Kolibri kertészet
  • 0

A melegkedvelő kukorica

A kukorica hőigényes, melegkedvelő növény, ami nem meglepő, hiszen Mexikóból származik. Akkor vessük, amikor a talaj már elég meleg (május vége-június eleje). Mivel a szénhidrátdús kukoricaszemeket gombák, rovarok és meztelen csigák károsíthatják, elengedhetetlenül szükséges a meleg a minél előbbi kicsírázáshoz.Tovább...

A melegkedvelő kukorica

 

A magokat egymástól 20-30 cm-re lévő 3 cm mély lyukakba vessük. Egy lyukba 2-3 szemet. De cserépbe is ültethetjük a kukoricaszemeket, és a fagyveszély elmúltával palántoljuk ki őket a szabadföldbe.
A kukorica általában oldalgyökereket növeszt a talaj felszínén, ezek rögzítik és táplálják is a növényt.
A betakarítás időpontjáról a kukoricahaj árulkodik. A cső a torzsavirágzatot takaró fellevelek között fejlődik ki, kívülről csak a bibeszálakból maradt hosszú fonalak láthatók. Kezdetben a kukoricahaj zöld, majd megbarnul, szárazzá válik – ez jelzi, hogy a kukoricacsövet leszedhetjük.
A cső érettségét úgy is megállapíthatjuk, hogy hátrahúzzuk a zöld felleveleket. Az éretlen szemek, opálosan áttetszőek, majdnem színtelenek. Az érett szemek duzzadtak, puhák, nedvük tejszerű.
A kukoricacsöveket a buroklevelek nélkül, forró, sózatlan vízben főzzük meg, a sótól ugyanis megkeményednek.
A kukorica és a zöldbab egyaránt Közép-Amerikából származik, ahol széles körben elterjedt növény. Vegyes ágyásokban is jól megférnek egymás mellett, az erősen tápanyagigényes kukorica hasznosítja a bab által a talajban megkötött nitrogént, a bab pedig masszív támasztékot talál a kukoricában, amelyre könnyedén fel tud kúszni. A kukoricatövek közé tökpalántákat is ültethetünk. A kukoricát akkor vessük el, amikor a tökpalántákat elültettük.

A korszerű, rövid tenyészidejű fajtákat majd minden klímaövezetben megtermelhetjük. 

Korai fajta: MV júliusiSpirit F1, Madonna F1.

Középkorai fajták: Kecskeméti fehér, MV Ideál, MV Favorit, Golda F1, Jubilee F1, Royalty F1.

Különleges és közkedvelt csemege a pattogatott kukorica, melyet házilag is elkészíthetünk, különféle fűszerekkel ízesítve.