Kolibri kertészet
  • 0

Madarak táplálékai

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy vannak rovarevő és vannak magevő madarak. Rovarevők pl. a cinegék és a füzikék, magevők a pintyek és a verebek. Ha egy madárpár megtelepszik a kertünkben, biztosak lehetünk abban, hogy ott adottak a táplálkozási lehetőségek is.

Madarak táplálékai

 

A madarak hasznosak a kártevőkkel szembeni küzdelemben: a magevők a gyommagvak fogyasztásával segítenek, a rovarevők a gyümölcsfákat, zöldségeket megtámadó rovarok pusztításában jeleskednek.
Az énekes rigó sok gilisztát és csigát fogyaszt, egy rigócsalád egy évben akár több ezer csigát is összeszed. Egy széncinegepár a fiókanevelési időszakban több tízezer rovart és pókot pusztít el. Kevesen tudják, hogy a fiókanevelési időszakban a verebek is nagy mennyiségű rovart esznek, óránként öt-hat alkalommal szállítanak hernyókat, szöcskéket, levéltetveket és más rovarokat a kicsinyeiknek.
Sok magevő madarat csalogathatunk a kertünkbe, ha madárbirset, madárberkenyét, vadszőlőt, galagonyát, tűztövist és bodzát ültetünk a kertünkbe.
A kert ápolása során is segíthetjük a madarakat a táplálkozásban. Fűnyírás után a gyepen megjelennek a rigók, hogy hozzájussanak kedvenc csemegéjükhöz, a földigilisztákhoz.. A nyírott gyepet felkereshetik a búbosbankák is. Érdemes tavasszal a konyhakertbe néhány tő napraforgót ültetni, nyár végén a cinegék és a csuszkák fel fogják őket keresni a napraforgómagért.
Ősz végén a nálunk maradó madarak táplálkozási szokásai a legtöbb esetben megváltoznak. A rigók pl. a gilisztaevésről áttérnek a bogyókra, gyümölcsökre. A madáretetés során kihelyezett napraforgómagot, szalonnát előszeretettel fogyasztják az egyébként rovarevő cinegék, csuszkák és a harkályok.