Kolibri kertészet
  • 0

Télen is friss zöldség: a bimbóskel

A bimbóskel ízletes téli zöldségféle, értékes C-vitamin forrás olyan időszakban, amikor friss zöldségfélékből korlátozott a választék. Bár a bimbóskel nagy helyet foglalel, rövid tenyészidejű zöldségféléket, pl. salátát vagy hónapos retket ültethetünk közé.

Télen is friss zöldség: a bimbóskel

A leszedett kis bimbókat nem lehet sokáig tárolni, ezért lehetőleg frissen dolgozzuk fel vagy fagyasszuk el. A bimbóskel igen fagytűrő, -12 C-ot is átvészel, ezért egész télen a kertben maradhat, ahonnan folyamatosan, szükség szerint szedhető. A leveles káposzatféléket alaposan trágyázott talajba ültessük, a bimbóskel (kelbimbó) kivételével, amelynek a túl sok nitrogén hatására nyitott feje lesz, ahelyett hogy tömött fejecskéket hozna. Ha a bimbóskelről csak kis mennyiséget akarunk betakarítani, a szár alján lévő fejecskéket szedjük le, a szár felső részén lévők ugyanis kisebbek, és később érnek be, mint az alsók.

A bimbóskel szára tetején növő levelek megfőzve és zöldségként fogyasztva szintén ízletesek. Ezeknek a leveles hajtáscsúcsoknak az eltávolítása azért is hasznos, mert így megfosztjuk a levéltetveket a pihanő- és táplálkozóhelyüktől.

A kora ifajták, pl. a Rosemarie szeptembertől januárig szedhető, a Rosella decembertől márciusig minőségromlás nélkül kitartanak.

A bimbóskel hosszabb tenyészidejű növény, mint a legtöbb káposztaféle, ezért már el kell vetnünk március-áprilisban. A magvakat egymástól 15 cm távolságra lévő barázdaákba szórjuk ritkásan. A növénykék körül a földet jól tömörítsük össze majd locsoljuk meg.

Nyáron az öntözésen és a gyomláláson kívül a kelbimbóval nincs különösebb munkánk. Ha köztesveteményeket is termesztünk, a sorközöket takarjuk komposzttal, papírral vagy fekete fóliával, hogy a gyomokat elfolytsuk és a vízveszteséget is csökkentsük.

A bimbóskel nem viseli el a növekedés leállását, megrekedését, folyamatosen kell fejlődnie. Ősszel a sárguló leveleket szedjük le és dobjuk a komposztra, hogy megelőzzük a gombafertőzést. A szeles helyeken a magas fajtákat meg kell támasztani: A sorok végén egy-egy karót állítsunk fel, és az oldalak mentén feszítsünk ki kötözőmadzagot.