagyok beállta után kell elkezdeni, és amíg tart a hideg idő, (február végéig) folyamatosan eleséget kell biztosítani számukra. Enyhe időben kevesebbet adjunk. Az etetéshez a legjobb a napraforgómag, a legtöbb madár szívesen megeszi. Tovább...

Téli madáretetés

 

Figyeljünk arra, hogy tisztított, gyommagvaktól mentes napraforgót szerezzünk be, mert ellenkező esetben könnyen meglehet, hogy tavasszal ellepik madáretetőnk alját a gyomok. A magevő madarak többsége (például a citromsármány vagy a zöldike) szívesen megeszi a búzát vagy más szemes takarmányt. A feketerigó vagy a vörösbegy a konyhai hulladékot is szívesen átbogarássza. Így könnyen összetalálkozhatunk a komposztálónk környékén keresgélő feketerigóval. A cinegék számára kihelyezhetünk félbetört diót, de a diótörés után megmaradt törmeléket is a madáretetőbe tehetjük. A fenyőrigók vagy a feketerigó a fákon maradt almát is szívesen megeszi, néhány gyümölcsöt érdemes tehát ősszel a fán hagyni. Illetve a télre eltett gyümölcsök közül a kidobandót helyezzük az etető alá, a földre, vagy a hóra. Hideg időben a széncinege vagy a zöld küllő is szívesen lakmározik az almából.
A faágakra akaszthatunk marhafaggyút, vagy szalonnát is. Vehetünk madarainknak cinkegombócot vagy madárkalácsot az üzletekben, kertészetekben.
Az etetőt rendszeresen tisztítani kell! Erős kefével távolítsuk el hetenként, kéthetenként – de legalább akkor, ha egy kicsit megenyhül az idő – az ürüléket és az etetőanyag-maradékokat. Enyhe időben vízzel is ki lehet mosni az etetőt.