Kolibri kertészet
  • 0

Változatos és egészséges: salátafélék

A saláta szó általában a zöld fejes salátát (Lactuca sativa) jelenti, pedig ezenkívül még rengeteg másfajta saláta létezik. Ha kedvünk tartja, a hét minden napján más fajtájú vagy színű salátát ehetünk.Tovább...

Változatos és egészséges: salátafélék

 

Vajsaláták: Ezek a legismertebbek (pl: Julia). Zöld vagy bordó leveleik puhák, közepük ropogós.
Fejessaláták: ezeket tömött, ropogós fej jellemzi, színük zöld (Lento) vagy bordó (pl: Diamant). Közkedvelt fajták az Aranysárga kőfej, Május királya, Attrakció, Téli vajfej. Ez utóbbi hidegtűrő, áttelelő fajta.
Kötözősaláták vagy más nében római saláták: hosszúkás csúcsos fejű saláták, ropogós sárga közepük van, de külsőlevelei sötétzöldek. Ritkán bordó árnyalatúak. Ismertebb hazai fajta: Párizsi sárga, Párizsi fehér kötözősaláta, Hector, Romance, Fame E. Z.
Laza fejű saláták: Ilyen pl: a Deci-Minor és a Salad Bowl – hibridek, valamint a tölgylevelű változatok is. Felhasználhatók egészben vagy csak levelekként.

Jégsaláta: Igénytelen salátafajta, ennek ellenére óriási fejeket terem. A fejek hosszú ideig a földben maradhatnak, anélkül hogy felmagzanának. 

Salátatermesztési útmutató:
 

Talaj: A saláták földjét mindig nedvesen kell tartani, hogy a saláta fel ne magvazzon. A talaj víztartó képességét az évenkénti trágyázással biztosíthatjuk. Ha kevés hely áll rendelkezésünkre, ültessük a salátát a káposztasorok közé, a salátát a káposzták megnövése előtt felszedhetjük.
Palánták ültetése: Soha ne ültessük túl mélyre, hogy a levelei a talaj fölött nőjenek. Földjét csak kicsit locsoljuk be, ne legyen tömör.
A salátáknak csak a tövét locsoljuk, mert ha a közepüket éri a víz, akkor elrohadhat.
Fontos dolog, hogy kapálással lazítsuk fel a talajt körülöttük, hogy a gyomok ne tudjanak kibújni, különben elszívják a nedvességet a salátáktól. Onnan tudjuk hogy a saláta megérett, hogy a közepe tömörré, sűrűvé válik.
Palántanevelés: A magot vessük komposztból készített melegágyba és öntözzük meg. A talajt tartsuk állandóan nedvesen. Amikor a palánták már kissé megnőttek ültessük át nagyobb cserepekbe vagy az eredeti helyére. Az üvegházban gondoskodni kell megfelelő szellőztetésről, mert a lisztharmat megtámadhatja a növényeket. Sok salátafajta ellenáll ezeknek a gombáknak. (pl:a Clarion)

A galambbegysaláta könnyen termeszthető, igénytelen növény, de jobban fejlődik, ha napos helyre vetjük, de száraz időben öntözést kíván.
 

Folyamatosan szedhető saláták: Ezek a magkeverék formájában kapható vegyes metélősaláták. Kis helyigényűek, és egy idényben háromszor-négyszer is vághatunk zöldsalátának való leveleket egy-egy növényről. A magokat folyamatosan vethetjük márciustól augusztusig. Félárnyékos helyen termesszük, bőséges öntözést kíván.
Fajtái: Flamenco (tölgylevelű típus) Lollo Rosso  és  Lollo Bionda, Amerikai barna.

 

Az endívia nyár végétől egész télen át fogyasztható salátaféle. Félárnyékos helyet igényel, mert napos helyen íze kesernyéssé válik, és könnyebben felmagzik. A korai fajtákat júniusban, a télieket nyár végén, 30 cm-es távolságra lévő barázdákba vessük, olyan helyre, ahol később fóliával letakarhatjuk. Kelés után a palántákat egyeljük. Körülbelül 3 hónappal a vetés után kezdjük el a halványításukat. Helyezzünk föléjük lefordított, elzárt kifolyónyílású cserepet vagy fekete fóliát. Más módszer szerint a növényeket kihúzzuk a talajból, és azért, hogy a belső részeket fénytől védjük, leveleiket összekötjük. Ezután vermeljük nedves földdel telt ládákba és tegyük hűvös helyre.

Különleges - és egyre gyorsabban terjedő - vitamindús salátaféle a rukola. Friss levelei földimogyoróhoz hasonló ízűek. Balkonládában, cserépben is termeszthető. Salátákhoz, levesekhez, pizzák ízesítésére használják a mediterrán konyhákban.