Kolibri kertészet
  • 0

A télálló cékla

Ezta az ízletes zöldségfélét nyersen vagy főzve egyaránt szívesen fogyasztjuk. Nyers salátaként és lé formájában különösen értékes, almával és sárgarépával vegyítve mennyei ízű csemege. Értékes beltartalma miatt sugárvédő hatást tulajdonítanak neki, ezért röntgenvizsgálat után ajánlják levének fogyasztását.

A télálló cékla

 

Leveleit is felhasználhatjuk a spenóthoz hasonló formában.

 

A céklának két fő típusa létezik: a gömbölyű és a hengeres gyökerű.

A gömbölyű cékla kevésbé hajlamos a felmagzásra, és jó néhány héttel korábban vethető, mint hengeres társai. Javasolt fajták: Bíborgömb, Bordó, Kornett. A Kornett fajtát bébicéklaként is nevezik, mert rövid tenyészidejű fajta, és csak pingponglabda nagyságúra nő meg, emiatt előszeretettel használják salátákba, savanyúságokhoz vagy dekorációra. Késői vetésre, őszi betakarításhoz és téli felhasználáshoz válasszuk a gyorsan növő fajtákat, ilyen az Egyiptomi lapos.

Pink Chioggia

A hengeres fajták sok helyen ma is főterményként termesztett céklák, amelyeket az ősz végi betakarítás előtt a földben hagynak megérni. Bevált fajta a Bíborhenger. A Detroit és a Cylindra a főzéshez könnyen elkészíthető fajta. Aki szereti a különleges, sárga színű Golden vagy a kétszínű Pink Chioggia fajtát.

 

 A cékla termesztése:

A laza talajt kedveli, de a jól megművelt konyhakerti ágyásokban mindenütt sikerrel termeszthető. Vetés előtt a magvakat finom szűrőben alaposan öblítsük le, hogy az esetleges kelést lassító anyagokat kimossuk belőle. Magját egymástól kb. 30 cm-re lévő barázdákba vessük, vékony réteg földdel takarjuk és locsoljuk be. Ha a céklák már elérték a pingponglabda nagyságot, ritkítani kell annyira, hogy egymástól 15 cm-re legyenek.

A korai, gömbölyű céklákat bármikor felszedhetjük, amikor a gyökerek elérik a megfelelő méretet. A főveteményként termesztett téli céklát a földben is hagyhatjuk, de takarjuk le szalmával vagy páfránylevelekkel, nehogy megfagyjon. Ha novemberben felszedjük, tegyük homokkal vagy perlittel bélelt dobozokba és fagymentes helyen tároljuk. Tárolás előtt vágjuk le a gyökerekről a szárakat, de ne túl közel a gyökérnyakhoz, mert különben a cékla" vérezni kezd", azaz levet ereszt.

Aki már termesztett céklát, az biztosan meglepve tapasztalta, hogy több cákla sarjad, mint amennyi mag el lett ültetve. Ennek oka az, hogy a célkamag gomolynak nevezett magcsoport (multigerm), amelynek minden tagja ugyanott csírázik ki. Épp emiatt kell a palántákat ritkítani. Ahol nagy területen termesztették a takarmánycéklát, ott ez egy roppant vesződséges munka volt. Ma már szerencsére kaphatók olyan fajták, amelyek egymagvúak (monogerm). Ilyen fajta pl. a Modena és a Mona Lisa. Ezek elvetésekor nem kell egyelni a sorokat.