Kolibri kertészet
  • 0

Madárodú telepítése a kertbe

Erdeinkben megtelepedett madaraink harmada odúlakó. A harkályok szerepe rendkívül fontos az odúk kialakításában, hiszen az odvas fák belsejébe vezető kör alakú nyílást és az odú bejáratát, majd az odú belsejét ők vájják ki.
A harkályok többnyire évente új odút készítenek maguknak, ezért az elhagyott fészkelő helyeket megöröklik a galambok, cinegék, a csuszka és a nagy pele.

Madárodú telepítése a kertbe

 

Az odúlakó madarakat csak akkor telepíthetjük mega kertben, ha azok megfelelő lakóhelyre találnak. Mivel a kiskertekben kevés a természetes, harkály által készített odú található, ezért mesterséges fészekodúk kialakítása szükséges.
A különböző fajok számára más-más méretű odúkat kell készíteni. Nem mindegy az sem, hogy milyen az odú elején található berepülő nyílás mérete, és az sem, hogy milyen magasan és hová helyettük a kis madárlakásokat.
Az odútelepítés alapelvei a következők:

Minden kertben legyen legalább egy madárodú, több odú esetén kb. 25 m2-enként legyen egy.
Lehetőleg szögelés nélkül helyezzük ki őket a fára.
Fontos, hogy árnyékos ,félárnyékos helyet találjunk számára. Az odúba nem kell tápanyagot, fészekanyagot rakni!
Az egymás melletti odúk röpnyílásai ne egymás felé nézzenek, hogy a kirepülő madarak útja ne keresztezze egymást. A tető legyen leemelhető vagy felnyitható, ügyelni kell azonban arra, hogy a szél le ne sodorhassa.
Az odúkat célszerű ősszel kihelyezni a kertbe
Ügyelni kell arra is, hogy a röpnyílás lehetőleg kelet vagy délkelet felé nézzen, és ágak ne takarják.

Egy neves madárvédő, a Madártani Intézet egykori igazgatója Vertse Albert 1955-ben kiadott könyvében különböző odútípusokat határozott meg, és ezeket a jelöléseket használjuk napjainkban is.

A típusú odú
Barátcinege, kék cinege foglalja el. Leginkább nagyobb parkokban, erdő melletti ketekben érhetünk el vele eredményt.
 

Forrás: madardaloskert.hu

B típusú odú
Széncinege, csuszka, verébfajok, nyaktekercs, seregély, illetve erdős terület közelében, esetleg nagyobb parkban örvös légykapó fészkelhet ebbe a típusba.
 

Forrás: MME

C típusú odú
Barázdabillegető, házi rozsdafarkú, vörösbegy megtelepedése várható benne.
 

Forrás:MME

D típusú odú
Széncinege, seregély, búbos banka, füleskuvik foglalja el, de nagyobb odúmérettel és berepülő nyílással készítve erdőközeli, nagy fákkal tarkított nagyobb kertekben macskabagoly fészkelése is várható benne.