Kolibri kertészet
  • 0

Ízletes és illatos hagymafajták

Hagymát aránylag könnyű termeszteni, és évről évre jó termésben lehet részünk, ha vetésforgót alkalmazunk, de mielőtt az ágyásba másfajta hagymát ültetnénk, mint ami addig ott termett, tartsunk 2-3 éves szünetet. Ezzel megelőzhetjük azoknak a talajlakó kórokozóknak és kártevőknek az elszaporodását, amelyek a hagymákat károsítják,

Ízletes és illatos hagymafajták

 

Braunschweigi lilahagyma

így biztosíthatjuk, hogy egészségesek legyenek a növényeink, és bőséges a betakarítás.

Mielőtt elültetjük a hagymát, a talajt jó alaposan elő kell készíteni, a jó termés érdekében az ágyás rendszeres gyomirtására és porhanyítására van szükség. Ha nem sokkal az ültetés előtt trágyázzuk meg az ágyást, nagy a veszélye, hogy a hagymagumók el fognak rothadni a földben, de még ha ki is hajtanak, tárolásra alkalmatlanok lesznek. Ne ültessünk hagymákat nitrogéndús talajba, mert ez az elem a levélnövekedést serkenti a hagymagumók rovására.

A vörös-, a mogyoró-, és a fokhagymát ugyanúgy ültessük: ujjaink közé fogva nyomjuk a dughagymát a jól feltört talajba, oly módon, hogy a hajtáscsúcsa felül legyen, és kicsivel mélyebbre kerüljön, mint a talaj felszíne. Így megelőzhetjük, hogy a madarak kihúzgálják a földből. Előfordulhat, hogy ültetés után pár nappal a növekvő gyökerek felnyomják a hagymát. Ennek megelőzésére kézzel vegy ültetőbottal készítsünk lyulkakat mindegyik hagymának, és ezekbe rakjuk őket. A földből kilökődött hagymákat nyomjuk vissza, különben a gyökerek nem lefelé fognak nőni, hanem oldalra.

Góliát vöröshagyma

Hagymafajták

 

Vöröshagymák: A Red Baron és a Braunschweigi lilahagyma, a Favorit, a Makói CR, a Rákóczi Piroska és a Góliát aranysárga héjú, a Fertődi ezüstfehér és a Lisszaboni fehér gumója hófehér színű. Lapított gömb alakú fajta a Stuttgarti óriás.

Vöröshagyma lisszaboni fehér

Sonkahagymák: A sárga héjú sonkahagyma inkább salátákhoz ajánlott, a lila színű Rosa Lunga di Firenze viszont étkazésre is kiváló, mert kevésbé csípős.

 

Gyöngyhagymák: A Pompei kisméretű, gömbölyded, ezüstös héjú. Ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkezik a Barletta fajta is.

Sonkahagyma Rosa Lunga di Firenze

A korai indításhoz a hagymamagokat januárban már az üvegházban is elvethetjük, vagy kora tavasszal a szabad földbe, amikor a talaj már fölmelegedett. A dughagymákat márciusban szabadföldbe ültessük.

Amikor a vöröshagma beérik, a fej nyaki része összeesik, amitől a levelek lekonyulnak, megsárgulnak, majd elhalnak. Ennek minden hagymánál egyszerre kell bekövetkeznie, különben nem tudjuk egyszerre betakarítani őket. Ha a nyaki száradás késik, a biokertészek egy gereblyét fokaival felfelé végighúznak a hagymaágyáson, vagy kézzel törik meg a fejek nyaki részét. Utána a földben kell hagyni a hagymákat, hogy megérjenek.

Gyöngyhagyma Barletta

Felszedés és tárolás: A vörös-, mogyoró-, és a fokhagymát akkor szedjük föl az ágyásból, ha a levélzetük teljesen elsárgult. A leveleket hagyjuk a fejeken. A hagymákat tároljuk ládában, száraz, hűvös helyen. Egy másik, gondos kertészek által gyakran használt lehetőség, hogy a száraz leveleiknél fogva füzérbe kötjük, vagy egy tiszta zokniba vagy harisnyába töltjük a hagymákat - A fejek közé kössünk csomót, hogy ne érintkezzenek egymással -, és így lógatjuk fel őket télire.

