Kolibri kertészet
  • 0

Évelő zöldségfajták - spárga, articsóka, rebarbara

A spárga, az articsóka és a rebarbara is évelő zöldség, amelyekre az önellátó kertész egész éveben számíthat. Mielőtt a spárgát elültetjük, javítsuk fel a talaját ősszel komposzttal, 10 m2-enként 5kg-ot dolgozzunk bele a talajba. Minden gyomot távolítsunk el, mert a spárgák nem tűrik a versengést. 

Évelő zöldségfajták - spárga, articsóka, rebarbara

Az elsárgult vagy megbarnult régi szárakat vágjuk vissza a talajszintig. A spárga kétlaki évelő, tehát egy növényen vagy csak porzós (hímivarú), vagy csak termős (nőivarú) virágok vannak. A hímivarú egyedek adják az életerősebb szárakat, de sajnos a nőivarú növények csak a nyáron megjelenő piros bogyótermések alapján különíthatők el.

A spárgát áprilistól júniusig szedjük, amikor fiatal, zöld hajtásainak csúcsa 10-15 cm hosszú. A földet kissé kaparjuk el a tőtől, és valamivel talajszint alatt, éles késsel, ferde szögben vágjuk le a csúcsokat. Az első betakarításnál érdemes megvárni a második vagy harnadik évet, amikorra a spárganövény már jól megeredt és kellően erős. Ha a hajtásokat túl hamar levágjuk, a növény legyengül, és a következő évre elfogyhat a termőereje.

Ha valamilyen építkezésből vagy bontásból tudunk vakolatot szerezni, adjunk a spárgának, mert nagyon szereti a ként és a kálciumot, amely ennek az anyagnak a két fő alkotórésze. A vakolatdarabokat ősszel terítsük el a spárgaágyáson 10 m2-enként 2 kg-ot. A téli fagyok hatására a darabok szét fognak morzsolódni, majd amikor a talajt megkapáljuk, bekerülnek a földbe, ahonnan már a növény hasznosítani tudja.

Articsóka

Az articsóka az ínyencek zöldségféléje, gyorsan érő, igénytelen növény. Az articsóka magot februárban 18 C-os üvegházban, 8 cm-es cserepekbe vessük. Kelés után a növényeket napos helyen, legalább 13 C-on neveljük. A növényeket 1 x 1 m-es távolságra ültessük egymástól. A fejlett virágokat még zárt állapotban vágjuk le, mert amint kinyílnak, már nem elég zsengék. Az oldalhajtások eltávolítása a vezérhajtás erősödéséhez vezet, és ezen nagyobb lesz a virág is, így azonban csökkentjük a hozamot. A virágfejek szedése után a virágszárat a föld felett 30 cm-rel vágjuk vissza. Az előtörő új hajtásokat kb. 60 cm-es magasságban kössük össze, és töltögessük fel földdel. A virágkezdeményeket párolva különlegességként fogyaszthatjuk. Az articsóka nagyon egészséges, sok A-vitamint tartalmaz.

Az articsóka mediterrán növény, eredeti hazájában Észak-Európa enyhe telű tengerparti tájain levelei egész évben megmaradnak, és március-áprilisban hozza virágfejeit. A kontinentális hideg telek azonban kárt tehetnek benne. Télen érdemes tehát gondoskodnunk számára a megfelelő takarásról. Védhetjük avartakarással, felkupacolással, illetve zsákvászonba vagy páfránylevelekbe csomagolva is átvészeli a telet és tavasszal újra kihajt.

Rebarbara levélnyél

A rebarbarát édes sütemények, lekvárok, levek készítéséhez használják. A növényeknek csak a levélnyele élvezhető! Ennek igen magas a C-vitamin tartalma. Termesztése egyszerű, februártól júliusig szedhető.

A fajtákat a levélnyél színe szerint csoportosítjuk.

Zöld levélnyelű és zöld húsú a Viktória, vörös levélnyelű és zöld húsú a Goliath és a Paragon, vörös levélnyelű és vörös húsú a Loher Blut és a Gigant.

A rebarbara tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt és 7 körüli PH-értéket igényel, ezért, ha szükséges, meszezzünk. Különben a növények nem túl kényesek, a fagyokat is tűrik. A második évtől a húsos szárakat a megfelelő hosszúságban vágjuk le, de vigyázzunk, nehogy egészen megkopasszuk a növényeket,mert elpusztulhatnak. A virágszárakat vágjuk le és dobjuk a komposztra.