Kolibri kertészet
  • 0

Gyep a biokertben

A biokertben nem feltétlenül szükséges a gyepfelület, de a virágok mozgalmas képét kellemesen ellensúlyozza egy olyan szabad terület, ahol kikapcsolódhatunk és ahol a gyerekek is eljátszhatnak.

Gyep a biokertben

 

Magunk is vethetünk új gyepfelületet, de gyeptéglázhatunk is. A vetés olcsóbb, a gyeptéglázás gyorsabb. A tavaszi vetést követőleg legalább három hónapig tart, mire használható gyepfelületet kapunk. Az ezzel egyidőben kirakott gyeptéglákon viszont már hat hét után járhatunk. Ne használjunk műveletlen rétekről származó gyeptéglákat, mert az ott lévő fűfajok nem kifejezetten alkalmasak a gyepesítésre. Külön e célra vetett és nevelt árut vásároljunk, az ilyen gyeptégla jó minőségű és gyommentes.

A fűmag vásárlása során gondoljunk arra, hogy az igénybevézelnek megfelelő fajtájú fűmagkeveréket válasszunk. A nagyon igényes keverékek rendszeres ápolásra szorulnak ahhoz, hogy a gyep igazán szép legyen. Egyes keverékek strapabíróbbak, s ez nagy előny, ha gyerekek játszanak rajta.

 

A talaj előkészítése

Mindegy hogy vetni vagy gyeptéglázni fogunk, az előkészületi munkák megegyeznek. A biokertész ebben a szakaszban előzheti meg a későbbi gyomosodást, mohásodást, azzal, hogy a fűfélék növekedéséhez kedvező feltételeket teremtünk, ezzel elnyomjuk a nemkívánatos növényeket. Ehhez egészséges, termékeny talajra van szükség aktív állatvilággal!

Az okos kertész fontosnak tartja a giliszték jelenlétét a talajban, mert lazítják azt, segítik a vízelvezetést, s váladékuk a tápanyagokat a növények számára könnyebben felvehetővé teszik. Segítsük elő  a giliszták és más apró talajlakó élőlények szaporodását komposzt vagy istállótrágya adagolásával. Nehéz talajoknál apró kavicsok vegyítésével segíthetjük elő a jó vízelvezetést.