Kolibri kertészet
  • 0

Zöldségek halványítása - póré, édeskömény, halványítózeller

Halványításra alkalmas növények a póréhagyma, az gumóskömény és a halványítózeller. A halványítás célja az, hogy a növény ehető részei zsengébbé és édesebbé váljanak. A tűző napon keserű ízűvé fejlődő növények élvezhetőbbé tehetők, ha a fényt megvonjuk tőlük.

Zöldségek halványítása - póré, édeskömény, halványítózeller

 

A póréhagyma halványítása: a hagymákat mélyre ültessük, hogy a szára hófehér legyen. Érett trágyával jól előkészített, 30 cm mély árok alján kapával húzzunk 5 cm mély barázdát, és ültetőbot segítségével dugjuk bele a fiatal hagymákat, amilyen mélyen csak lehet. Körülbelül egy hónappal az ültetés után kotorjunk vissza az árokba 3-5 cm-nyi földet a szárak köré. Ezt minden hónapban meg kell ismételni, fokozatosan emelve a földkupacot a szárak két oldalán, amíg már a levelek tövéig ér. Feltöltés előtt egy hullámpapírból kialakított védőcsővel tekerjük körül a szárakat, hogy ne tapadjanak rá földszemcsék.

A tapasztalt kertészek tudják, hogy a kertben vannak jó és rossz társnövények. A sárgarépa, a zeller, az édeskömény, a saláta, a vöröshagyma és a paradicsom jól termeszthető együtt a póréhagymával, ráadásul a kapcsolat különösen hasznosnak tűnik. E párosítások feltehetően azért hatékonyak, mert a növényeknek ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, és esetenként védik egymást a kártevőktől.

 

Az gumóskömény halványítása: A gumósköményt kora nyáron vessük jó vízáteresztésű, napsütötte talajba. A csíranövényeket ritkítsuk 30 cm-es tőtávolságra. A növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel, és érdemes felkupacolni körülötte a földet, amikor a töve vastagodásnak indul, mert így a szárgumók halványabbak, zsengébbek és finomabbak lesznek. A gumósköményt ősz elejétől ősz végéig szedjük. A gumót talajszinten vágjuk le a szárról, lehet, hogy a tőcsonkból néhány ízletes hajtás még vissza is nő. Ha a gumó alakja kezd megnyúlni, ne várjunk tovább a leszedésével, mert ez már annak a jele, hogy a növény hamarosan felmagzik, és ehető részei megkeményednek.

 

A könnyen termő halványítózeller: Ahhoz, hogy finom legyen, a zeller szárát halványítani kell, de ma már léteznek önhalványító és zölden ehető zellerváltozatok is. Ez a fűszerként is hasznosított zöldségféle napsütötte helyen, megfelelően előkészített talajon fejlődik jól. Korai indításhoz sejtes szaporítótálcába vessük, üvegházban hajtassuk, majd a palántákat tavasszal vagy kora nyáron ültessük ki, és 20-25 cm-es tőtávolságra ritkítsuk. Amint a szárak megerősödtek, kupacoljuk fel körülöttük a földet, vagy mindegyiket tekerjük körbe hullámpapírral (újságpapírral) hogy elkezdjenek halványodni. A papírhüvely egyúttal a szennyeződéstől is megóvja a szárakat.

 

További cikkek:

 

Ízletes és illatos hagymafajták