Kolibri kertészet
  • 0

Kiskertünk kincse: az ízletes paradicsom

A gondos kertészt örömmel töltheti el, ha a paradicsomtőről szép, egészséges termés mosolyog rá. Ennek érdekében érdemes néhány dologra odafigyelni még az ültetés elkezdése előtt. Sok újonnan nemesített fajta álla kertészek rendelkezésére, amelyek megfelelő gondoskodás mellett bő termést ígérnek. Tovább...

Kiskertünk kincse: az ízletes paradicsom

 

Marmande

Paradicsom magja csak a melegben csírázik ki. Fóliasátorba, fűtött melegágyba, ablakpárkányra már februárban elvethetjük. Szikleveles állapotban a csíranövénykéket ültessük 9 cm-es cserepekbe. Májusban a még zsenge növénykéket tegyük ki edződni hajtatófelület (üveg, fólia) alá. Nyár elején (fagyosszentek után) ültessük 60 x 60 cm-re szabad földbe. A paradicsom vízigényes, bőséges öntözést kíván. A töve mellé tehetünk félbevágott műanyag palackot (nyakával lefelé a földbe nyomjuk), és ezt mindennap megtöltjük vízzel, hogy soha ne szomjazzon. Rendszeresen kell trágyázni vagy tápoldatozni.
 

A paradicsomot rendszeresen kell kacsozni. A levélhónaljakban lévő kis hajtásokat mindig ki kell csípni, ( hogy a növény ne bokrosodjon) mert kevesebb lesz a termés.
Virágzás kezdetén tápoldatozásra van szükség (5 l víz 2 nagy evőkanál keserűsó oldata). Ezt locsoljuk a növények köré, a sóban lévő magnézium és kén az egészséges termések fejlődését segíti.
A paradicsom penészesedése ellen: a palánták főhajtásának két pontján vékony rézdrótot szúrjunk át (a szárral párhuzamosan és arra merőlegesen), így a növény nedveiben rézvegyületek keletkeznek, amelyek elpusztítják a penészedést okozó gombákat.
 

Körömvirág (Calendula officinalis)

A paradicsom karózása: A karókat a földbe egymástól 60 cm-re verjük le, elé kb.10 cm-re ültessük a palántákat. A fejlődő palántákat kössük a karóhoz, amelyek támasztékot biztosítanak. A paradicsomnak sok hely kell a növekedéshez. A növények közötti helyet mulcsozzuk, a tövek körül a talajt szalmával törekkel, nadálytő, csalánlevelekkel vagy fakéregaprítékkal, 5 cm-es vastagságban. Ez gyomfojtó hatású és fékezi a talajnedvesség párolgását a nedves talajon.
 

Futóparadicsomok: A futó és kúszóparadicsomoknak támasztékra van szükségük. A felfelé irányuló növekedés előnyös, mert kevesebb helyet foglalnak el és a nedves talajban tenyésző kórokozóktól is védettebbek lesznek. Támasztéknak használhatunk hosszú mogyoróvesszőket, melyeket hármasával-négyesével a növény köré szúrunk, a tetejüket összekötjük és erre futnak fel. Ez a sátorforma a díszkertben is különösen jól mutat.
 

Roma

Bokros paradicsomoknak csak kis támasztékra van szükségük, hogy a termések ne rothadjanak meg. Pl.: a ’Roma fajta.
A paradicsom jó társnövényei: zeller, petrezselyem, spárga, zöldbab, burgonya, vörös-és póréhagyma.
Nem ajánlott a paradicsommal együtt nevelni: borsó, cékla, uborka és édeskömény.
Ha a paradicsom közé körömvirágot (Calendula) ültetünk, ez távol tartja a liszteskéket (molytetű).
Nyár végén az érés gyorsítása érdekében a paradicsomról szedjünk le minden olyan levelet amely árnyékolja a termést.
Fényt irányíthatunk a napkedvelő paradicsomra, ha egy deszkára alufóliát teszünk, és olyan szögbe állítjuk, hogy a ráeső napfényt az érő termésekre tükrözze.
A paradicsom oldalhajtásait felhasználhatjuk más zöldségfélék kártevők elleni védelmére (pl. ha a káposztafélék levelére tesszük, az átható illat elriasztja a káposztalepkéket attól, hogy a levelekre petézzenek).
 

A paradicsomok utóérlelése: Az ősszel még be nem érett paradicsomokat tároljuk fagymentes helyen, barna papírzacskó vagy újságpapír közé csomagolva, így is beérnek.
Színválaszték: Az utóbbi években egyre népszerűbbek a sárga, narancsszínű, zöld, rózsaszín és bordó paradicsomok, sőt már a fekete és csíkos változatok is.(Ezek remekül élénkítik a salátát.) Hazánkban is egyre népszerűbb az aranysárga koktélparadicsom: mely salátákban, szendvicseken is különleges díszként jelenik meg. Akkor sem kell lemondanunk a saját termesztésű paradicsomról, ha nincs kertünk, mert balkonparadicsomot egy ablakpárkányon vagy a balkonon is sikeresen lehet nevelni.
 

Paradicsomfajták:
 

’Gardener’s Delight’: későn érő fajta, kis bogyója igen zamatos.
Marmande’és ’Super-Marmande’: hatalmas termésű, korai heirloom fajta.
Roma: hosszúkás lukulluszparadicsom, szószok és pizzák kiváló alapanyaga.
’Super Sweet 100 F1’: cseresznye (koktél-) paradicsom, amely piros vagy sárga, olykor körte alakú bogyókat terem.
 

Magyarországon termesztett fajták:
Folytonos növekedésű: ’Lugas F1’, ’Monika F1’,Zirkon F1’.
Determinált:’Bona’, ’Borbás’, ’Korall’,’Príma
Féldeterminált: ’Transit F1’

Szögletes bogyójú: ’Bona’, ’Borbás’, ’Kecskeméti 549’, ’Uno’.
Gömbölyű:’Elánt F1’,’Tranzit F1’,’Treff’.
Lapított: ’Mobil’,’MonikaF1’,’ZirkonF1
Megnyúlt: ’Delta F1’,’Góbé F1’,’Sláger’,’Zömök.
Gerezdes fajták: ’Kecskeméti Jubileum’ húsparadicsomok.
Hajtási fajok:
Szabadföldbe és hajtatásra alkalmas fajták: ’Christina F1’,’Delfine F1’,’Transit F1’,’Zömök F1’.
Szabadföldi fajták: ’Bona’,’Borbás’,’Góbé F1’,’Sláger’.