Ha a fokhagyma felszedése előtt a zöld szárra csomót kötünk, leáll a növény nedvkeringése, ami a levelek gyors elszáradását okozza, míg a hagymagumókat duzzadásra serkenti.

Fokhagymakoszorú

A fokhagyma ültetése: ősszel vagy kora tavasszal ültessük a fokhagymát a talajba, egymástól 10 cm-re. ültetés előtt az ágyást 30 cm-re dolgozzuk fel és gereblyézzük simára. A fokhagyma a nedves földben hajlamos a rothadásra. Ez a probléma elkerülhető, ha tavasszal laza, homokos talajba ültetünk. A fokhagymasorok között hagyjunk 30-40 cm-t. Tavasszal, amikor a dughagymák kihajtanak, kapával a hagymák körül kotorjuk el a föld egy részét.

Kedvelt fokhagymafajták: a Makói őszi, és a Thermidrome fehér fajták, amelyeket nyári szedéshez ősszel vagy tél elején kell elültetni. A Makói tavaszi és a Sultop rózsapiros változat, ezeket tavasszal ültessük el, és a nyár közepétől már szedhető. Az Elephant a legnagyobb fokhagyma, ezt a fajtát is tavasszal kell elültetni.

Hagymafüzér

Fokhagymafüzér készítése:

Felfűzésre csak teljesen száraz levelek és fejek alkalmasak. Kezdjük 3 fej leveleinek összefonásável. Fonjunk újabb fejeket a hosszabbodó füzérhez. Az új leveleket oda illesszük, ahol az előzők véget érnek. Addig folytassuk a felfűzést, amíg a kívánt hosszúságot el nem érjük. A kilógó végeket vágjuk le. A füzért száraz, hűvös helyte akasszuk fel, így egész idényen át lesz fokhagymánk.

 

Évelő hagymafajta a metélőhagyma, vagy más néven snidling, aminek nem a gumóját, hanem a levelét használják étkezésre. Szép lila virágai májusban nyílnak. Évelőágyban, sziklakertben, vagy cserépben is jól érzi magát. Az ősszel becserepezett töveket hűvös, száraz helyen tartjuk, s a kívánt fogyasztási időszak előtt 3 héttel visszük be a szobába. Ha a levelek levágásakor néhány szálat a tövön hagyunk, akkor gyorsabban kihajt.

 

Metélőfokhagyma

Szintén a levelét hasznosíthatjuk a metélőfokhagymának. Ez is évelő hagymafajta, levelei nem csövesek, mint a snidlingé, hanem húsosak. Az egész növény fokhagymaillatú. Napos, tápanyagdús helyet kedvel. Júliustúl vághatjuk leveleit, melyeket saláták, tojásételek, túró ízesítésére használhatunk. Nyers fogyasztása után sem okoz kellemetlen leheletet.
 

 

Évelő hagymafajta még a Kötözőhagyma és a Téli sarjadékhagyma. A sarjadékgyma elültetésével egész éven át friss hagyma szedhető. Tavaszi vetéssel 3-4 évig helyben hagyva elbokrosodik. A téli hideget és a szárazságot jól bírja.

Póréhagyma Cerentan

A póréhagyma kitűnő, téli zöldségféle, egyszerűen termeszthető, hidegtűrő, igénytelen növény, amit a konyhában is számtalan formában felhasználhatunk. Különbséget kell tennünk a nyári-őszi és a téli fajták között. 

Nyári-őszi fajta a Cerentan, Bavaria, az Elefánt és a Kamusch, Téli fajta a és a Tétényi áttelelő. A póréhagymát érdemes feltöltögetéssel halványítani.

 

További cikkek:

 

Zöldségek halványítása - póré, édeskömény, halványítózeller