Kolibri kertészet
  • 0

A sárgarépa eredményes termesztése

A legkedveltebb zöldségfélék egyike. Jó talajon egyszerűen termeszthető, egész éven át friss sárgarépát ehetünk. Vitaminokban, ásványi anyagokben és rostokban gazdag zöldségféle. Különösen figyelemreméltó béta karotin tartalma, mely az A-vitamin provitaminja.

A sárgarépa eredményes termesztése

 

A legjobb termés elérése érdekében a sárgarépát laza vagy homokos talajon termesszük. Magvetés előtt a talajt alaposan elő kell készíteni: vasvillával törjük föl, majd az összes kemény rögöt, törmeléket gereblyével távolítsuk el. Az évelő gyomokat is irtsuk ki. A sárgarépa - fajtától függően - hosszú karógyökeret fejleszt, amelynek függőlegesen kell a földbe hatolnia. Ha nem elég porhanyós a talaj, a gyökér elágazódik vagy egyéb alakváltozást szenved.

Ha talajunk kötött, a probléma megoldására bakháton termesszük a sárgarépát. A gereblye fokával törjük fel a talajt, majd alakítsunk ki 10 cm magas és 30-40 cm széles, emelt barázdasorokat. Ezekbe a barázdákba vessük a répamagokat. A gazdaságos vízellátás érdekében csepegtető öntözésre van szükség, ugyanis az ilyen bakhátas barázdák hamar kiszáradnak.

 

A régi parasztbölcsesség szerint, aki sűrűt vet, ritkát arat - ez különösen igaz a sárgarépára, amelynek igen apró magvait nehéz egyenletesen kiszórni. De erre a problémára is van megoldás: a kívánt mennyiségű magot (10 m2-enként 4 g) keverjük össze száraz kávézaccal, amellyel a magok jól látható keveréket alkotnak. Ezt a keveréket könnyebb kiszórni a barázdába, ráadásul a kávézacc riasztó hatással van a répalegyekre és más kártékony rovarokra is. A kávézacc helyett használhatunk homokot is. A biokertészek szerint érdemes a sorok közé hagymát vetni, mert ennek a szagától elriadnak a kártevők. Riasztó hatással van a sárgarépalegyekre a korom és a porított tengeri alga is. Ha vegyesen vetjük a sárgarépamagot kapormaggal vagy koriandermaggal hasonlóan riasztóan hatnak a kátrevőkre erős illatuk miatt.

 

Változatos formák:

Purple Haze fajta

Vannak rövid, szinte gömbölyded gyökerű sárgarépák, amelyeket egészen kis helyen is lehet termeszteni, középhosszú gyökerűek valamint hosszú, elvékonyodó répatestűek.

A kora nyáron szedhető rövid gyökerűek közé tartozik a Parmex és a Parabel és az Amsterdami. Középhosszú gyökere van és nyáron vagy ősszel szedhető fajta a Nantes 2. A késő ősszel szedhető középhosszú gyökerű fajták közé tartozik a Keszthelyi hengeres, és a Chantenay, amelyek rövidebbek és így kiválóan alkalmasak kötött, sekély talajon történő termesztésre. Hosszú gyökerű, késő ősszel szedhető fajta a Vörös óriás (Flakker) és az Autumn King 2, amelyek laza talajra valók és bőtermők. Vannak különleges, lila színű répák is, (Purple Haze), ezeknek íze és termesztése is ugyanolyan mint sárga fajtársaié.

Bébirépa

A bébirépának nevezett fajta előnye az, hogy 5-6 cm-nél nem nő nagyobbre, emiatt előszeretettel használják köretekhez, savanyúsághoz, és dekorációs célra is.

 

A sárgarépa csak lassan csírázik ki, és eközben egykettőre elgyomosodhat az ágyás. Részmegoldást kínál a problémára a hamisvetés: készítsük elő az ágyást úgy, mintha répamagokkal készülnénk bevetni, de egyelőre ne vessünk bele semmit. Várjuk meg, amíg egy eső nyomán az első gyomok megjelennek. Amikor az ágyás felszáradt, gereblyézzük ki belőlük a gyomokat. Ismételjük meg a gereblyézést pár nap elteltével, majd vessük el a répát. A gyomok eltávolítására a veteményből a tapasztalt kertészek szerint legalkalmasabb eszköz a kötőtű.

 

Szedés és tárolás:

A korai fajtákat 80-100 nap múltán zsenge, roppanós állapotban szedjük. A kései, tárolásra is alkalmas fajták tenyészideje legalább 150 nap. Ezeket hagyjuk teljesen beérni, október-november folyamán szedjük ki a talajból és nedves homokban, tőzegben vagy perlitben tároljuk. Ne hagyjuk a földben mert a gyökerek megrepednek és a csigákat is vonzzák. Amikor kihúztuk vagy kiástuk a répákat, hagyjuk őket még 1-2 napig az ágyáson, mert így jobban elállnak. A kiszárítás hatására a répa külseje jobban megkeményedik, ami nélkülözhetetlen előfeltétele a téli tárolásnak, történjék akár prizmában, akár veremben vagy pincében. A kihúzott répák zöldjét közvetlenül a gyökérnyak (a szár és a gyökértest találkozási pontja) fölött vágjuk le. A sárgarépákat tárolhatjuk fadobozban is. Ebben az esetben a ládát béleljük ki zsákvászonnal. A répáról távolítsuk el a sár nagy részét, vigyázva, hogy a gyökértest ne sérüljön meg. Ne mossuk le. A zsákvászonra terítsünk hőszigetelő réteget: komposztot, homokot, fűrészport vagy avart. Erre rakjunk le egy adag répát. A ládát olyan helyen tároljuk, ahol a hőmérséklet állandóan 0 és 4 C között van.