Kolibri kertészet
  • 0

Dinnyetermesztés üveg alatt

A dinnyék - akárcsak a többi tökféle - meleg éghajlatról származnak. Ennek ellenére hazánkban a szabadföldön is biztonságosan termeszthető. Ahhoz, hogy jó formájú, szép és édes dinnyéink legyenek, korlátoznunk kell a növény növekedését: a második levél fölött csípjük ki a főhajtást,

Dinnyetermesztés üveg alatt

és távolítsuk el a harmadik levél fölött megjelenő hajtásokat is, majd amikor a termések megjelennek, csípjük ki a szárakat két levéllel fölöttük.

A növények kielégítő fejlődéséhez legalább 20 C-os állandó hőmérsékletre van szükség, emiatt május második felében vessük el a magokat. Ha üvegházban már koratavasszal is tudjuk biztosítani a megfelelő feltételeket, természetesen hamarabb is elvethetjük a dinnyemagokat, ebben a szerencsés esetben hamarabb is szüretelhetünk. Általában az üvegházakban korlátozott terület áll rendelkezésünkre, és félő, hogy növényünk túl sok helyet követel magának, ezért futtassuk támaszték mellé. Célszerű fából ácsolni neki támasztékot, mert a dinnyetermés nagy súlya miatt leszakadna a szárról. Ezt elkerülendő hálókba függeszthetjük a dinnyéket, a hálót pedig a szögekre akasztjuk, amit a támasztékba ütünk. A dinnyét rendszeresen és bőségesen kell locsolni. Nagyon sok tápanyagot igényel, használjunk magnéziummal dúsított paradicsom-tápoldatot.

Közkedvelt sárgadinnyefajták: Ananász, Hales best Jumbo, Honey Dew, Hógolyó, Tétényi csereshéjú, Homok kincse F1, Dixi.

Ha az első termések megkötnek, több már nem fejlődik, ezért a megporzást végző rovarokat távol kell tartanunk a virágoktól, amíg az összes virág teljesen ki nem nyílik. Takarjuk le a növényeket burával vagy fátyolfóliával, majd amikor a virágok kinyíltak, ismét tegyük szabaddá őket, hogy a rovarok hozzájuk férjenek és elvégezzék a beporzást, így több gyümölcs fog érni egyidejűleg.

Az ócskapiacon vagy régiségkeresekdésekben némi szerencsével találhatunk hagyományos növényburákat, ezzel óvhatjuk az idény elején a fiatal dinnyepalántákat.

Ahhoz, hogy a termés ne rothadjon el a sok locsolástól, terítsünk alá szalmát vagy fekete takarófóliát. A dinnyefajták esetében legcélszerűbb a csöpögtető öntözés, mivel ezzel a locsolási módszerrel folyamatos vízellátáshoz juttathatjuk a növényt.

Mézédes görögdinnyefajták: Chrimson Sweet, Sugar Baby.

Napsugár

Ha barátainkat el szeretnénk kápráztatni saját termesztésű, különleges dinnyékkel, akkor javasoljuk hogy ültesse a Napsugár görögdinnye fajtát, aminek érdekessége hogy a belseje sárga. Ennek ellenére az íze rendkívül finom.

A doboz, amiben a dinnye növekedett.

Egy másik furcsa eljárással a még kicsi dinnyetermést egy dobozba zárhatjuk, és ahogy a termés nő, nem kerek, hanem szögletes formájú lesz. A négyszögletes dinnyétől garantáltan elkerekedik a szomszédunk szeme!

 

Még több a dinnyetermesztésről ITT.