Kolibri kertészet
  • 0

Kora tavaszi vitaminbomba: a retek

A színes héjú, fehér húsú retek a konyhakert talán legmarkánsabb ízű gyökérzöldsége. A magját februártól szeptemberig szakaszosan vessük, hogy folyamatosan legyen terményünk. A mag mindössze 20-30 nap alatt beérik. Az okos kertész keveset vet, de gyakran - kéthetente rövid sorokba - így egész nyáron át folyamatosan élvezheti a változatos ízeket.

Kora tavaszi vitaminbomba: a retek

 

Óriás vaj

A Magyarországon termesztett retekfajták három csoportba oszthatók: hónapos, nyári és őszi/téli retkek.A hónapos és a nyári retkek szárgumója többnyire gömbölyű vagy ovális és piros. A téli retkek répateste többnyire hosszúkás, hengeres.

A hónapos és a nyári retket nyersen, szendvicsekhez vagy salátákba téve fogyasszuk. A téli retket főzzük meg, így élénkítsük vele a téli ételeket, leveseket, ragukat, de önmagában főzeléknek si kiváló.

 

Francia reggeli

Hónapos, korai fajták: Korai legjobb, Korai piros, Róza, Óriás vaj, Szentesi hajtató, Francia reggeli. A Jégcsap különleges, üveges gumójú, teljesen fehér héjú, úgynevezett jégcsapretek.

 

Nyári retkek: megbízható, bőtermő fajta a nagy, rózsaszínű Húsvéti rózsa, a Jánosnapi, a Mikepércsi vaj, vagy a Sparkler 3.

 

A téli retkek gömbölyű fajtái: az Erfurti kerek fekete, Mino Early. A hosszúkás répatestű téli retkek közül erős ízű a Müncheni sör, és a Rosa 2. Ugyancsak hosszúkás a Japán fehér, amely ropogós húsú, enyhe ízű.

 

Erfurti kerek fekete

A gömbölyű retkeket 1 cm-es mélységbe vessük, a hengeres testűeket 1-2 cm mélyre. A téli retket nyáron vessük. A retek érzékeny a gyökérzavarásra, ezért helybe vessük és többé már ne bolygassuk. A korai és a késői vetésű retkek általában szeretik a tűző napot, de a nyár közepén vetett retkek esetében némi árnyékolás szükséges.A retek előnyben részesíti a jó vízáteresztésű, laza talajt, de ahhoz, hogy húsos, nedvdús és jóízű legyen, rendszeresen kell öntözni. A magot nedves talajba vessük, és a növekvő retkekekt ritkítsuk, 2 cm-t hagyva a növények között, különben összezsúfolódnak, ami felnyurgulást eredményez. A biokertészek igen gyakran alkalmazzás a retket köztes veteménynek, mivel igen hamar beérik. A köztes terménynek szánt retket nyár közepén vessük - jótékony hatással lesz rá, hogy a többi növény árnyékolni fogja, így a nagy melegben nem magzik fel. A frissen szedett hónapos retek leveleit vétek volna eldobni, apróra vágva ugyanis pompás alkotórésze lehet zöldköreteknek, salátáknak.

Jégcsapretek

A gyökérzöldségek palántáit általában ritkítani kell, hogy legyen helyük a növekedéshez, és kellően bő termést hozzanak. A ritkítás (egyelés) nehéz, aprólékos munka, de elkerülhető a vetőmagszalagok használatával. A magok papírszerű csíkokba vannak ágyazva, a fajtának megfelelő elosztásban, lehetővé téve az egyenletes vetést. A csíkok speciális anyaga az öntözés hatására egy idő után biológiailag lebomlik. Csupán barázdákat kell készítenünk, belehelyezni a magcsíkot, és földet teríteni rá. A ritkítást ezzel megoldottuk. A drazsírozott magok esetében is kevesebbet kell ritkítani, mert a védőbevonat - ami körbeveszi a magvakat - nagyobbá teszi őket, tehát sokkal könnyebben kezelhetővé válnak, ennek következtében a magokat jóval egyenletesebben tudjuk kiszórni.