Kolibri kertészet
  • 0

Madarak a kertben, ablakban

Sokunknak a zord tél viszontagságait segít elviselni a madáretetőn csivitelő tarka kis madarak látványa mások a reggeli ébredés nehézségeit enyhítik néhány pillanatnyi nézelődéssel.

Madarak a kertben, ablakban

 

kékcinkék

Nemcsak a madaraknak, hanem nekünk is jó az, ha etethetjük őket. Néhány percig jónak, segítőkésznek, önzetlennek érezhetjük magunkat, s erre nevelhetjük gyerekeinket is. Pár marék napraforgóért cserébe tehát sokkal többet kapunk, mint gondolnánk.
 

meggyvágó

A madarak már sok százezer éve élnek itt a Földön, nélkülünk is, és élelmességüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azonnal megtalálják az oldalán kivágott, fehér margarinos dobozban rejtőző madáreleséget. Az ablak elé akasztott etető leggyakoribb vendégei a fekete fejű széncinegék. Nagyobb parkok vagy erdők közelében gyakori vendégek a kisebb termetű kékcinkék csinos kis kék sapkájukkal, a nagyon szürkének látszó barátcinege, a fa törzsén fel is, le is szaladgálni tudó csuszka. Papagájokat megszégyenítő színekben pompázik a tengelice, míg el nem zavarja mindegyiküket az erőszakosabb zöldike vagy a félelmetesebb csőrű meggyvágó.

feketerigó

Az etetőből kiszóródó magok sem vesznek kárba, gyönyörű énekű kedvenceink, a feketerigók télen is a földön szeretnek táplálkozni és ők nagyon értékelik, ha egy-két almacsutkát, körtét vagy krumplit szórunk a hóra. Ritkább vendégnek számítanak a harkályok vagy az északról jövő pintyek.