Kolibri kertészet
  • 0

A tökfélék nevelése

A tökfélék változatos családjába tartoznak a sütő- és tojástökök (Pl. a patisszon és a cukkini) , valamint az étkezésre alkalmatlan földi- és dísztökök (Pl. lopótök) Ezek mellé soroljuk a görög- és a sáragdinnyét valamint az uborkafajtákat is.

A tökfélék nevelése

Sütőtököt (téli tök) késő ősszel szedik, hűvös, száraz helyen egész télen eltartható. Színe narancssárga, csíkos vagy hamvasszürke. Húsa C-vitaminban gazdag. Vannak édesebb és kevésbé édes változatai.
 

cukkinifajták

Nyári tök: (tojástök, cukkini, spárgatök, patisszon): nyáron vagy ősz elején szedik, nem tarthatók el sokáig. Héjuk puhább, húsuk ízetlenebb. Egyik közkedvelt fajta a patisszon, héja csipkés szegéjű, fehér vagy sárga színű. Húsa ízletes, főleg akkor, ha fiatalon leszedik. Savanyítva vagy sütve is kiváló.
A fagyveszély elmúlása után május közepétől ültethetők. A cukkinit, tojástököt és a sütőtököt jól előkészített, érett szerves trágyás talajba vessük. Egy fészekbe 4-6 magot teszünk, kb.1 m távolságra ültessük a következőt. (Kúszó fajták közt 2 m az ültetési távolság.) Vetési mélység 2 cm.
A cukkinit áprilistól júliusig szakaszosan vessük. Rendkívül bőtermő. A fiatal növények töve köré mélyedést alakítunk ki, amely összegyűjti a vizet. Szélvédett, napos helyre ültessük.
Héjszíne változatos: sötétzöld, világoszöld és sárga fajta.

kerek cukkini

Egy új fajta a kerek cukkini, mely a sárgadinnye formájához hasonló formájú.
Ha kis kertünk van, elősegíthetjük a kúszótök felfelé kapaszkodását azzal, ha a falnak vagy egy fához támasztunk egy régi létrát, amelyet már nem használunk. Ennek a tövébe ültessük a növényeket, amelyek hamarosan felkúsznak a létra fokaira.
A tökféléknek rengeteg szerves anyagra van szükségük, ezért remekül fejlődnek, ha a komposzthalomra vetjük őket. Külön előny, hogy a téli tökök burjánzó levelei természetes és mutatós takarásukkal jótékonyan árnyékolják és nam hagyják kiszáradni a komposztot.

Sütőtökfajták: Nagydobosi’,’Kiszombori. Középerős növekedésű az ’Orange’.
 

Kabocha tojástök

Tojástökfajta: ’Kabocha’ (nem kúszó), ’Butternut’ (félig bokros).

A kúszó fajták főhajtásai elérik a 45 cm-es hosszúságot, csípjük ki a csúcsukat, így több lesz a termés. Ezzel az oldalhajtások és a nőivarú (termős) virágok fejlődését serkentjük.
Amint a növényen megjelenik a kis tök, a levelek egy részét vágjuk le arról a szárról.
A tripszek és levéltetvek ellen, a növények töve köré terítsünk alufóliát.
Hasznos ha alátétet, csempét vagy deszkát rakunk a tökök alá, mert nem érintkezik a nedves földdel és így nem indul rothadásnak a termés, másrészt a csigák is nehezebben találják meg. A csempe további előnye hogy beszívja a nap melegét és így a tök hamarabb beérik.

A tojástököket akkor érdemes szüretelni, amikor a termés eléri a 30 cm-t. Az utolsó 2-3 termést hagyjuk a növényen októberig - eddigre teljesen beérnek. A cukkini 15 cm-esen a legízletesebb. Minél többet szedjük, annál többet terem.
 

A sütőtököt akkor kell szedni, amikor szép, élénk a színük és a héjuk már megkeményedett. Kopogtassuk meg a termést, ha kongó hangot hallunk, megérett a szüretelésre. Az érettség másik jele, ha a levelek kezdenek barnára színeződni.
A sütőtököket szedés után az udvar napos részén télikertben vagy üvegházban még 10 napig érlelni kell, de vigyázzunk, nehogy megfagyjanak. A leszedett tojástököket levegős, fagymentes helyen akár három hónapig is tárolhatjuk. Az ép héjú, sérülésmentes sütőtökök is eltarthatók 3 hónapig fagymentes helyen.
 

A töktermésbe vihetünk egy kis játékosságot, amellyel a gyerekeknek is örömöt szerezhetünk: kisméretű, fiatal tök héjába karcoljunk valamilyen mintát, pl. emberi arcot, aztán türelmesen figyeljük hónapokon át, ahogyan nő a minta a tökkel együtt. Rajzeszközként megteszi egy nagyobb szög. Őszre a tök a belekarcolt arccal életnagyságú – vagy még nagyobb – fejjé dagad, amit aztán mindenszentek előestéjén belülről kivilágíthatunk.
Közkedvelt sütőtökfajta a turbántök, ami szintén jóízű, de elsősorban szokatlan, dekoratív megjelenése miatt termesztik. Külön e célra vásárolhatunk Halloween tök magot is, amely kimondottan alkamas faragához, töklámpás készítéshez.