Kolibri kertészet
  • 0

A zöldbab és a futóbab

A bab és a borsó a zöldségeken belül a hüvelyesek nagy csoportjába tartozik, hasznos talajjavítók: a gyökereiken lévő gümőcskék megkötik a levegőben lévő nitrogént, így amikor a növények a földben elrothadnak, táplálják a talajt.

A zöldbab és a futóbab

 

Futóbab és zöldbab: Jól megtrágyázott talajba vessük, mert tápanyagigényesek. Csirázáshoz melegre és nedvességre van szüksége. A zöldbabot vethetjük szakaszosan áprilistól júliusig, szedni csak júniustól kezdve lehet. A vetés és betakarítás közötti időtartam általában 7-13 hét.
A kúszóbaboknál 4 hónap. A régi idők kertészei szerint a termőföld felkupacolása a törpe zöldbab töve körül támasztja a szárakat, és nedvesen tartja a gyökereket.
A futóbabot májustól júliusig vethetjük, szedni júliustól lehet. A babokat rendszeresen szedjük le, hogy a virágzás és a termés is folyamatos legyen.
Mivel a futóbab maga állítja elő a számára szükséges nitrogént, képes a komposztálatlan anyagok lebontására. Kora tavasszal töltsünk fel egy árkot ártalmatlan gyomokkal, zsenge zöldhulladékkal, amit a kertből összeszedünk. Ha eljön az ültetési idő, ásóval vágjuk össze a hulladéknövényeket, terítsünk rájuk komposzttal dúsított földet, ebbe vessük bele a futóbab magját vagy ültessük bele a friss palántákat.
A madarak távoltartására használhatunk: kertészeti fátyolfóliát, madárhálót, két karó közé kissé megsodorva kifeszített zizegő szalagokat, ócska CD-ket.
 

Zöldbab Magnum

A zöldbabszemeket hármasával vessük a fészkekbe. (A fészkek egymástól 30-40 cm-re legyenek). 3-5 cm mélyre vessük a magokat, ezután alaposan öntözzük be a földet. Az első levelek megjelenésekor kapával tányérozzuk fel a földet a tövek körül.

A bab ízletes, változatosan elkészíthatő, magas fehérjetartalmú zöldségféle, amely ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. A növényben keletkező phasin nagyobb mennyiségben mérgező anyag, amely főzéskor lebomlik. Sose fogyasszuk a babot nyersen! 

A babhüvelyek véltozatos színűek és formájúak lehetnek: zöldhüvelyű a Linera, MagnumShuba, sárgahüvelyű a Maxidor, Minidor, Odir, Orinoco, Sonesta.
 

 

Lóbab

Zsenge lóbab: Vetése: március elején, hónap végén és áprilisban. A magot barázdába, 3-4 cm-es mélységbe, 20 cm-es közökkel vessük. 2-3 héten belül kicsiráznak. Őszi vetés: A’ The sutton’ és az ’Aquadulce Claudia’ októbertől decemberig vethető, átteleltetés után május-júniusban lehet szedni.
A lóbab magasabb fajtáit karózni kell. Nagyon szeretik a levéltetvek. Hatékonyan távol tarthatjuk őket, ha kicsípjük a csúcsukat, mivel ezek a babnövény legzsengébb részei, emiatt a kártevők is ezen telepszenek meg. Ily módon a nyurgulás is megelőzhető. Ültethetünk a sorok közé kerti borsikafűt (csombort), távol tartja a levéltetveket, és kiválóan ízesíti a babételt.

 

Tűzbab

A tűzbab a karósbabhoz hasonlóan kúszónövény. Virága piros vagy fehér, ezért dísznövényként is mutatós babféle. Szívesen használják rácsok, lugasok, kerítések befuttatására. A díszbab nemcsak dekoratív, de nyáron ízletes termést is hoz. A hüvelyek többnyire zöldek, de vannak sárga, és liláskék változatok is, melyek zöld- és fejtett babként egyaránt használhatók. A magok fajtától függően foltosak. Április folyamán vessünk egy szem magot 8-as cserépbe, és helyezzük az üvegházba vagy az ablakpárkányra. A májusi edzés után ültessük ki. Másik megoldás, ha a földbe, egymástól 60 cm-re futó ikersorba 30 cm-enként egy-egy karót szúrúunk, és a magvakat az utolsó fagyveszélyes napok előtt két héttel melléjük vetjük.

Ültetéskor fontos az alapos talajmegmunkálás, hogy elkerüljük a gyökerek kiszáradását, ami hiányos virágberakódáshoz vezethet. Ássunk ki egy legalább 60 cm hosszú árkot egy ásónyom mélységben, és lazítsuk meg az alsó talajréteget. Szórjunk bele komposztot. Töltsük vissza a földet és hagyjuk pár napig ülepedni, a palántokat csak ezután ültessük bele.

A csigák ellen kezdettől szórjunk fenyőkérget a palántok töve köré. Ha a növény eléri a kívánt magasságot, a hajtásvégeket és a kacsokat távolítsuk el. Virágzás idején a növényt alaposan öntözzük. 

Régi módszer, amikor 4-6 karót egymástól 45-60 cm-re kör alakban a talajba szúrunk, és fent összekötjük. Ennek a mutatós megoldásnak a hátránya, hogy a felül összekötött növények alig kapnak fényt és levegőt.