Kolibri kertészet
  • 0

Mi is az a tojásgyümölcs

A tojásgyümölcs közismertebb neve padlizsán. Csodálatos sötétlila héja egy nagyon sokrétűen felhasználható növényt takar. Elég hőigényes növény, hűvösebb vidékeken csak üvegházban vagy fólia alatt termeszthető, de Magyarországon a szabadföldben is szépen terem.

Mi is az a tojásgyümölcs

 

Optimális növekedéséhez a 25-30 C közötti hőmérséklet az ideális. Ha szabadföldben neveljük, május közepén kell kiültetni az előnevelt palántákat a konyhakert védett, napsütötte részébe. A kielégítő növekedéshez öntözést igényel.

Hajtásait korán el kell kezdeni szabályozni. Ha a növénynek már öt levele van, csípjük ki a hajtáscsúcsokat az ötödik levél fölött. Hamarosan virághozó oldalhajtások jelennek meg, amelyeket szintén ki kell csípnünk, mégpedig a negyedik levél fölött. A második kicsípés arra serkenti a növényt, hogy minden energiáját a termésérlelésre fordítsa. így korábban szedhetjük a padlizsánokat, mintha a növény magától fejlődne. Növényenként öt termésnél több nem kívánatos.

Szedése augusztusban kezdődik, a terméseket addig vágjuk le, míg ragyogó fényük meg nem fakul, mert ha elöregszik, kesernyéssé válik.

A korai fajták hosszabb ideig szedhetők, így hozamuk is nagyobb. Ilyenek az ovális Kecskeméti lila, Violetta lunga 3, és a gömbölyű, mélybordó héjú Black Beauty, valamint a Kecskeméti 198.