Kolibri kertészet
  • 0

Bőséges termés az áfonyán

Az amerikai fürtös áfonya (Vaccinium corymbosum) egy újonnan kinemesített fajta, amely bővebben terem, mint az európai fekete áfonya (Vaccinium myrtillus). A fekete áfonya Európa számos országában vadon él, de természetes élőhelyein kívül nagyon nehéz termeszteni, ezért a kiskertekben inkább az amerikai áfonyát neveljük.

Bőséges termés az áfonyán

 

A fekete áfonyától eltérően, amely árnyékkedvelő erdei növény, a fürtös áfonya csak tűző napon terem jól, ezért telepítés előtt gondosan válasszuk meg a helyét. Akárcsak a vadon termő áfonya, amely mészkerülő erdőkben él, a kerti változat is savanyú talajt igényel. Ha nem megfelelő a kertünk talaja, akkor is termeszthetünk áfonyát komposzttal, tőzeggel teli (kertészetekben beszerezhető) nagy edényben vagy dézsában. Az áfonyabokor ültetésénél ássunk 50 cm mély lyukat, majd töltsük ki komposzt, tőzeg, korhadó avar vagy fenyőtű egyenlő arányú keverékével. A növények ültetési távolsága 1,5 m legyen. A talaj táperejének növelése érdekében évente fejtrágyázzuk a növényeket tőzeggel vagy savanyú levélkomposzttal. Egy másik megoldás, ha hangatápoldattal látjuk el őket.

 

Az áfonyafajtákat sokféleképpen feldolgozhatjuk:

 

Termésüket fogyaszthatjuk gyümölcssalátákban, kompótnak vagy lekvárnak feldolgozva, különösen ízletes köret vadhúsokhoz, füstölt halakhoz vagy rántott camambert sajthoz tálalva. Nagyon finom pürének, gyümölcslének, zselének vagy likőrnek elkészítve.

 

Áfonyazselé:

 

A zseléhez a gyümölcslé és a cukor 1 : 1 arányú keverékét állandóan kavargatva főzzük, közben néha szedjük le róla a habot. Végezzünk zselépróbát: egy hideg tálra cseppentsünk a cukros léből egy keveset. Ha a csepp azonnal megdermed, a zselé készen van. Töltsük megmosott és forró vízzel kiöblített befőttesüvegekbe. Az üvegeket azonnal zárjuk le. Ízlés szerint fűszereket is főzhetünk együtt a gyümölcsökkel: pl. vaníliát, fahéjat, gyömbért vagy citromlevet.

 

Áfonyalekvár:

 

A lekvárkészítés alapszabálya: 1 kg gyümölcshöz 750 g cukrot adunk. A szétnyomkodott vagy ledarált gyümölcsöt megcukrozva néhány óráig állni hagyjuk, majd állandó kevergetés és habfölözés közben zselépróbáig főzzük.

 

Áfonyapép:

 

A bogyókat puhára főzzük egy edényben annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ezután a masszát szűrőn átpasszírozzuk, és ízlés szerint édesítjük cukorral vagy mézzel.

 

Áfonyalé:

 

A gyümölcslékészítéshez csak teljesen érett gyümölcs alkalmas. A gyümölcslevet forrón, de az arra alkalmas gyümölcsöknél hidegen is kinyerhetjük. A forralás nélküli eljárásnál több értékes hatóanyag marad meg, viszont az így előállított gyümölcslé kevesebb ideig tárolható. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani, akkor pasztőrözni kell, vagy le kell fagyasztani a bogyókat. A hidegen való készítéshez gyümölcslécentrifugát kell használnunk.

A kisebb gyümölcslémennyiség kinyeréséhez nem szükséges gép, egyszerűen átszűrjük a pépet: az enyhén összenyomkodott gyümölcsöt (megcukrozva vagy anélkül) letakarva bizonyos ideig állni hagyjuk (egy éjszakára vagy 24 órára). A masszát azután egy vászonkendőbe tesszük. A kendőt kifeszítjük egy felfordított szék lábai közé. Az éjszaka folyamán kicsurgó levet egy tálban felfogjuk.

A forralással történő gyümölcslékészítés során az enyhén összenyomkodott gyümölcsöket először kevés vízzel puhára pároljuk, majd az előbb ismertetett módon leszűrjük.

  

Őszi áfonyássütemény:

 

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g cukor

4 tojás

1 tk. fahéj

2 tk. kakaó

200 g tönkölyliszt

150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

50 g őrölt mogyoró

2 tk. sütőpor

áfonyapép

csokoládémáz

 

A vajat a cukorral és a tojásokkal keverjük habosra, és adjuk hozzá a mogyorót. Tegyük egy tálba a kétféle lisztet, szórjuk hozzá az őrölt fahéjat, a kakaót és a sütőport is és keverjük össze a masszával. A tésztát végül töltsük kapcsos sütőformába és sütőben 180 C-on kb. 55 percig süssük. A sütési idő felénél letakarhatjuk sütőpapírral. Kihűlés után a süteményt hosszában vágjuk félbe, mindkét felet kenjük meg áfonyapéppel, majd a megkent felükkel tegyük egymásra őket. Kívülről is kenjük be áfonyapéppel, és hagyjuk állni kb. 15 percet, hogy a tészta magába szívja. Ezután vonjuk be csokoládémázzal a süteményt.