Kolibri kertészet
  • 0

A tüzes és az édes - a paprikafajták sztárjai

A paprika meleg- és vízigényes növény, nálunk szabadföldön is termeszthető. Napos balkonon is szépen terem egy dézsába ültetve, de csak májusban, a fagyok elmúltával tegyük ki a teraszra. A piros és a sárga fajtákat éretten, a zöldeket éretlenül is szedhetjük.

A tüzes és az édes - a paprikafajták sztárjai

 

A fűszerpaprika-fajták és a chilinek vagy Cayenne-i borsnak is nevezett paprikák kisebbek és sokkal csípősebbek, mint a zöldségféleként fogyasztottak. A paprika magas C-vitamin tartalma és az érett piros termésekben található A-vitamin provitaminja miatt nagyon egészséges táplálék. A magházat főzés előtt el kell távolítani, mert megkeseríti az ételt. A paprika magot február-márciusban vessük üvegházba, vagy az ablakdeszkán cserepekbe. A szabadba csak májusban ültessük 60 cm-es térállásba. Minden hajtásvéget távolítsunk el, mihelyt a növény eléri a 15 cm-es magasságot. Támasszuk meg az egyes töveket bottal és kössük hozzá a növényt. Rendszeresen öntözzük, a paprikának sose szabad kiszáradnia! A paprikát júniustól az első fagyokig szedhetjük, akár zölden is, de jobb, ha bevárjuk, míg sárgára vagy pirosra érik.

 

Zöldségként fogyaszthatjuk a sárga húsú Albaregia, Fehérözön, Tizenegyes, Rezisztens Keszthelyi, Kincsem F1Aranyeső, Amy, Cecei fajtákat.

 

Kedvelt a paradicsom alakú paprika a Topepo.

 

Fűszerpaprika-fajták között is nagy a választék: Kalocsai V-1, Kalocsai 504, Kalocsai V2 csípős, Kalocsai merevszárú 622, Kalocsai 50, Etna. A fűszerpaprikákat szabadban felállított dróthálón, napos helyen szárítjuk, majd levegős helyen tároljuk.

 

Cseresznyepaprika

Alma bogyótípusúak, melyek étkezésre vagy savanyításra is alkalmasak: Édesalma, Almapaprika csípős, Cseresznyepaprika Korál

 

 

Csípős ízűek: Fecske, Szentesi piacos, Macskasárga, Macskapiros, Rekord, Cseresznyepaprika Korál, Almapaprika csípős

 

Hajtatási fajták: Brill F1, Ciklon F1, Amy, Balassa F1, Rekord, Fehérözön, Kincsem F1, Szentesi fehér kosszarvú, Szentesi piacos, Szineteikus Cecei

 

California Wonder fajták

Blocky típusuak: Boni, Bölény, Korona, Californiai wonder sárga, Californiai Wonder piros, Balassa F1

 

Hegyes termésű: Fecske, Szentesi zöld kosszarvú, Szentesi fehér kosszarvú, Rapires F1, Macskasárga, Macskapiros, Rekord

 

Pritamin bogyójú: Greygo

 

A Californiai Wonder így is felhasználható

Tölteni való: Albaregia, Hosszú táltos, Californiai Wonder sárga, Californiai Wonder piros

 

 

Cikkek a témában:

 

A paprika termesztése üvegházban